How to

Google Trends: monitoring the market

0

[[image:googletrends.jpg::right:1]]Eerder deze week ging Google Trends van start. Een tool waarvan ik zwaar onder de indruk ben. Met Google trends kun je campagnes volgen, de populariteit van producten vergelijken en merken benchmarken. Google trends is een tool die van onschatbare waarde is en zeker niet mag ontbreken in het gereedschapskistje van marketeers.

Om de kracht van Google Trends duidelijk te maken lijkt het me het meest logisch om gewoon enkele voorbeelden bij de kop te pakken. Laten we dicht bij huis beginnen en gewoon eerst eens kijken naar de populairiteit van enkele belangrijke nieuwe web 2.0 toepassingen. Doen blogs het nog steeds goed, noemen we het een weblog of een blog, wordt het nou wat met die wikis of niet, is podcasting inderdaad alweer over z’n piek heen en klopt het dat video (youtube) nu echt doorbreekt op internet?

Google Trends geeft, na het intikken van de trefwoorden blog, weblog, wiki, podcast, youtube direct antwoord.

[[image:web2.0_copy2.jpg::center:1]]

Een verdere toelichting is eigenlijk overbodig, de grafiek spreekt voor zich.

Laten we nog eens een voorbeeld bij de kop pakken, een vergelijking van enkele producten. We blijven even bij het voorbeeld Web 2.0 – en pakken de populairiteit van blogtools eens bij de kop. Een productvergelijking tussen enkele belangrijke blogtools.

[[image:blogtools.jpg::center:1]]

Ik had het recent over mijn persoonlijke ervaringen met blogtools en mijn sterke voorkeur voor WordPress en ik blijk daarin dus niet alleen te staan.

Maar het spreekt voor zich dat je op deze manier ook andere producten of merken met elkaar kunt vergelijken. Dat kan wereldwijd, maar dat kan ook alleen in een bepaald land. Neem nou cola. We tikken coca cola, coke en pepsi in en kiezen voor Netherlands. Dit is het resultaat.

[[image:cola.jpg::center:1]]

Coca Cola blijkt – niet geheel onverwacht – de winnaar van deze vergelijkingstest. Wat – in tweede instantie – ook opvalt is dat bij dit Nederlandse voorbeeld geen nieuwsresultaten (normaal onderin de grafiek) worden gepresenteerd. Dat hangt samen met het nog maar korte bestaan van de Nederlandse versie van Google News. Als we de wereldwijze versie van deze trendsearch bekijken, dan zien we hoe nieuws het zoeken naar een onderwerp beïnvloedt.

[[image:cola-news.jpg::center:1]]

Indrukwekkend is ook dat je ook specifiek kunt kijken naar resultaten in een bepaalde periode, bijvoorbeeld een jaar of een maand. Dat kan erg nuttig zijn als je het succes van campagnes wilt volgen. Neem nou Chatman, Bling bling en Tapvat, drie campagnes die genomineerd waren voor de SpinAwards 2005. Google Trends laat zien dat alleen de KPN-campagnes veel zoekacties hebben veroorzaakt en dat Chatman een korte piek had, maar Bling bling vrijwel continu sterk blijft.

[[image:campagnes.jpg::center:1]]

Het wordt nog interessanter als je de informatie uit Google Trends aanvult met wat je via andere gratis monitoring tools als BlogPulse en Technorati kunt ontdekken. Allereerst Technorati.

[[image:technorati-bling.jpg::center:1]]

Naast bovenstaande zoekactie in de wereldwijde blogosfeer, kun je ook de – voor dit doel meer relevante – Nederlandse chart vragen.

In Blogpulse kun je tot een half jaar terug zien hoe vaak er in de blogosfeer over een onderwerp geschreven wordt. Maar wat daar ook erg mooi is, is dat de pieken uit de grafiek aanklikbaar zijn en je dus meteen ziet waarover gesproken en gediscussieerd wordt.

[[image:campagnesblogpulse.jpg::center:1]]

Nieuws jaagt dus zoekacties en conversaties aan, al kan het even duren voordat dat op gang komt. En via de verschillende monitorig tools kun je volgen hoe je merk of product ‘het doet’ of wat het effect is van je campagne. Erg spannend allemaal!

Tags: [[tt:monitoring]], [[tt:social searching]], [[tt:blogsearch]], [[tt:web 2.0]]