Blognomics: Sijthoff over multimedia

0

[[image:blognomics-000.jpg::right:1]]Zoals aangekondigd wil ik in een aantal artikelen terugkijken op Blognomics. Vandaag het eerste verhaal in deze serie: mediaondernemer Willem Sijthoff over multimedia en business. Met een interessante vergelijking van de mediasituatie's in Nederland en Scandinavië.

Sijthoff, onder meer bekend van de FD Mediagroep (Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio), begint zijn presentatie met een vergelijking van de mediasituatie's in Nederland en Scandinavië. Hij zet de sterke en zwakke punten van beide gebieden tegenover elkaar:

  • sterk in Nederland: radio, tv productie, tijdschriften
  • zwak in Scandinavië: radio, tv, tijdschriften (voorbeeld Noorsstation: radio kanal 24)
  • sterk in Scandinavië: kranten, multimedia, internet (voorbeeld Noorse regionale multimediale uigeverij: Agderposten
  • zwak in Nederland: kranten, multimedia, internet

In zijn toelichting op deze sterkte-/zwakte-analyse komt nog het nodige interessante[[image:sijthoff1.jpg::right:1]] feitenmateriaal op tafel:

  • in Scandinavië wordt nog 40 tot 50% van de advertentiekoek aan kranten gegeven, in Nederland is dat nog maar 18%
  • multimedia in Nederland is nog niet zo ver gekomen, m.u.v. de omroep
  • in Scandinavie halen de mediauitgevers de beste marges op internet, marges zijn daar tot 40 à 50%
  • in Scandinavië zijn alle regionale krantenuitgevers ook actief met regionale radio en tv

Volgens Sijthoff is de business-essentie van media samen te vatten tot het gevecht om de concurrentie en de tijd van de consument (incl. de intensiteit van het contact). Vanuit die gedachte zijn er twee soorten strategieën te bedenken:

  • portfolio strategie: toch andere media doen omdat ze er willen zijn (voorbeelden zijn De Telegraaf en Sky)
  • geïntegreerde strategie, die heeft een drietal pijlers: (1) marketing (cross promotion, bijvoorbeeld advertentie in FD in combinatie met radio), (2) sales (meer omzet met lagere kortingen) en (3) redactioneel (verhoging van de kwaliteit van de content)

Het aantal partijen met een mulitmediale aanpak neemt sterk toe. Bij multimediale nieuwsredacties is het erg belangrijk dat je afstemt wat je in het ene en wat je in het andere kanaal doet.  Er is ook een aantal do’s van multimedialiteit te benoemen:

  • niet alle media zijn logisch met elkaar te verbinden: radio + krant is ideaal! (omdat het allemaal een continue soort deadline heeft)
  • kostenbesparing is niet het uitgangspunt, maar omzetstijging! (je wilt immers je doelgroep beter bereiken)
  • de attractiviteit van de onderneming als werkgever stijgt

[[image:sijthoff2.jpg::right:1]]Volgens Willem Sijthoff is dè uitdaging van de toekomst de integratie van de gevestigde journalstiek met de blogosfeer. Internet is voor de bestaande media inmiddels een waanzinnige revolutie geworden omdat het, veel meer dan voorheen, voor uitgevers dwingend is geworden voor wat ze moeten doen.  

Een landelijke krant in Scandinavië is weblog provider geworden en heeft dat tot op de homepage doorgevoerd. Het bovenste deel ervan is krant, het onderste deel is een soort 'Mijn Telegraaf', een selectie van nieuws uit weblogs. Samen vormt dat het nieuws van de dag. Volgens Sijthoff een ontwikkeling die niet meer te stuiten is en in feite doet RTL Nieuws het ook al als ze bij het weer "de foto van de mevrouw uit Zutphen" laten zien.

Sijthoff besluit zijn verhaal met de constatering dat er – naast weblogs – ook gewoon een meer traditionele benadering nodig blijft. Weblogs missen immers ook nieuws. Verder vindt hij dat er redactie moet plaatsvinden op een weblog, zodat missers die worden gemaakt – bijvoorbeeld met medische zaken – weer kunnen worden rechtgezet. Hij gebruikt in dat verband 'hoor en wederhoor', een kreet die wat mij betreft minder op zijn plaats is. Weblogs zijn immers het schoolvoorbeeld van een format waar hoor en wederhoor al volledig is ingebouwd. Met name via de comments-optie is er volop gelegenheid voor reactie, discussie aanvulling en correctie. Daar heb je geen centrale redactie voor nodig.

[[image:blognomics-076_copy1.jpg::center:1]]

Al met al een prima verhaal waarbij met name de vergelijking van de Scandinavische en de Nederlandse situatie wat mij betreft nog wel wat verder uitgediept had mogen worden.

Tags: [[tt:blognomics]], [[tt:events]]