Binnenkort: Masterclass Social Software

0

[[image:mcss.jpg::right:1]]De Digitale Universiteit organiseert op 17 mei een masterclass over ‘Social Software’. Het seminar vindt plaats in Utrecht (13 – 17 uur), de exacte locatie wordt nog bekend gemaakt).Het programma beloofd interessant te worden en we zullen er hier op Frankwatching zeker ook verslag van gaan doen.

"Social Software maakt interactie mogelijk tussen individuen en groepen, zowel synchroon als asynchroon. Social Software biedt ondersteuning bij het on-line samenwerken en faciliteert het ontstaan en onderhoud van sociale netwerken. Wiki’s en weblogs zijn bekende vormen van social software," zo valt te lezen in de aankondigning van de Digitale Universiteit.

"Tijdens de Masterclass geven drie ‘masters’ een korte presentatie over weblogs, wiki’s en e-portfolio’s in relatie tot Social Software. Dit zijn Iwan Wopereis (OU), Pierre Gorissen (Fontys) en Wilfred Rubens (IVLOS, Universiteit Utrecht). Na deze presentaties is er gelegenheid om bij één van deze experts een workshop van een uur te volgen. Peter Sloep, lector op het gebied van Educatieve functies van ICT, verzorgt de introductie en leidt aan het einde een paneldiscussie tussen de verschillende masters en enkele andere experts. 

De masterclass is bedoeld voor de gevorderde deelnemer, die al enige kennis heeft over het onderwerp en zich graag verder wil verdiepen. Opgeven kan via de site van de DU, deelname is gratis."

Programma

Tijdstip Wat Wie
12:45 Binnenlopen  
13:00 Welkom, programma DU
13:10 Introductie Peter Sloep
13:30 Weblogs in het Hoger Onderwijs Iwan Wopereis
14:50 Wiki’s in het Hoger Onderwijs Pierre Gorissen
14:10 E-portfolio’s in het Hoger Onderwijs Wilfred Rubens
14:30 Pauze & zaalwissel  
14:45 Parallelrondes Iwan, Peter en Wilfred
15:45 Zaalwissel  
16:00 Afsluitend debat Iwan, Peter en Wilfred o.l.v. Peter Sloep
16:30 Afsluiting DU
 
"Internet en het gebruik ervan veranderen. Dat komt deels door de mensen die Internet gebruiken; er komen steeds meer gebruikers die geboren zijn in een tijdperk waarin Internet een vanzelfsprekend onderdeel uitmaakt van het leven. We noemen hen wel ‘Digital Natives’ of de ‘Net Generation’. Deze jongeren benaderen werken, leren en spelen op nieuwe manieren. Ze maken zich snel kennis eigen, gebruiken zowel beeld, video als tekst, vanuit verschillende bronnen tegelijkertijd. Ze leren snel en verwachten directe respons en feedback. Ze verwachten toegang tot allerlei media op het moment dat ze dat willen en communiceren tegelijkertijd constant met vrienden over de hele wereld. Ze zullen net zo gemakkelijk hun eigen media creëren, of downloaden van iemand anders, als dat ze een boek of CD aanschaffen. 

De Net Generation gebruikt Internet op een andere wijze dan oudere generaties gewend waren. Al snel participeerden zij in virtuele sociale netwerken, waarvan Friendster een van de bekendste voorbeelden is. Steeds grotere delen van internet gingen bestaan uit communicatienetwerken, die niet meer bedoeld waren om alleen in te lezen, maar ook om in te participeren. Dit is overigens precies zoals het het World Wide Web oorspronkelijk bedoeld was, volgens Tim Berners-Lee, de uitvinder van het WWW. Het web zou een afspiegeling moeten worden van de manier waarop we werken, spelen en sociale verbanden aangaan. 

Deze ontwikkeling heeft invloed op hoe wij kennis creëren, borgen en uitwisselen. Downes spreekt in dit kader van het Web 2.0. Web 2.0 is geen technologische maar juist een sociale revolutie. In deze nieuwe versie van het Web staat het faciliteren en stimuleren van deelname door middel van open applicaties en diensten centraal. Met ‘open’ wordt niet alleen technologisch open bedoeld, maar vooral sociaal open, in de zin dat gebruikers vrij zijn om de informatie zelf te gebruiken en erop voort te bouwen in nieuwe, creatieve contexten. Dit geeft gebruikers meer dan voorheen de mogelijkheid om overal verschillende soorten informatie tot zich te nemen en er mee te experimenteren. Hiermee ontstaat een bijzonder krachtige manier om te leren en om nieuwe kennis te creëren. 

‘In a nutshell, what was happening was that the Web was shifting from being a medium, in which information was transmitted and consumed, into being a platform, in which content was created, shared, remixed, repurposed, and passed along. And what people were doing with the Web was not merely reading books, listening to the radio or watching TV, but having a conversation, with a vocabulary consisting not just of words but of images, video, multimedia and whatever they could get their hands on. And this became, and looked like, and behaved like, a network.’ (Downes, 2005).’

Allerlei nieuwe ontwikkelingen, zoals ontstaan van de Net Generation en Web versie 2.0, veroorzaakten het ontstaan en het steeds veelvuldiger gebruik van Social Software. Tijdens de Masterclass wordt hier dieper op ingegaan."

Tot zover de informatie die Renée Filius en Frank Kresin van de Digitale Universiteit me toestuurden. Wat mij betreft is het beslist de moeite waard om deze masterclass bij te wonen en – zoals gezegd – deelname is gratis. Op de site van de Digitale Universiteit vind je het inschrijfformulier.

Tags: [[tt:social software]], [[tt:web 2.0]]