How to

Wetpaint: de beste wiki die er is!

0

[[image:webpaint.jpg::right:1]]Wikis hebben een gouden toekomst. Als je ze ziet als een online tekstverwerker waar meerdere mensen tegelijk aan kunnen schrijven, dan denk ik dat je het dichtste bij de ware betekenis komt. Maar tot nu toe was de gebruiksvriendelijkheid van wikis minder dan van een programma als Word. Nu is er een die die gewoon eenvoudiger is. Wetpaint: wat mij betreft de beste wiki die er is!

Wetpaint werd anderhalve week geleden, op 6 maart 2006, gelanceerd. Op hun site kun je uitgebreid experimenteren in een demonstratie-omgeving, de wikiSandbox. Ik ben daar een uurtje bezig geweest en mijn enthousiasme werd alsmaar groter. Een wiki die wat qua gebruiksvriendelijkheid en mogelijkheden echt zelfs goed kan concurreren met vele van de bestaande weblog tools. ‘Create, contribute, connect’ roepen ze zelf, veel beter kun je de kracht van wikis, maar zeker ook van deze wiki, niet omschrijven.

[[image:wikisandbox.jpg::center:1]]

Bij een wiki had je tot nu toe qua gebruiksvriendelijkheid een paar echte drempels. Aan de ene kant had je de beheeromgeving. Bij veel Wikis is editing toch nog wel een vak apart, je moet met sterretjes en streepjes werken om teksten en links goed in beeld te krijgen en je ziet onder water toch vaak de nodige code in beeld. Wetpaint heeft dat niet, de bediening ervan lijkt op die van de meest gebruiksvriendelijke blogtools (Blogger, WordPress) en is daarmee ook vele malen eenvoudiger dan de user interface van een tekstverwerkingsprogramma als bijvoorbeeld Word.

Naast de beheeromgeving heb je de presentatieomgeving die bij wikis vaak beperkingen geeft. Hoe ziet de site zelf er uit, hoe vind je er de weg, hoe navigeer je er door. Een levensgroot nadeel van wikis is dat er niet of alleen met veel moeite een navigatie in te bouwen is. Zelfs Wikipedia heeft er last van en daar ontbreekt zelfs een logische navigatiestructuur. Ook daar hebben de makers van Wetpaint nu definitief een einde mee gemaakt. Bovendien hebben de makers van Wetpaint kans gezien om enkele erg mooie voorbeelden van een wiki neer te zetten, kijk bijvoorbeeld eens naar deze wikiXBOX360, inderdaad een wiki over Microsoft’s Xbox 360.

[[image:wikixbox360.jpg::center:1]]

Andere voorbeelden zijn wikiBirdflu, wikiCancerwikiDemocrats, wikiFido en wikiGOP. Wetpaint heeft standaard een aantal erg mooie features aan boord. Naast de standaardnavigatie vergelijkbaar met die bij een gewone website, biedt de tool standaard ook tags aan die als een soort extra navigatie aan de linkerzijde in een tagcloud getoond worden. Uiteraard aan de linkerzijde ook bekende (en erg handige) wiki-functionaliteiten als nieuwste pagina’s, recente wijzigingen en ook de meest populaire pagina’s! Maar ik zie ook – aan de rechterkant – een handig optie om direct naar de moderators en schrijvers te klikken en er wordt een lijst van top contributors aangeboden. Dat zijn, zeker voor een wiki, uiterst handige en zinvolle features. Wil je een snelle kennismaking, bekijk dan even de online demo.

[[image:webpaintdemo.jpg::center:1]]

Hoe langer ik er mee werk hoe meer toepassingsmogelijkheden ik zie. Ik loop al een tijdje rond met het idee om voor de Frankwatching wiki een nieuwe omgeving neer te zetten en ik weet het nu zeker: deze wil ik. Blijft er dan helemaal niets te wensen over? Natuurlijk wel, er moet altijd nog wat te verbeteren zijn. Als ik nog even de vergelijking met een tekstverwerker maak, dan zou ik heel graag meerdere pagina’s tegelijk willen printen in een goed ogende opmaak, dus bijvoorbeeld zonder navigatie. Dit zodat je dus ook vanuit de wiki een goed ogend geprint document kunt maken. Met deze optie zou de wiki echt een erg grote concurrent voor een programma als Word kunnen gaan worden. Kwestie van tijd. En als fervent blogger zou ik graag heel gemakkelijk mijn Pivot-, Wordpress of Blogger-artikel na publicatie ook met een druk op de knop naar de wiki overzetten. Dus inclusief hyperlinks en afbeeldingen. Dit zodat het artikel zelf na de eerste publicatie continu en door iedereen geupdate kan worden.

Deze twee laatste opties zijn voor mij echter geen reden om niet met Webpaint aan de slag te gaan. Ik ben helemaal wild van deze tool en mijn handen jeuken om er ergens mee te beginnen. Misschien toch maar eens kijken of we niet aan een upgrade van de Frankwatching Wiki kunnen gaan werken. Maar ik zie ook nog allerlei andere mogelijkheden, mijn handen jeuken om iets te starten…

Ik heb het in 2004 al voorspeld: de opkomst van de nieuwe WWW-factor. Weblogs, Wikis en Webfeeds die de wereld zouden gaan veroveren. Het lijkt erop dat na weblogs en webfeeds (= RSS) nu ook wikis eindelijk hun belofte gaan inlossen. Wat vinden jullie van Webpaint? En wie heeft er ideeën over publieke, zakelijke of community-toepassingen voor een wiki als Webpaint?

Tag: [[tt:wiki]]