BloggersBox

0

[[image:bloggersbox.jpg::right:1]]De inbox van Frankwatching had ook in de afgelopen week over belangstelling niet te klagen. We lopen wat achter met de afhandeling van een aantal e-mails, maar de berichten voor de BloggersBox hebben we er even uitgevist. Dit maal nieuws over Publiek Centraal (een nieuwe weblog van de Publieke Omroep), Narrowcasting & Instore Media 2006 (een groot Heliview-congres), Animatie.blog.nl (een nieuwe blog over animatiefilms), FeedOnSite.nl (als alternatief voor ANP’s Sitecast.nl), AmiGro (ISB 2006 congres over Ambient Intelligence) en het Mediacentrum (dat onder de naam MC3 een nieuwe bestemming tegemoet gaat).

Publieke omroep begint eigen weblog

19 februari 2006

"De Publieke Omroep is recent gestart met een nieuwe weblog: Publiek Centraal. Op die website vertelt netcoordinator Ton F. van Dijk dagelijks hoe het overleg met verschillende omroepdirecties in de dagelijkse praktijk eruit ziet. Bovendien wordt er – ook dagelijks – nieuws over de omroepen geplaatst dat je nergens anders aantreft. Hans van den Broek, die vertelt hoe zijn publieke omroep er uit ziet. Maar ook EO-directeur Hagoort die in een interview uitlegt dat werken bij de publieke omroep leuk is als je van veranderingen houdt en inzicht geeft in de samenwerking met andere omroepen.

[[image:publiekcentraal.jpg::center:1]]

Achtergrond van de site is dat de Publieke Omroep op dit moment druk bezig is met een zogenaamd programmeringsmodel dat in september 2006 tot een nieuwe netindeling moet leiden. Om onzekerheid bij omroepmedewerkers weg te nemen is besloten om hoofdrolspelers in dat proces regelmatig aan het woord te laten op deze website. Het weblog is gekozen omdat zo op directe wijze gecommuniceerd kan worden met alle omroepmedewerkers. Ook is de persoonlijke toon die doorgaans op weblogs gebruikt wordt aantrekkelijk, omdat zo iedereen niet alleen over besluiten maar ook over twijfels en discussies kan worden geïnformeerd. Mensen kunnen niet direct op de site reageren maar worden wel aangemoedigd reacties te sturen."

30 maart 2006: Narrowcasting & Instore Media 2006

17 februari 2006

"95% van de reclame richt zich op consumenten buiten de winkel en dit terwijl 75% van de koopbeslissingen ‘in-store’ genomen worden. Narrowcasting belooft voor een belangrijke verschuiving in het reclamebudget te zorgen. Bij Narrowcasting wordt informatie namelijk gericht op een bepaald publiek, op een geselecteerde locatie (binnen de winkel, ziekenhuis, op het station, etc) en tijdstip via digitale schermen, veelal op afstand aangestuurd met relevante visuele content. Heliview organiseerde op 15 februari 2005 als eerste in Nederland een groot congres over Narrowcasting & Instore Media. Het congres werd bezocht door meer dan 300 belangstellende beslissers. Op verzoek van velen organiseert Heliview op 30 maart 2006 de tweede editie van het congres Narrowcasting & Instore Media.

[[image:heliview_copy1.jpg::center:1]]

Dit jaar staat de effectiviteit en bereik van het medium centraal en de rendementen voor zowel de retailer (ziekenhuis, bank, gemeente, station, etc) als de adverteerder. Met topsprekers zoals voormalig toptennisser Jacco Eltingh, Michiel Reinoud, Directeur van Wannahaves BV en Bram Nauta, algemeen manager Popai Benelux en praktijkcases verzorgd door oa. Mark Laponder MBA, Manager shop, food & services bij Total en Art de Blaauw, Program Manager Schiphol Dynamic Displays,Schiphol Group."

Het werd tijd: blog over animatiefilms

16 februari 2006

"Wat hebben animators opeens met ratten? Hoeveel staat het in de animatie-oorlog tussen Pixar en DreamWorks? Waarom wil elke animatiestudio eerst een mierenfilm maken? Is er wel een markt voor twintig animatiefilms per jaar? Het gaat animatiefilms regenen, de komende jaren. Sinds kassuccessen als Finding Nemo en The Incredibles, wil elk zichzelf serieus nemend bedrijf in Hollywood een animatiefilm maken. Dit jaar zullen er tussen de 10 en 20 animatiefilms in de bioscopen verschijnen. Volgend jaar worden het er vermoedelijk tussen de 20 en 30. Allemaal voor families met kinderen? Nee, de animatiewereld richt zich meer en meer op volwassenen. Want heel wat volwassenen vinden animatiefilms gewoon hartstikke leuk.

[[image:animatie.blog.jpg::center:1]]

Toch is er in Nederland nog niet echt een plek waar de liefhebber in de gaten kan houden wat er in het wereldje van de animatie gebeurt. Welke films staan op stapel? Welke zijn geschrapt? Wat voor geruchten doen er de ronde? Wat verschijnt er in Amerika wat wij hier niet te zien krijgen? Waar zijn de nieuwste trailers te zien? Blog Online heeft journalist, schrijver en animatie-liefhebber Ferry Piekart gevraagd dit gat op te vullen. Hij schrijft onder andere voor het Algemeen Dagblad en het Brabants Dagblad, is de auteur van de kinderboeken ‘Paf, af!’ en ‘Waar komt vandaag vandaan’, en is scenarist van ‘Emergo’ (de eerste Nederlandse science fiction-film, nog in productie). Vanaf vandaag, donderdag 16 februari doet Ferry op zijn Animatie-blog dagelijks verslag van het laatste animatienieuws, en geeft hij er ook commentaar op. De afgelopen weken heeft hij al ruim 30 berichten geplaatst."

RSS leidt tot einde Sitecast.nl

15 februari 2006

"Het stopzetten van nieuwsdienst Sitecast.nl van het ANP is veroorzaakt door de snelle opkomst van RSS. Dat stelt Jeroen Bertrams van FeedOnSite.com, een service waarmee websites headlines uit RSS feeds direct op hun website kunnen plaatsen. Via Sitecast.nl kunnen eigenaren van websites actueel nieuws op hun site plaatsen. Per 1 maart wordt de service opgeheven. Doordat de dienst alleen ANP-berichten verspreidde, hadden gebruikers toegang tot een beperkt nieuwsaanbod. Door de opkomst van RSS kunnen websites tegenwoordig putten uit een enorm nieuwsaanbod. Via diverse gratis diensten, zoals FeedOnSite.com, is het mogelijk om headlines uit RSS feeds als nieuws aan bezoekers te presenteren. Volgens Bertrams willen sites niet beperkt worden in het nieuws dat ze aan hun bezoekers aanbieden, en bovendien zelf kunnen bepalen hoe het nieuws gepresenteerd wordt.

[[image:feedoonsite.jpg::center:0]]

Het ANP geeft aan dat Sitecast.nl nu nog 9000 geregistreerde gebruikers heeft. Bertrams denkt dat slechts een klein deel de dienst nog actief gebruikt: ‘Vrijwel alle headlines die tegenwoordig op websites staan, worden via RSS binnengehaald. Het is opmerkelijk dat het ANP Sitecast.nl volledig sluit. Ze hadden er zelf ook een RSS dienst van kunnen maken’."

16 maart 2006: ISB 2006 over Ambient Intelligence

15 februari 2006

"Op 16 maart is het zover, het ICT Platform Noord organiseert samen met studievereniging CoVer (Kunstmatige Intelligentie, Rijksuniversiteit Groningen) het ISB Event 2006: AmIGro, de opvolger van de ISB Events uit 2004 en 2005. Thema van het ISB Event dit jaar is Ambient Intelligence; intelligentie in dagelijkse voorwerpen. Het is ons gelukt om een aantal bekende (inter)nationale sprekers aan te trekken:
– Prof. Kevin Warwick, Professor in de cybernetica aan de University of Reading (Reading, UK); de eerste onderzoeker ter wereld die computerchips in zijn lichaam plaatste om te communiceren met computers
– Prof. dr. Emile Aarts, Vice President and Scientific Program Director of the Philips Research Laboratories Eindhoven; Emile Aarts is hoofdonderzoeker op het gebied van Ambient Intelligence van Philips Europa
– Rob Tow, Onderzoeker van de draadloze sensornetwerkgroep van het het Sun Lab in California (USA) en onderzoeker in de werkgroep "Technology Roadmap for Productive Nanosystems"

[[image:amigro.jpg::center:1]]

Naast deze lezingen over onderzoek worden er diverse workshops door het bedrijfsleven gehouden. Het programma hierbinnen spits zich toe op ICT, innovatie en toepassingen hiervan voor het dagelijks leven. Verscheidene onderwerpen zoals sensortechnologie, netwerken, ICT en zorg en nog veel meer zullen aan bod komen. De Exhibition Space en Carrièremarkt vinden plaats in de imposante hal van de Mediacentrale te Groningen. Nieuw dit jaar is de matchmaking, dé manier om contact te leggen met mensen op hetzelfde kennis- of interessegebied. Ook zullen er dit jaar veel studenten van ICT- en innovatieve opleidingen aanwezig zijn."

Mediacentrum wordt MC3

14 februari 2006

"Het Mediacentrum op het Media Park in Hilversum heeft een nieuwe bestemming: het wordt de digitale broedplaats voor de audiovisule industrie in Nederland. Dankzij flexibele huurtermijnen en gedeelde faciliteiten wordt het Media Park zo ook voor jonge en innovatieve ondernemingen een uitvalsbasis bij uitstek. TCN Media Park heeft daarvoor samen met het iMMovator Cross Media Netwerk het concept MC3 ontwikkeld. MC3 staat voor het huren van kantoor- en bedrijfsruimte op een toplocatie, midden tussen gerenommeerde mediabedrijven, in het Mediacentrum op het Media Park. Het iMMovator Cross Media Netwerk – vooral bekend van de goed bezochte Cross Media Cafe’s – heeft de afgelopen jaren een groot aantal activiteiten ontwikkeld. Daaronder o.a. het Leerbedrijf, dat studenten aan bedrijven op het Media Park koppelt, het Starterscentrum, dat jonge bedrijven zowel kantoorruimte als advies biedt, en een omvangrijk innovatieprogramma om de cross media sector in de NoordVleugel van de Randstad te versterken.

[[image:mediacentrum.jpg::center:1]]

Ton van Mil, directeur van het iMMovator Cross Media Netwerk: ‘Immovator voelt zich op het Media Park als een vis in het water. MC3 is voor ons niet alleen een geweldige nieuwe locatie door alle faciliteiten en de ruimte, het biedt ook enorme voordelen om zo’n pand met een groot aantal innovatieve media bedrijven te delen. Hoe levendig en bruisend de Cross Media sector op dit moment is, voel je als je hier rondloopt’. Jacco Zwerver, projectmanager TCN Media Park: “Wij ontwikkelen graag nieuwe concepten, en als je een groot aantal kleine bedrijven wil faciliteren, moet je iets nieuws bieden. Wij denken dat we door het uitstekende aanbod veel nieuwe bedrijven kunnen interesseren in het Media Park. En de onstuimige groei in de cross media sector in aanmerking genomen, twijfelen wij er niet aan dat daaronder ook veel grote huurders van de toekomst zitten’.”