Top 50 RSS in de praktijk (deel 2)
[[image:rsstop50.jpg::right:1]]RSS staat voor de nieuwe tijdsgeest. De ontvanger van een communicatieboodschap die zelf in de lead is. In dit tweede deel wederom een hele verzameling nieuwe toepassingen van RSS in de praktijk van alledag. Ik raak steeds meer onder de indruk van wat er in het afgelopen jaar aan mogelijkheden is bijgekomen. Geen wonder, want RSS is niet alleen erg gemakkelijk voor gebruikers, maar ook een gigantische traffic builder voor websites en weblogs. Onbegrijpelijk dat er nog maar zo weinig marketeers zijn die RSS als serieus kanaal inzetten. Voorlopig zijn het – buiten de uitgevers, radio en tv – vooral de eigenaren en bezoekers van kleine websites en weblogs die van de kracht van RSS profiteren.
26. Abonneer je op vacatures
- Veel vacaturesites hebben tegenwoordig RSS-feeds. Kijk bijvoorbeeld bij JobTrack.nl, JobbingMall en Intermediair. In het buitenland heb je bijvoorbeeld Yahoo!’s Hotjobs en Monster.
- Er zijn gespecialiseerde zoekmachines zoals het Britse Uklug die vacaturesites afzoeken en waar je je zoekvraag kunt omzetten in een RSS-feed. Andere bekende (internationale) vacature zoekmachines zijn Indeed.com en RSSjobs.com waarmee je eveeens op basis van door jezelf opgestelde criteria zoekt in het vacatureaanbod van Monster, Dice en Hotjobs. De antwoorden op deze zoekvraag kunnen ook weer via RSS bij je binnenkomen, zodat je als eerste op de hoogte bent van nieuwe vacatures.
- Er zijn werkgevers die met een RSS-feed nieuwe werknemers zoeken. In Nederland loopt de overheid hiermee voorop, zie Werken bij het Rijk en Werken bij de Overheid.
27. Stel wensenlijstjes samen
- Bij Xanadb.com kun je zowel een javascript maken (waarmee je je eigen wensenlijst op je weblog kunt zetten) als een RSS feeds van iemands Amazon.com wishlist maken.
- Je kunt ook volgen wat je vrienden of familie voor wensen hebben met sites als TheThingsIWant.com en MetaWishlist.com waar je wensenlijstjes kunt maken voor bijvoorbeeld huwelijk, geboorte, verjaardag of andere feestelijke momenten.
28. Volg de verkeersinformatie
- Bij Trafficnet kun je via RSS op de hoogte blijven van de actuele verkeerssituatie.
- Via de kaartenservice Yahoo! Local Maps krijg je eveneens real-time verkeersinformatie inclusief informatie over wegwerkzaamheden. John Resig heeft een online generator gemaakt waarrmee je er een RSS-feed van kunt maken. Jammer genoeg alleen voor sommige Amerikaanse en Canadese steden.
29. Volg de meldingen over flitsers
- Via Flitsservice.nl kun je continu op de hoogte blijven van de laatste meldingen over radar- en lasercontroles langs de Nederlandse wegen. Dat kan via een de RSS-feed of met het speciale programma (RSS-reader) ControleMelder (download).
30. Volg de politieberichten
- Scott Brodsky heeft Incidentlog.com gemaakt waarmee je van minuut tot minuut berichten van politie en brandweer via RSS (85 feeds) kunt volgen. Alleen beschikbaar voor een aantal Amerikaanse steden en de meldingen zijn ook te bekijken via Google Maps.
- In Nederland biedt het Politiekorps Midden en West Brabant een RSS-feed aan met de laatste politienieuwsberichten. Men biedt zelfs een PolitiNieuws-lezer aan.
31. Volg webstatistieken
- Webstatistieken bedrijf Klir.com verzorgt voor hun betaalde klanten up-to-date rapportages via RSS.
- Paul Kedrosky heeft een gratis script gemaakt waarmee je de Feedburner statistieken van je eigen website of weblog via RSS aangeleverd kunt krijgen.
- Als je updates wil krijgen over het aantal binnenkomende en uitgaande links en het verkeer van je website, dan kun je je abonneren op een RSS-feed van je eigen website url bij urltrends.com, een service die weer gebruikt maakt van de data van Alexa.com. Maar ook Alexa.com heeft tegenwoordig eigen RSS-services.
32. Ontvang virus en security alerts
- Sophos.com biedt hun virus en hoax alerts via RSS-feeds aan, Secunia.com biedt eveneens virus alerts via RSS aan, SecurityFocus biedt met 48 uur vertraging feeds over veiligheidsrisico’s (of tegen betaling zonder vertraging) en Virus Bulletin biedt allerlei virus gerelateerde feeds.
- Ook in Nederland hebben we zulke services. Virusalert.nl biedt bijvoorbeeld een Top 10 van de laatste virussen via RSS aan en ook Waarschuwingsdienst biedt haar alerts over virussen, wormen en kwetsbaarheden in software via RSS aan.
33. Abonneer je op een evenementenkalender
- Eventful heeft honderden en honderden RSS-feeds voor evenementen, je kunt je er via RSS abonneren op zoekopdrachten en volgen wat er in je stad gebeurt. Jammer genoeg nog vrijwel geen Nederlandse events.
- Cityvox.com richt zich primair op Europa maar is met name Frankrijk georiënteerd.
- Upcoming.org doet hetzelfde maar heeft – in tegenstelling tot de anderen – ook volop Nederlandse events op de agenda staan.
- Partyvision.nl biedt een RSS-feed aan met de eerstvolgende vijf evenementen uit de Partyvision Party Agenda.
- Speurders.nl biedt RSS-feeds aan voor Vakantie en Vrije tijd evenementen (feed) en voor een Dagje uit (feed).
- Een erg mooi aanbod van RSS-feeds biedt de site UItgaan in Brabant met onder meer tips voor bestemmingen, doelgroepen en momenten als een dagje uit, jongeren, actief, festivals, geschiedenis, cultuur en natuur, carnaval, theater, vakanties, sinterklaas, valentijn, pasen, hemelvaart en noem maar op.
- Het Maritiem Museum Rotterdam was het eerste Nederlandse museum met een RSS-feed voor (onder meer) evenementen.
34. Vind je weg bij de overheid
- Ook voor de overheid zijn er allerlei mooie toepassingen met RSS-feeds te bedenken. We zagen hiervoor al de vacaturefeeds van WerkenbijdeOverheid, maar op de Amerikaanse weblog RSS in Government staan nog veel meer voorbeelden van overheidstoepassingen. Zoals Voice-enabled RSS newsfeeds of de State of Viginia die maar liefst 34 verschillende feeds aanbiedt inclusief allerlei service-feeds voor (startende) ondernemers, onderwijs, ontspanning, formulieren en meldingen.
35. Maak je eigen nieuwspagina
- Je kunt voor het lezen van RSS-feeds gebruik maken van RSS-readers, maar je kunt ook een eigen zogenaamde news aggregator maken, een pagina of website waarop het nieuws van al je favoriete sites en blogs overzichtelijk bij elkaar komt te staan. Voorbeelden van zulke services zijn het Amerikaanse Fuzzy’s Info Agent en SuperBlog van de Vlaming Maarten Schenk.
- Met Tadalist.com kun je lijstjes van dingen maken zoals boodschappenlijstjes, to-do lijstjes en overzichten van termen en begrippen. Webnote was een soortgelijke service die volgens het Post-it principe werkt, maar zo te zien is de service niet langer meer beschikbaar (via Google cache kun je nog een indruk krijgen).
- 43things.com is vooral geschikt om je doelen te formuleren of om geïnspireerd te worden door de ambities van anderen. Leuk is ook dat je in contact kunt komen met anderen die hetzelfde van plan zijn (start a rock band, design a postage stamp).
- Als je een mobiel apparaat met RSS-mogelijkheden hebt, dan kun je op deze manier je aantekeningen en lijstjes zelfs altijd meenemen.
- Flickr is een schiterende service om foto’s op te slaan en met anderen te delen. Via zogenaamde tags (zeg maar onderwerpen of thema’s die je aan een foto kunt meegeven) kunnen foto’s vervolgens weer teruggevonden worden. Elke tag heeft een eigen feed, zodat je meteen op de nieuwste foto’s van je favoriete onderwerpen geattendeerd wordt. Maar je kunt je bijvoorbeeld ook abonnneren op de foto’s van vrienden of bekenden.
- Met Flickr is het eveneens mogelijk dat anderen geotags aan je foto’s hangen, zodat weer andere mensen die foto’s vervolgens op basis van locatie kunnen vinden. Rev Dan Catt beschrijft (zie ook Geobloggers.com) hoe je een RSS-feed kunt maken die je op de hoogte houdt van nieuwe foto’s die bij jou in de buurt gemaakt zijn. Er is ook meer te vinden in Flickr’s GeoTagging Group.
38. Stel kaarten samen
- Met Yahoo Maps API kun je in combinatie met Geocodes RSS kaarten samenstellen, een voorbeeld dat al voorbij kwam was de Traffic Web Services van Yahoo!. Maar ook met Worldkit en Mapufacture.com kun je vergelijkbare dingen doen.
39. Maak tag clouds
- TagCloud gaat in een verzameling RSS-feeds op zoek naar keywords in de artikelen en maakt op basis daarvan een gewogen lijst met keywords (de woorden worden afhankelijk van de relevantie groot of klein weergegeven) die je vervolgens weer op je website kunt publiceren. Deze zogenaamde tag cloud geeft in een oogopslag een beeld (letterlijk, het is erg visueel) wat er in jou lijst van feeds populair is.
40. Maak feeds van websites zonder RSS
- Wotzwot laat je een RSS-feed maken van vrijwel elke website, uiteraard vooral interessant bij websites die nog geen RSS aanbieden. Je hoeft op de betreffende pagina alleen maar een begin- en eindpunt te definiëren.
- Met FeedFire is het zo mogelijk nog gemakkelijker: je vult een url in drukt op de knop en je hebt een RSS-feed. Het gaat overigens niet altijd goed.
- Dan een heel mooie service: Feed43. gewone feedscrapers kunnen alleen hele pagina’s proberen om te zetten in RSS. Feed43 maakt het mogelijk om elementen van een pagina om te zetten naar RSS. Op deze manier kun je dus echt daadwerkelijk alles wat er maar op internet staat (verandert) in RSS-formaat aangeboden krijgen.
- Verder inmiddels (updated 22 maart 2006) ook twee Nederlandse services. Om te beginnen Febber. Deze online service richt zich op de corporate markt en maakt RSS feeds van internet & intranet sites. Philips gebruikt dit bijvoorbeeld voor het grootste deel van haar RSS feeds binnen de organisatie. Verder ging Jeroen Bertrams begint maart 2006 met FeedYes van start. Bij FeedYes kunnen gebruikers het adres van een website opgeven, waarna FeedYes de informatie op de website in een RSS-feed vertaalt.
41.Wordt een comment blogger
- Gebruik del.icio.us om je eigen reacties op andere blogs te bookmarken. Stuur ze dan via een RSS-feed terug naar je eigen blog (lees meer over dit idee op dose).
- BlinkList is een andere bookmarking service voor comments, anderen kunnen ermee reageren op jouw bookmarks en comments.
42. Zoeken naar patenten
- FreshPatents.com houdt je via een RSS-feed op de hoogte van de nieuwste Amerikaanse patenten. Je kunt kiezen uit talloze rubrieken en zelfs bedrijfsnamen.
- PatentMojo deed iets vergelijkbaars maar bestaat inmiddels niet meer.
- RSSContact is een service waarbij je al je contacten uitnodigt om zich op je RSS-feed te abonneren. Je kunt een feed maken met je persoonlijke gegevens en/of met je zakelijke gegevens. Je kunt per contact ook bepalen welke contactgegevens ze van je krijgen, bijvoorbeeld alleen het e-mailadres en niet het mobiele telefoonnummer, en je kunt deze instellingen als je dat wil weer aanpassen. RSSContact houdt ook bij wie er op je RSS-feed is geabonneerd.
- Je kunt dezelfde service natuurlijk ook gebruiken als je zelf met meerdere adresboeken werkt. Vanuit RSSContact kun je ook weer exporteren naar Microsoft Outlook (VCF card).
- Als je de inhoud van een feed wil printen of wil archiveren, dan kun je deze met RSS2PDF.com in een printvriendelijk formaat omzetten.
- Typisch Nederlands: met Kortingzoeker.nl kun je via RSS de aanbiedingen van de supermarkten volgen. Aanbiedingen met de grootste korting, de duurste aanbiedingen of de nieuwste aanbiedingen? Je kunt het zo gek niet bedenken of Kortingzoeker.nl heeft er een feed voor.
46. Doe mee aan prijsvragen (en je krijgt de antwoorden erbij)
- PrijZ.nl biedt je meerdere keren per dag de mogelijkheid om mee te doen aan gratis prijsvragen en geeft je de antwoorden er meteen bij. Ook heeft men informaie over gratis aan te vragen artikelen. Allebei eveneens via RSS natuurlijk.
47. Laat recepten bezorgen
- De Chef Recepten, het online kookboek van Marten en Astrid, bezorgt de recepten per RSS-feed bij je thuis.
- Maar ook het bekende Smulweb.nl heeft een feed met recepten.
48. Zoek boeken in Amazon
- Boeken zoeken over onderwerpen die je interesseren kun je met de Amazon RSS Feed Generator. De tool is ook te gebruiken voor andere Amazon stores.
49. Zet een blogbericht om in in een podcast
- Je houdt het niet voor mogelijk, maar het is zelfs mogelijk om met behulp van een feed een bericht van bijvoorbeeld een weblog om te zetten in een podcast. Deze service vind je bij Feed2Podcast.
- Je kunt RSS gebruiken om je eigen startpagina samen te stellen. De grote drie zijn hier allemaal mee bezig: pionier is MyYahoo!, maar ook Microsoft (start.com) en Google (Google Ig) bieden deze service.
- Niet zo bekend, maar zeker ook de moeite waard zijn services als Netvibes, PageFlakes en Protopage. Een variant hierop biedt het Nederlandse portaal Feedo.nl en het Belgische News Manager.
- Je kunt er wat bij leren door je te abonneren op de feeds van sites als Wordsmith.org (woord van de dag), Brainy Quote (quote van de dag) of daily fortune cookie (voor wat andere wijsheden).
- Je zou het bijna vergeten, maar de meest succesvolle RSS-toepassing is natuurlijk het ‘gewoon’ volgen van nieuws van websites, bijvoorbeeld van kranten en tijdschiften. Voorbeelden te over, kijk bijvoorbeeld bij de Telegraaf, de Volkskrant en Nu.nl.
- BVO Training Center biedt RSS-feeds aan waarmee je op de hoogte wordt gehouden van het laatste opleidingsaanbod: last minutes, laatste aanbiedingen en laatste nieuws.