Virtuele dorpspleinen
[[image:reclamweek.jpg:reclamweek:right:1]]Het is een van de nieuwe internetwoorden van het afgelopen jaar, maar in hoeverre gaan ze echt een rol spelen in de marketingcommunicatie van bedrijven? Drie bekende en succesvolle bloggers over de kansen, valkuilen en toekomst van weblogs.” Adjunct hoofdredacteur Joop Mestrom in Reclameweek van deze week in gesprek met Stephan Fellinger (oprichter Blogo.nl, bedenker van Molblog en voorzitter Spin Awards), Marco Derksen (van Marketingfacts.nl) en Frank Janssen (van Frankwatching).
In de inleiding van het artikel wordt een relatie gelegd met het recente Marktonderzoek online adverteren (pdf) van de FD Mediagroep. Daaruit “blijkt dat een meerderheid van de adverteerders en bureaus die online actief zijn, positief is ten opzichte van het fenomeen weblog. Slechts een beperkt deel van de respondenten durft echt iets te zeggen over de commerciële mogelijkheden. En die groep is dan nog verdeeld in twee helften: de ene denkt dat er meer commerciële blogs komen met meer advertentiemogelijkheden, de andere helft schat de waarde voor bedrijven en merken gering in. Zeker 65% van de Nederlandse internetgebruikers bezoekt wel eens een weblog.”
Het aantal blogs blijft spectaculair groeien. Het wereldwijde netwerk – blogosfeer genaamd – verdubbelt elke vijf maanden en telt inmiddels zeker honderd miljoen blogs. Afgelopen week plaatste communicatiebureau IN10 uit Rotterdam de eerste vacature in Nederland voor een fulltime professionele weblogger. ‘Webloggen is het nieuwe copywriting’, aldus managing director Vincent Luyendijk.”
Hieronder de wat mij betreft interessantste quote’s uit het artikel.
[[image:rwak.jpg::right:1]]Stephan Fellinger over de marktpotentie van weblogs: “Marketing is ‘zorgen dat je je zaken goed doet’. Adverteren is ‘zeggen dat je je zaken goed doet’. Het eerste wordt steeds belangrijker in onze maatschappij. Weblogs sluiten uitstekend aan ‘bij zorgen dat je het goed doet’. Ik denk dat merken zich de komende jaren authentieker, eerlijker, kwetsbaarder en persoonlijker moeten opstellen. Dat eist de nieuwe consument.”
Frank Janssen eveeens over de marktpotentie: “Blogs zijn de dorpspleinen van de virtuele wereld. Hier ontmoeten mensen elkaar, hier vinden gesprekken plaats, hier worden producten gewikt en gewogen en hier wordt – net als op de echte marktplaats – ook af en toe gehandeld. Blogs zullen hun plek opeisen in de mediamix. Vele kleintjes maken ook een grote.”
Marco Derksen over adverteerders en weblogs: “Er wordt inmiddels volop geadverteerd op weblogs. (…) Het zijn vooral de adverteerders die internet als een belangrijk medium zien die op dit moment actief zijn in de blogosfeer. De vorm lijkt nog op traditioneel adverteren, maar er is een duidelijke trend zichtbaar waarbij customised advertenties worden ingezet.”
Nog een keer Marco Derksen over bedrijven en merken waarvoor een weblog interessant is: “In principe kun je iedere doelgroep met weblogs bereiken omdat iedereen wel een of meerdere interesses heeft waarvoor ze online op zoek gaan. Als voor deze interessegebieden reeds succesvolle weblogs bestaan, is het wellicht verstandig om als bedrijf te kijken naar de mogelijkheden van adverteren, sponsoring of actieve deelname. Zijn deze interessegebieden nog niet geclaimd, dan is het wellicht de moeite waard voor bedrijven om hier in te stappen.”
Frank Janssen over hoe een onderneming een blog kan inzetten voor haar marketingcommunicatie: “Een blog kan gebruikt worden om nieuwe producten te introduceren, traffic naar de site te genereren, om een merk (anders) te laden, om leads te genereren of om meer naamsbekendheid te creëren. Blogs kunnen zowel B-to-B als B-to-C worden ingezet.”
Stephan Fellinger over de toekomstige mogelijkheden van weblogs voor adverteerders: “Merken die zekerheid willen, zijn niet geschikt voor het voortdurend veranderende medialandschap. Het gaat erom of je als merk openstaat voor veranderingen en ook wil experimenteren. De tijd van een plan maken en dat dan minimaal zes maanden volgen is voorbij.”
[[image:rwbk.jpg::right:1]]Frank Janssen over de stand van zaken rond corporate blogs in Nederland: “Op dit moment is er nog maar een zeer beperkt aantal corporate blogs. Behalve blogs van uitgevers en media, vooral kleinere bureau’s en bedrijven die werkzaam zijn in de ICT-, consultancy of internetbranche. Ik verwacht in 2006 dat enkele grote merken met eigen blogs zullen starten. De kunst zal zijn om deze blogs enigszins los te organiseren, bloggende werknemers een zekere mate van autonomie te geven of bloggers van buiten het bedrijf te betrekken. Een andere optie is dat iemand uit de top van het bedrijf gaat bloggen, zoals Paul Molenaar dat voor Ilse Media doet.”
Marco Derksen over de valkuilen voor een webloggend merk: “Het grootste risico is dat men een weblog start en uiteindelijk niet doorzet. Een weblog zet je niet even in een paar weken neer. Ik heb het dan niet over de technische implementatie, maar over het positioneren van de weblog in de blogosfeer en het aangaan van een relatie met je lezers.”
Stephan Fellinger over hoe commercieel een weblog mag zijn: “Bij Blogo zijn we voorzichtig met commercie, maar we zien en grijpen wel kansen. Uitgangspunt daarbij is, dat we als we die al vaker genoemde eigenschappen (kwetsbaarheid, persoonlijk, authentiek en eerlijk) aanhouden, commercie prima kan.”
Frank Janssen over datzelfde thema: “Harde sales werkt niet goed op blogs. Ik kan me wel voorstellen dat bedrijven bloggers betrekken bij het testen en uitproberen van hun producten. Mits bloggers onafhankelijk blijven en eerlijke recensies schrijven, zou dit wel eens een zeer effectieve vorm van marketing kunnen zijn.”
Voor degenen die het hele artikel willen lezen heb ik hier ([[popup:Reclameweek110106a.jpg:pagina25:::center:1]], [[popup:Reclameweek110106b.jpg:pagina27:::center:1]]) een online versie staan.
[Bron: Reclameweek, 11 januari 2005]