Google Video als kanaal
[[image:googlevideo.jpg::right:0]]Ik zit geboeid te volgen hoe Google Video gevuld raakt met allerlei soorten video’s. Over merken, over events, met instructiemateriaal en ga zo maar door. De kwaliteit is nog niet altijd je van het, maar hier zou wel eens de basis gelegd kunnen worden voor enkele nieuwe concepten. We hebben het immers over Google…
Google Video werd afgelopen april gelanceerd. Een plek waar consumenten hun videomateriaal kunnen opslaan en delen. Maar Google Video raakt ook steeds meer professionele partijen. Zo zie ik bedrijven en hun merken op allerlei manieren terug:
- [[image:mcdonalds_copy1.jpg::right:0]]officiële commercials (Reebok Super Bowl, Zedla Nintendo, Nike)
- door consumenten gemaakte commercials (McDonalds)
- ‘zeperds’ van merken (Windows 98 crash met Bill Gates op TV)
- tv-reportages over merken (MarketWatch over Apple’s video iPod)
- promotiefilmpjes (Discocenter Bollwwerk Graz, Google Factory Tour, nog gevolgd door een presentatie voor aandeelhouders)
Na blogs (deel 1 en deel 2) en Wikipedia (deel 1 en deel 2) zullen bedrijven zich dus ook bezig moeten gaan houden met hun presence in Google Video.
Maar ook voor de mainstream media en voor organisatoren van evenementen, workshops, opleidingen e.d. komt er een verrassende nieuwe ontwikkeling op:
- [[image:whatisablog.jpg::right:1]]opnames van sprekers tijdens events (Mark Fletcher van Bloglines in Amsterdam op Emerce eDay, Ben Hammersley in Milaan over Web 2.0, Women’s Conference in Long Beach California)
- reportages van events (CeBIT 2005, Health Expo)
- oproepen om deel te nemen aan shows (Talking Favourites Podcast)
- instructieve video’s (What is A BLOG?, What is RSS?, How The Times of India is produced)
- opname’s van college’s (Dr. Seamus Phan teaching media relations)
Wat is er nou mooier dan dat Google een aantal thematische kanalen start en de hele dag door van dit soort video’s (op kwaliteit geselecteerd natuurlijk) afspeelt. Typisch geval van narrowcasting natuurlijk, maar daarmee niet minder spannend. De doelgroep is immers 24 uur per dag, 7 dagen per week wereldwijd te bereiken. De maker heeft een eigen (al dan niet commercieel) belang. En Google heeft (straks) de advertenties en doorkliks waarvoor ze geld kunnen gaan vragen en je zult zien dat ze hierna ook zelf (al dan niet met partners) eigen evenementen kunnen gaan beginnen. En dan hebben we het nog niet over wat andere consumer generated content (videoblogs!) nog voor extra waarde kan gaan opleveren.
Logisch of niet?
[[tt:video]], [[tt:videoblogging]], [[tt:search]]