Reportage DEN (4): communities en pioniers
[[image:pioniers.jpg::right:1]]In dit vierde deel van deze serie reportages over het evenement Digitaal Erfgoed Nederland aandacht voor de middagsessie over communities. Daarin kwamen onder meer INCCA, blogging en enkele andere digitale pioniers voorbij.
Edwin van Huis, algemeen directeur van Beeld en Geluid, had het in zijn openingswoord al gezegd. Culturele instellingen moeten gaan samenwerken met elkaar en met partners omdat de ontwikkelingen zo snel gaan dat ze voor de individuele instellingen niet meer bij te houden zijn. Het boek heeft het enkele honderden jaren volgehouden, de videoband zal niet veel ouder dan zo’n twintig jaar worden, de dvd wordt al na vijf tot tien jaar afgeserveerd.[[image:edwinvanhuis.jpg::right:1]] Ook de concurrentie wordt steeds groter, iedereen gaat in content. Een andere grote uitdaging is dus om doelgroepen op een eigen manier aan te spreken. Aan de aanbodkant dus samenwerken, aan de kant van het publiek steeds meer segmentatie en specialisatie. Parters die helpen om de vertaalslag naar specifieke doelgroepen te maken. Bijvoorbeeld in het geval van Beeld en Geluid de partner Teleac/NOT die helpt om de vertaalslag naar het onderwijs te maken. Zelfs een vertaling naar specifieke vakken en methode’s. En naast de eigen aanpak voor de diverse scholen, vragen de universiteiten en het grote publiek natuurlijk weer een eigen benadering. Communities en narrowcasting dus.
Onder leiding van sessievoorzitter John Leek, manager Educatie bij Beeld en Geluid, vond ‘s-middags allereerst de sessie over Communities plaats. Omdat ik hierin zelf ook mocht optreden slechts een beknopt verslag van dit programmaonderdeel. Allereerst gaf Tatja Scholte van INCCA een presentatie over dit internationale kennisnetwerk over en voor kunstenaars. Centraal staat een grote database die men wil opbouwen, maar de kosten daarvan zijn hoog. Persoonlijk vind ik het jammer dat dit soort initiatieven zich in de beslotenheid afspelen. Slechts een klein selecte groep kan deze kennis inzien, maar er wordt ook geen gebruik gemaakt van de kennis die er in de rest van de wereld aanwezig is over een kunstenaar en zijn kunst. Misschien is de tijd rijp om even pas op de plaats te maken en wat zaken te heroverwegen?
[[image:publiek.jpg::center:1]]
Daarna mocht ikzelf een verhaal houden over blogging in de context van communities. Zoals altijd stel ik aan het begin van mijn presentatie altijd een paar vragen aan de deelnemers om een gevoel te krijgen bij de samenstelling van het gezelschap en de snelheid waarmee middelen als weblogs en RSS in Nederland bekend raken. 90% kent weblogs, 70% bezoekt ze wel eens, (slechts) 5% heeft een weblog, maar daarentegen heeft zo’n 30 tot 40% al eens van RSS gehoord. Verbazingwekkend hoge cijfers dit maal, ik had dat gezien de samenstelling van de groep niet verwacht. Maar het zegt – denk ik – vooral ook iets over hoe snel weblogs en RSS op dit moment om zich heen grijpen. De presentatie zelf leidde tot de nodige interactie, maar ik kwam jammer genoeg niet meer toe aan een korte demonstratie. Voor degenen die toch zelf op zoektocht uit willen hier de links van de blogzoekmachines van Technorati en Google. Bij Technorati ook aanbevolen: het zoeken van blogs via de Blogfinder, bijvoorbeeld over kunst, art, museum en heritage.
Als laatste kwam tijdens de sessie over communities Joris Tensen van Kennisland aan het woord. In zijn verhaal Digital pioniers/social software aandacht voor de stimuleringsregeling Digitale Pioniers waarmee internetinitiatieven van kleine maatschappelijke organisaties ondersteund zijn. In de lijst van 100 projecten onder meer deze social software projecten:
- Hotel Dramatik (virtueel hotel voor toneelschrijvers)
- Yelllow Fellow (een digitaal museum voor abstracte kunst)
- Geluids.net (online meetgegevens van geluidsoverlast)
- Oudersonline (automatische online vraagbaak)
- MoveYourAss.tv (informatie- en communicatieplatform gericht op jongeren)
- Baas in/op… (online spel voor stedenbouwkundige uitdagingen)
- Kindertelefoon (chat tussen kinderen en kindertelefoon medewerkers)
- Talkingheadz (via een stripverhaal je mening geven over de hoofddoek)
- Fabplayer (breedband webapplicatie voor streaming video)
- Droombeek (verhalen maken verleden en heden zichtbaar in de Enschedese vuurwerkwijk Roombeek)
- Miniconomy (online handelsgame met educatieve applicatie)
- Shespot (veilig forum voor vrouwenerotiek om uit te groeien tot een community)
Toen ik de complete lijst met projecten doorkeek, viel me op dat daar ook een opvallend genoeg geen weblog tussenstond. Ik ken nog wel een paar weblogs die wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken…
Al met al is er 2 miljoen euro geld beschikbaar gesteld, per project kon daarvan maximaal 20.000 euro besteed worden. Er ligt op dit moment een voorstel bij OCW voor een doorstart (Digitale pioniers plus).
Meer achtergronden:
- Reportage DEN (1): innovatie en cultuur (dag 1) (Frankwatching, 9 november 2005)
- Reportage DEN (2): het bereik van het verleden (dag 1) (Frankwatching, 10 november 2005)
- Reportage DEN (3): over Pampers en erfgoed (dag 1) (Frankwatching, 11 november 2005)
- Digitaal Erfgoed Conferentie 2005 (dag 2) (Marketingfacts, 11 november 2005)
- [[tt:erfgoed]], [[tt:rss]], [[tt":blogs]], [[tt:social software]]
Update 13 november 2005, 9.12 uur: Foutieve tekst over Shespot aangepast, het blijkt hier niet te gaan om een weblog. Zie verder de discussie hieronder in de reacties over het in de Digitale Pioniers projectenlijst ontbreken van weblogs.