Streaming: TV meets the web (3)
[[image:spots.jpg::left:1]]De Cross Media Café bijeenkomst van afgelopen week stond in het teken van Streaming Media. In dit derde en laatste deel van de reportage een verslag van de sessie ‘Wat doen de omroepen?’. Hoeveel kijkers en luisteraars zijn er voor de online streams, wat kost het en wat levert het op? Maar ook: wat zijn de plannen voor de toekomst en welke nieuwe mediavormen zijn belangrijk?
De derde en laatste sessie werd geopend met een presentatie van William Valkenburg, Contentmanager van Omroep.nl. Hij vertelt over het succes van Uitzending gemist en laat aan de hand van een grafiek zien hoe het aantal streams van die site in anderhalf jaar tijd gegroeid is naar 2,8 miljoen (september 2005). Het gebruik van de site vindt vooral ‘s-avonds en ‘s-weekends plaats, met een piek tussen 22 en 23 uur. Het grootste aantal concurrent viewers tot nu toe (1.500) werd gehaald bij een uitzending van Paul de Leeuw. Overigens ligt het totaal aantal portal breed op 3.500 concurrent viewers. Omroepen (zoals de NCRV) bieden Uitzending gemist inmiddels ook als onderdeel van hun eigen site aan.
Hij maakt ook melding van het initiatief Telefilm.nl waarbij tussen 7 mei en 11 juni 2005 een serie Nederlandse speelfilms van 40 tot 45 minuten op zowel tv als internet werd uitgezonden. Elke zaterdagavond op Nederland 3 en daarna nog een week lang online te bekijken. Daarnaast werden recent tijdens het Nederlandse Film Festival een week lang films op Nederland3.nl/film uitgezonden. Ook Andere tijden (VPRO), Spoorloos (KRO), Variatee (VARA) en Museum TV (AVRO) komen voorbij, als illustratie van het feit dat er inmiddels gigantisch veel materiaal vanuit het archief te bekijken is (video on demand). Het probleem is overigens vooral hoe dit materiaal handig aan te bieden.
In september werden er circa 20 miljoen on demand aanvragen gedaan (inclusief radio, archief en fragmenten). Naast deze on demand streams waren er natuurlijk ook livestreams: radiostreams (Radio 1, 2, 4, 3FM, 747 AM), events (Live Nederland 2) en themakanalen (Nederland4.nl). Er is sprake van een duidelijke verloving tussen pc en tv, omdat de koppeling steeds gemakkelijker wordt. Met de komst van het Windows Media Center, veranderden ook de eisen aan de user interface. Vervolgens is bijvoorbeeld besloten om de interface van Nederland4.nl ook geschikt te maken voor presentatie via het tv-scherm. De kijker van de streaming programma’s gaan namelijk in de komende tijd weer verder van het scherm afzitten, van 1 meter naar 3 meter (namelijk vanaf de bank met afstandsbediening naar de tv kijken). Dat staat dus ook op de strategische agenda voor Uitzending gemist 2006. Ook wordt het straks mogelijk om te bladeren of te zoeken in het archief. Als het gaat om themakanalen kan de kijker een uitbreiding van het aantal verwachten: er komen Publieke Omroep breed ten minste vijf kanalen voor het kabel/ADSL-pakket. Denk daarbij aan initiatieven als Dier en natuur TV (AVRO), Consumenten TV (NCRV), Levensbeschouwing (ook NCRV), Nederlandstalige muziek (TROS) en Educatie (Teleac/RVU).
Al met al is duidelijk dat het gebruik van Audio/Video op internet toeneemt en dat er meer en betere toepassingen beschikbaar komen. Via internet komt digitale televisie er nu echt aan en de Publieke Omroep investeert daar volop in en innoveert en stimuleert op die manier de markt. Vergeleken met andere landen in Europa lopen we op het vlak van streaming duidelijk voorop. Hier heeft de opzet van ons omroepbestel en de concurrentieprikkel die daar van uitging ("iedereen wilde alles op internet") ons een unieke positie opgeleverd. Op internet lopen we dus voor, op het gebied van digitale tv lopen we overigens nog duidelijk achter op de rest van Europa.
[[image:panel3.jpg::center:1]]
Van links naar rechts: Marck Feller (CEO Zoom-In), William Valkenburg (Omroep.nl), Erwin Blom (VPRO Digitaal), Dennnis Kokkelink (Radio 538) en Monique van Dusseldorp (dagvoorzitter).
Als tweede spreker volgt dan Erwin Blom Hoofd VPRO Digitaal. Het verhaal van een gepassioneerd pionier met inmiddels een forse portie internetgeschiedenis aan boord. Hij laat het publiek eerst kennismaken met 3voor12 TV en laat enkele vertegenwoordigers van het genre underground voorbij komen. De uiterst populaire site kent inmiddels zo’n 20 miljoen aanvragen per dag en is daarmee een van de grote sites binnen de publieke omroep. Aan de hand van een aantal stellingen en citaten neemt neemt Erwin Blom ons mee in de wereld van The Long Tail:
- Nieuwe media zetten oude modellen en waarheden op zijn kop
- For too long we’ve been suffering the tyranny of lowwest, common denomintor
- Het publiek wil veel meer dan het altijd heeft gekregen (bijvoorbeeld: 3voor12)
3voor12 begon in 1998 toen de toenmalige zendercoördinator van 3FM besloot dat de programma’s te marginaal waren voor het station. Ze zijn hem er nog dankbaar voor nu 3voor12 in 2005 zoals gezegd is uitgegroeid tot een van de best bezochte sites van de publieke omroep. De site werd in september 2005 707.000 x bezocht en er werd in die maand 728.000 x audio en video opgevraagd. Hoogtepunten: Luisterpaal (201.000 x), Nightwish Lowlands 2005 (91.000 x), Jeugd van Tegenwoordig (87.000 x) en Ricardo Villalobos dj set op Awakenings (38.000 x). Jaarlijks vindt er een verdubbeling van het aantal bezoeken plaats.
"Our culture is shifting away from a focus on a small number of hits at the head of the curve towards a huge number of niches in the tail" (Next Small Things), zo citeert Blom en gaat vervolgens uitgebreid in op het verhaal van The Long Tail zoals beschreven in op het indrukwekkende artikel van Chris Anderson uit oktober 2004 in Wired. De essentie van dit verhaal: de omzet die uit de lange staart van deze curve (allerlei producten met lage oplages) komt brengt meer geld in het laatje dan het eerste deel van de curve (de kleine groep goedlopende massaproducten). In de oude economie gold als beperkingen de fysieke ruimte in de winkel en het lokaal niet altijd aanwezig zijn van voldoende publiek. In de nieuwe situatie van The Long Tail geldt dat niet langer 20% van het aanbod 80% van de omzet genereert, maar 20% gewoon 20% van de omzet oplevert. The Long Tail toon een aanzienlijke markt voor niche producten aan. Door de nieuwe media is er veel meer materiaal beschikbaar er is geen economische reden meer om niet alles aan te bieden.
Een andere geleerde les is dat lage prijzen avontuurlijk koopgedrag stimuleren. De online winkel Rhapsody die de prijs van haar producten halveerde maar hierdoor zoveel extra omzet genereerde dat dat weer ruimschoots werd goedgemaakt. Onder meer door relaties te leggen tussen verwante muziek en kopers adviezen te geven ook eens naar andere artiesten te luisteren. Of de online DVD-winkel Netflix die marge heeft op de obscure titels dan op de massaproducten. Als uitsmijter presenteert Blom het verhaal van een eigen Nederlandse Long Tail, namelijk die van 3voor12:
-
ruim 2.000 verschillende titels per dag die in audio en video worden opgevraagd
-
de Top 10 over 2004 maakt 6% van het totaal uit
-
de Top 1000 over 2004 maakt 63% van het totaal uit, de rest dus 37% van het totaal
-
Muse live uit 2002 werd 2.349 x opgevraagd in 2005 (!)
-
Il Nino live uit 2003 werd 2.130 x opgevraagd in 2005 (!)
Hij besluit met te zeggen dat de markt voor niches groot is; zorg dus voor ruim aanbod, lage prijzen en goede adviessystemen.
[[image:538.jpg::left:1]]Aan het einde van de sessie geeft ook Dennis Kokkelink van Radio 538 (rechts op de foto) een korte toelichting. Ze hebben bij 538 een tweetal streams: 538 zelf en het zusterstation Juice FM. Radio 538 heeft zo’n 29.000 tot 30.000 streams per dag met piekmomenten van 10.000 gelijktijdige bezoekers. De gemiddelde online luistertijd is 1 uur en 15 minuten, via de gewone radio is dat 2 tot 3 uur. Juice FM heeft zo’n 8.000 tot 16.000 bezoekers per dag die gemiddeld 45 minuten luisteren. Voor 538 is de vergelijking met het verleden moeilijk, omdat het station zich toen nadrukkelijker op jongeren richtte. Inmiddels is het zwaartepunt van de traffic verschoven naar overdag, naar kantoor. Men zit bij 538 momenteel te broeden op het introduceren van een commercieel model voor streaming. Dat zou uit de volgende componenten opgebouwd kunnen zijn:
-
reclame in de reguliere radiouitzendingen
-
bannering en paginaverkoop aan sponsoren
-
streamspots, bijvoorbeeld commercials voor het begin van de stream
Dan tot slot nog over de downloadable content van 538. In september zijn er 200.000 mp3’s verstuurd. vanaf april worden er ook podcasts aangeboden, podcasting maakt momenteel een enorme groei door. 538 is in die korte tijd met haar podcasts in de Top 10 aanbeland. Op dit moment wordt er door dj Wessel van Diepen geëxperimenteerd met enhanced podcasts waarin ook een beeldje per seconde zit en enkele links. Kokkelink verwacht dat de invoering van mobiel UMTS veel effect zal hebben. 538 streamt op dit moment al via mobiel i.s.m. Vodafone en KPN. Het beschikbaar komen van streaming via het smalbandige GPRS zal de doorbraak betekenen naar een veel groter publiek.
Dit is het derde en laatste deel uit een serie van drie artikelen, deel 1 en deel 2 verschenen eerder deze week. De foto’s van deze bijeenkomst zijn te bekijken via Frankwatching Foto’s.
[[tt:media]], [[tt:events]], [[tt:video]], [[tt:streaming]], [[tt:webcasting]], [[tt:video on demand]]