How to

Streaming: TV meets the web (2)

0

[[image:studio24.jpg::left:1]]Afgelopen dinsdag vond in de serie Cross Media Café in Studio 24 van het Hilversumse Mediapark de bijeenkomst Streaming Media plaats. Onderdeel van de sessie vormde en discussie tussen nieuwe aanbieders. Wie zijn het, wat produceren en streamen ze en hoeveel gebruik wordt er van gemaakt? Vandaag het tweede deel uit mijn reportage over deze bijzondere ontmoeting tussen de tv en het web.

Justin Kniest is managing director van FabChannel, het streaming video portal van popzaal Paradiso Amsterdam. Paradiso besloot dit initiatief te starten vanwege de teruglopende aandacht voor muziek op televisie, radio en in de gedrukte media. Paradiso gelooft in live webcasts èn on demand, aldus Kniest. Om wat cijfers te geven: in september werden de streams 350.000 keer aangeklikt. Het Simple Minds concert van afgelopen september is tot nu toe het best bekeken concert (18.000 keer). Voor alle duidelijkheid: dat (geweldige!) concert is dus vanuit het archief nog gewoon te bekijken, via de homepage van FabChannel (zie rechterkolom, 17-09-2005). Live evenementen trekken tussen de 5.000 en 15.000 mensen per avond, al komt het aantal concurrent users niet boven de 500. Dat schijnt bij streaming media te horen, dat mensen (nog) relatief kort kijken. De concerten worden aangeboden i.s.m. partner XS4ALL.

Patrick Bernhart, uitgever Nieuwe Media bij Sanoma, geeft een overzicht van de online initiatieven die bij Sanoma lopen. De radiostations Fancy FM en Radio Libelle en het tv-station WheelzTV (zoals hier ook eerder gemeld 30.000 unieke kijkers bij Monaco aan de Maas) passeren de revue. Als primeur maakt hij bekend dat Viva met een erotische podcast is gestart. En het fameuze programma Candlelight van Jan van Veen is vanaf afgelopen maandag via VrouwOnline radio weer elke avond te beluisteren. Sanoma is ook een jongerenplatform gestart, Extra Fris. De ervaringen van Sanoma tot nu toe met Radio Libelle: mensen luisteren 7 tot 9 minuten en 100.000 tot 130.000 streams per maand. De kijksduur groeit naarmate de kwaliteit van de videobeelden toeneemt en de internetverbinding meer capaciteit heeft.

[[image:panel.jpg::center:1]]

Foto: panelleden, met van links naar rechts Justin Kniest (FabChannel), Pieter van Twisk (Planet Internet), Patrick Bernhart (Sanoma), Sander Remans (Ilse Media) en Egon Verharen (Surfnet TV)

Sander Remans is Entertainment Manager bij Ilse Media. Hij vertelt dat Ilse Media op dit moment 6 radiokanalen (als je Vrouw Online en Radio Libelle meerekent) in de lucht heeft, maar dat dit er eind van het jaar ook 20 zouden kunnen zijn. Kaboem heeft een eigen radiozender en bij Download.nl vind je drie themakanalen (Radio Pop Rock, Radio Jazz, Radio Dance). Men is bezig om voor de jongerensite CU2 en voor de weblogservice Web-log.nl radio neer te zetten. Bij CU2 zal het idee van de 5 minutes of fame een rol spelen. Remans geeft aan dat de luistertijd op internet gestaag groeit, op dit moment met gemiddeld zo’n 20 tot 30 seconden per maand. De kosten van deze stations liggen erg laag omdat de programmering door computers in elkaar wordt gezet.

Egon Verharen vertelt dat Surfnet TV staat voor zowel live tv als veel video on demand. Naast onderwijs inmiddels ook voor de culturele sector werkzaam. SURFnet zendt via het SURFnet-TV1 kanaal regelmatig (2 tot 10 uitzendingen per maand) live evenementen uit, zoals congressen, lezingen, concerten etc. De best bekeken uitzending tot nu toe was de zonsverduistering met 16.000 gelijkdtijdige kijkers, men kan tot 40.000 kijkers simultaan aan. Een recente videowedstrijd voor middelbare scholieren werd in totaal door 275.000 kijkers bekeken. Sinds kort zijn via SURFnet-TV ook de themakanalen van de VPRO en NOS (3VOOR12 Central, 3VOOR12 On Stage, Holland Doc en Journaal 24) te bekijken. Men zendt uit in verschillende kwaliteiten en is momenteel is de enige provider die ze in hoge kwaliteit via het MPEG-2 formaat en ook via IPv6 over internet aanbiedt.

Pieter van Twisk is van Planet Internet en geeft aan dat de internet provider muziek en movie on demand als belangrijke speerpunten ziet. Planet heeft op dit moment al de grootste muziekstream in Nederland met tussen de 100.000 en 200.000 uitgezonden nummers per maand (men is groter dan iTunes). Planet is ook bekend van streaming radionieuws en videonieuws en is samen met moederbedrijf KPN bezig met de ontwikkeling van Planet TV. Het leergedeelte dat men heeft loopt niet hard. Populair is ook hun overzicht van interessante radiokanalen, men is bezig een vergelijkbaar overzicht voor tv op te zetten.

[[image:mvdusseldorp.jpg::left:1]]In de discussie onder leiding van Monique van Dusseldorp (zie foto) geeft Verharen (Surfnet TV) aan dat er tot nu toe bij streaming een ontwikkeling van lean backward naar lean forward te zien was. Hij verwacht dat door de settop box ook voor de pc nieuwe afspeelmogelijkheden zullen komen en dat er weer een omslag naar lean backward gaat komen. Als gevolg hiervan zullen de kijk- en luistercijfers omhoog gaan schieten. Streaming video is op zich voor gebruikers een redelijk domme technologie, met name de doorzoekbaarheid is slecht geregeld.

Justin Kniest van FabChannel geeft aan een groot voorstander te zijn van videotagging waarbij gebruikers zelf actief zijn bij het categoriseren van materiaal, zowel actueel als archief. Gebruikers weten zelf veel meer van de content af en kunnen erg goed helpen om video’s te classificeren (welke gitarist, welke uitvoering etc) en doorzoekbaar te maken. Hij ziet voor zich dat hiermee ook grote historische archieven eindelijk (goed) ontsloten kunnen worden. Een ander aspect dat nog voorbij komt is dat het misschien veel waardevoller is om 5.000 unieke bezoekers per dag op Paradiso TV te hebben dan 30.000 kijkers op een traditioneel tv-kanaal. De bezoekers van de live webcasts van Paradiso kunnnen overigens ook nog met elkaar chatten tijdens het concert en videochatting staat hoog genoteerd op het wensenlijstje.

[[image:tv.jpg::left:0]]
In de afronding van de paneldiscussie noemt Monique van Dusseldorp Dailymotion en Google Video nog als belangrijke plekken om video’s te zoeken en/of te delen. Op de Immovator-site heeft men een hele serie websites waar videoclips geupload kunnen worden op een rijtje gezet:

  • Google Video (hiermee wordt het straks mogelijk om geld te vragen voor het laten bekijken van zelfgemaakte video’s)
  • Dailymotion (Franse videosharing service die net als photosharing service Flickr ‘tagging’ gebruikt om bestanden doorzoekbaar te maken)
  • Ifeeder (een initiatief van het Nederlandse Mediacrossing)
  • Youtube (deze service brengt ingezonden video’s ook in channels onder)
  • CurrentTV (Amerikaanse tv-kanaal dat kijkers video laat insturen en ze online laat stemmen wat uitgezonden zal worden)
  • WorldMade Television (zendt de hele dag foto’s en filmpjes van kijkers uit)

Ik wil hier ook nog even wijzen op de uitgebreide lijst van Nederlandse streaming-initiatieven die na een oproep via e-mail door bezoekers van het Cross Media Café werden ingezonden:

  • Beeld en Geluid (streams van Uitzending Gemist en honderden Polygoon titels gemakkelijk doorzoekbaar en direct af te spelen)
  • Qualis (initiatief van een groep NvM makelaars die zich in exclusief vastgoed hebben gespecialiseerd met speciaal gemaakte video produkties met mogelijkheid tot beeldinteractie)
  • Politiek in Beeld (videoclips van politici en partijen waarin zij zichzelf voorstellen of vertellen waar ze voor staan, zie de rubriek videoportretten)
  • WW (site met webcams van amateurs en bedrijven)
  • Videopoort InHolland (Hogeschool INHOLLAND stelt docenten en studenten in staat om op een gebruiksvriendelijke manier streaming video te maken)
  • Personal Video Kaart (een door InnergyBiz voor Triple P ontwikkelde toepassing)
  • Doelgroeptelevisie in de vorm van Kort Online (voor korte films) en One night stand (met films van jonge filmmakers) via de website van de publieke omroep NPS
  • Festival.TV (verslagen van en nieuws over Nederlandse muziekfestivals inclusief videoverslagen)
  • Ster (op de website staan bijna 2000 commercials; het publiek kan zelf een commercial versturen via een e-card, er is een reclamequiz en een selectie van de meest bekeken commercials)
  • Video4all (systeem waarmee iedereen op eenvoudige wijze video – inclusief videoblogs en videoalbums – kan publiceren, bekijken en beheren via internet, mobiel internet en UMTS-toestellen; in gebruik bij onder meer makelaars, de Islamitische omroep en het Rode Kruis; afgelopen jaar bijAtHome gebruikt voor het op de site plaatsen van en stemmen over een videoboodschap met een sinterklaasliedje)
  • Videostart (meer dan 100 videoblogs en video albums, met veel baby-, familie- en kindersportfilmpjes, je kunt hier dus eveneens videoblogs en videoalbums starten; initiatief van Brevidius, dat de dienst wil uitbreiden voor IPTV en digitale themakanalen)

Op de site van Immovator is over deze initiatieven meer achtergrondinformatie (inclusief cijfermateriaal over het gebruik) te vinden.

Dit is deel 2 uit een reportage over de Streaming Media bijeenkomst van het Cross Media Café. Deel 1 verscheen gisteren en deel 3 zal later nog verschijnen. De foto’s van deze bijeenkomst zijn te bekijken via Frankwatching Foto’s.

[[tt:media]], [[tt:events]], [[tt:video]], [[tt:streaming]], [[tt:webcasting]], [[tt:video on demand]]

Update 23 oktober 2005: De lijst van voorbeelden op de Immovator-site is inmiddels weer verder uitgebreid, onder meer met de voorbeelden van de aanwezige gastsprekers (met dank aan Monique van Dusseldorp).