How to

Cendris start interne weblog

0

[[image:cendris.jpg::left:0]]Het aantal bedrijven dat intern blogt neemt internationaal hand over hand toe. In Nederland lijkt het soms wat stil aan het front, maar zo af en toe doorbreekt er toch een bedrijf de stilte achter de firewall. Aan Nederlandse bedrijven die intern (gaan) bloggen besteden we hier natuurlijk graag aandacht. A.s. maandag is het zover en gaat er weer een nieuwe Nederlandse pionier aan de slag. Cendris – een bedrijf met kernactiviteiten op het gebied van communicatie, data- en document-management – start dan officieel met een interne blog. Vandaag hier op Frankwatching alvast een voorproefje: over bloggen en de zeven journalistieke W’s.

Het was Eric van Westbroek (e-mail), manager Marketing bij Cendris, die me vroeg om op hun nieuwe Marketing Blog een openingscolumn te schrijven. De tekst van deze column heb ik hier integraal overgenomen.
[[image:cendris-380.jpg::center:0]]

Cendris start interne weblog

Wat hebben bedrijven als Sun, Google, General Motors, Cisco, Disney, HP, Nokia, Microsoft, Reuters, Yahoo!, Kodak, Danish Post en Cap Gemini met elkaar overeen? Enig idee? Om meteen maar met de deur in huis te vallen: het zijn allemaal bedrijven die in de afgelopen twee jaar intern met webloggen (of populair gezegd: “bloggen”) zijn begonnen. Een weblog (of inderdaad: blog) wordt vaak vergeleken met een dagboek. Een plek waar je je persoonlijke gedachten toevertrouwt, maar dan op internet (of intranet). De aanvulling die dan vaak nog wordt gegeven is dat de berichten in een omgekeerde volgorde staan. Waar in een dagboek het oudste bericht voorin staat, staat dat bij een weblog helemaal onderaan.

Als ik naar een weblog op intranet kijk, dan dient zich bij mij een ander beeld aan. In de context van een bedrijf komt bij mij vooral de vergelijking met een presentatie sterk opzetten. Bloggen zou je kunnen zien als als het virtuele zusje van een presentatie. Ik zal dat kort toelichten aan de hand van de 7 journalistieke W’s.

  • Waarom: Een presentatie dient een hoger doel. Je wil bijvoorbeeld de samenwerking verbeteren, een probleem aanpakken, de communicatie verbeteren of een discussie op gang brengen. Bij een weblog is dat niet anders.
  • Wie: Bij zowel een presentatie als bij een weblog heb je te maken met publiek. Mensen die elkaar opzoeken, naar elkaar willen luisteren en soms ook een dialoog met elkaar willen aangaan. De weblog heeft nog als bijkomend voordeel dat er geen beperkingen hoeven te zijn voor het aantal bezoekers. In principe is iedereen welkom, tenzij je – zoals op intranet – de deur alleen voor een bepaalde groep mensen (bijvoorbeeld alleen de eigen medewerkers) openzet.
  • Wat: Een presentatie kan over van alles gaan. Het kan een demonstratie zijn, een promotie, wat instructie, een verhaal ter inspiratie en ga zo maar door. In het geval van een weblog is dat niet anders, ook daar zijn de mogelijkheden onbeperkt. Met  als extra voordeel voor de weblog dat de uitstapjes naar de buitenwereld via links wat sneller worden gemaakt.
  • Waar: Je heb in beide gevallen een locatie met elkaar afgesproken. In het geval van een fysieke
    presentatie is dat bijvoorbeeld een vergaderzaal, in het geval van een weblog is dat een internet- of intranetadres. In beide gevallen doet een persoon het verhaal. De weblog heeft nog als bijkomend voordeel dat er een onbeperkt aantal mensen op bezoek kan komen.
  • Wanneer: Bij een presentatie hoort een afspraak over een tijdstip. Een moment dat je erop kunt rekenen dat het verhaal er zal zijn en een moment dat ook vooraf aangekondigd wordt. Bij een weblog is dat in zekere zin ook zo. Je hebt krijgt een signaal via de e-mail (of een variant daarop: een RSS-feed) met een uitnodiging om langs te komen. Het voordeel van de weblog is dat de boodschap niet gebonden is aan een vast tijdstip (en hetzelfde geldt voor de reactie).
  • Welke wijze: Bij een presentatie maak je meestal afspraken of en zo ja hoe deelnemers kunnen reageren. Bij een weblog is dat niet anders. Mag iemand of mag iedereen zijn reactie geven ja of nee. Het voordeel van de presentatie kan zijn dat die reactie ook tijdens het verhaal kan komen. Bij een weblog kan dat alleen na afloop van het verhaal. Net zoals bij een presentatie kun je ook bij een weblog weer op elkaars reacties reageren. Omdat er – in tegenstelling tot bij een presentatie – geen tijdslimiet is gesteld, is het aantal reactiemogelijkheden bij de weblog in principe onbeperkt.
  • Waarmee: Zowel de presentatie als de weblog veronderstellen een beperkte basiskennis als het erom gaat hoe je tot een verhaal komt. Bij de presentatie moet je vertrouwd zijn met de knoppen van PowerPoint, bij een weblog moet je vertrouwd raken met de knoppen van de weblogtool. De weblog heeft ook in dit geval nog wat extra voordelen. Een verhaal via de weblog wordt meteen ook bewaard en is direct met een zoekmachine vindbaar.

Vanaf vandaag heeft ook Cendris haar eerste interne weblog. Het rijtje met Nederlandse bedrijven en instellingen dat intern blogt is nog relatief kort. TPG Post, Macaw, Lost Boys en een enkel ministerie, van andere organisaties ken ik de voorbeelden nog niet. Maar dat is – in meerdere opzichten – een kwestie van tijd. De tijd die nodig is voordat ook bij andere bedrijven het besef dat de tijd rijp is doordringt. Maar ook de tijd die andere organisaties verliezen omdat ze de kracht van dit instrument nog niet hebben ontdekt.

Hoe dan ook: Cendris behoort met deze weblog duidelijk tot de Nederlandse pioniers. Om die reden zou ik ik iedereen dan ook op willen roepen om vanaf nu actief deel te nemen aan deze blog. Anders gezegd: PRESENTEER JEZELF!

Eric en collega’s: ik wens jullie een goed virtueel gesprek toe!

Frank Janssen van acc.frankwatching.com

Deze tekst werd eerder vandaag gepubliceerd op de interne weblog van Cendris.

Meer achtergronden: