Een nieuw businessmodel voor kranten?
Via Ab logger (een uitstekende Nederlandse weblog!) en Micro Persuasion kwam ik terecht bij een artikel op BizReport. Het artikel beschrijft een nieuw businessmodel voor kranten waarbij financiers geld steken in lokale nieuwssites waar de lezers ook verantwoordelijk zijn voor een belangrijk deel van de nieuwsvoorziening.
“The business strategy is if we can get a critical mass of very local content and a local audience, then we can target ads better than we ever could down to a town level,” said Jeff Jarvis, president of Advance.net, the Internet arm of Advance Publications. Jarvis said his firm, which owns a string of community newspapers and Web sites, is preparing to launch citizen-journalist Web sites in six towns in Oregon, New Jersey and Massachusetts. The sites will essentially be town blogs, in which postings from different residents will be grouped together and presented in a newsy format.
One intriguing experiment started in May when the Bakersfield Californian, a daily newspaper with a circulation of about 65,000, launched a community Web site called the Northwest Voice (https://www.northwestvoice.com/). The site has no paid writers except for a lone editor. It employs only four people full-time, gets most of its content from readers, and — in a twist that delights ink-stained wretches like me — publishes a print version with highlights culled from the Web every two weeks. Each print issue is distributed free to the 21,700 homes in northwest Bakersfield, about 115 miles north of Los Angeles.
“One of our business goals was to grow our reach among small and medium-sized businesses in the community who could not afford to be in the daily newspaper or preferred not to be,” said Mary Lou Fulton, publisher of the Northwest Voice (and a former editor of washingtonpost.com). “In a typical edition of Northwest Voice, 40 to 50 percent of our advertisers are new or were infrequent [newspaper] advertisers.”
Advance Publications (in het citaat genoemd) is eigenaar van een groot aantal kranten en een indrukwekkende verzameling community based websites en weblogs. Voorbeelden van lokale Amerikaanse nieuwssites zijn iBrattleboro.com, NorthwestVoice, Advance Internet, Backfence en GoSkokie. De verschillende websites en weblogs maken een zeer professionele indruk.
In Nederland kennen we sinds 21 april van dit jaar GMSbuurt dat eveneens met lokale correspondenten wil werken. GMSbuurt is een project van het Limburgs Dagblad en is gestart met een subsidie van 48.500 euro van het Bedrijfsfonds voor de Pers. GMSbuurt ziet er verzorgd uit, maar kan qua community en dynamiek toch niet tippen aan de Amerikaanse voorbeelden. Positief is dat er vrijwel elke dag een of meerdere artikelen geplaatst worden. Het merendeel van de teksten lijkt echter van de hand van de (enige) officiële redacteur te zijn. Een aantal rubrieken (Buurtfoto’s, Straatpraat) heeft een nogal voorspelbaar karakter. De interactie op de site lijkt op een laag pitje te staan: Forum en Prikbord zijn vrijwel dood, sporadisch zijn er reacties op nieuwtjes.
Als ik de vinger op de zere plek moet leggen dan denk ik dat de omvang en samenstelling van de doelgroep niet geheel gelukkig gekozen is. De keuze voor “drie volkse wijken in de omgeving van het NS-station in Heerlen” houdt in dat de community erg klein is, aanzienlijk kleiner dan de schaal waarop de Amerikaanse initiatieven succesvol zijn. Ik kan me ook voorstellen dat in wijken met deze samenstelling de internetpenetratie en het internetgebruik vermoedelijk nog wat lager kan zijn. Ook kan een rol spelen dat er in Heerlen dialect wordt gesproken en dat dit voor sommigen een drempel is om op de site in het Nederlands actief te zijn. Ik kan niet ontdekken op welke manier de koppeling met de gewone krant wordt gelegd, maar ik geef toe dat je daarvoor ook echt de Heerlense editie van het Limburgs Dagblad in handen moet hebben. Maar even een schot voor de boeg: ik kan me voorstellen dat een koppeling met een wekelijkse huis-aan-huis krant krachtiger kan uitpakken dat de koppeling met het Limburgs Dagblad.
Erg jammer dat GMSbuurt geen succes lijkt te worden, want ik geloof echt dat deze vorm van journalistiek ook in Nederland toekomst kan hebben. Maar dan op een wat groter schaal, kijk bijvoorbeeld eens naar steden als Nijmegen of Arnhem. Of zie ik dat helemaal verkeerd?