Marketing in een hogere versnelling

0

Op de site van Incentive (Vakblad over Direct Marketing & Sales Promotion) loopt een discussie over de vraag of weblogs nou wel of niet geschikt zijn als marketinginstrument in de communicatie met consumenten. Ik zou zeggen: de feiten spreken voor zich. Neem nou dit bericht van enkele uren geleden.

Podcasting was hatched last summer by former MTV VJ-turned-entrepreneur Adam Curry. Since then it has been widely evangelized and adopted by the blogging community. In just two months the number of Google results for the term “podcasting” jumped nearly 1,000 percent, from 5,950 pages in early October to more than 500,000 pages this month. Surprisingly Google still doesn’t even recognize the term (it asks if you mean “broadcasting”), but don’t take that lack of recognition to mean that the content and audiences aren’t there yet.

Weblogs dus aan de basis van het succes van podcasting. Ik kan me overigens heel goed voorstellen dat heel wat marketeers nog nooit van podcasting hebben gehoord. Sterker nog, de term podcasting is pas op 12 februari dit jaar “uitgevonden” (lees het artikel in The Guardian Unlimited, met dank aan de internet encyclopedie Wikipedia waar het begrip podcasting ook verder uitgelegd wordt).

Maar het verhaal gaat nog verder, we gaan nog verder versnellen. Het bovenstaande citaat is uit een artikel van Steve Rubel. Steve is PR Strategist en is een van de meest gerenommeerde webloggers ter wereld. In het artikel (te vinden op Micro Persuasion blog en bij iMediaConnection) gaat hij nog een stap verder. In het stuk wordt namelijk ook verkend wat voor mogelijkheden marketeers hebben om podcasting als marketinginstrument in te zetten. Is iedereen er nog bij?

Ik kan me voorstellen dat menig marketeer moeite heeft om dit alles nog bij te houden. Lezenswaardig in dit verband is ook het artikel in het decembernummer van het Tijdschrift voor Marketing “Wat marketeers nu echt van IT Moeten weten”. Het verhaal wordt aangekondigd met het statement “De consument omarmt nieuwe technologieën, maar de marketeer wil er niet aan. Om welke IT-toepassing kan de marketeer nu echt niet meer heen?”. In het artikel wordt uitvoerig ingegaan op RFID en worden nieuwe toepassingen als Skype, Voice-overIP, personal video, digitale televisie, mobile marketing en – jawel – podcasting en RSS kort aangestipt.

Zag je het trouwens voorbij komen dat zinnetje “Om welke IT-toepassing kan de marketeer nu echt niet meer heen?”. IT en marketing lijken meer dan ooit tot elkaar veroordeeld! Eens kijken of en hoe bedrijven erin slagen om deze brug te slaan.

Update 23.58 uur: Zelfs CNN schrijft vandaag over Podcasting (met dank aan Punkey).