The best of Marketing3.nl (dag 3)

0

Alle goeie dingen in drieen: vandaag dag 3 van Marketing3.nl. En hoewel dit geen officieel onderdeel uitmaakte van het programma, vond ik de videoblogs van collega-blogger Frank-ly de grootste verrassing van de dag. Een echte Nederlandse primeur ook, voor zover mij bekend is er niet eerder vanaf een congres live via videoblogs verslag gedaan. Frank Meeuwsen van Rhinofly demonstreerde me ‘s-ochtends hoe je razendsnel en gemakkelijk een videobericht maakt en op internet publiceert. Ik ben onder de indruk, het kan niet lang duren voordat hier ook echte business-toepassingen uit voortkomen!

Maar natuurlijk was er ook op de conferentie zelf vandaag weer genoeg te halen. Onder de professionele leiding van dagvoorzitter Theo van Vugt (hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Marketing) kwam er een schaar aan interessante sprekers voorbij.

Gerard Prins van Unilever had op de van hem bekende wijze een prima verhaal over hoe Unilever omgaat met relatiemarketing. “The A-brand strikes back” riep hij en ik moet zeggen dat ik onder de indruk was van Unilevers, analyse, aanpak en cijfers. De effectiviteit van massamedia loopt ook voor Unilever sterk terug. Uit een recent Nederlands onderzoek, uitgevoerd samen met Microsoft, blijkt dat door 10% van het mediabudget anders (lees: nieuwe media) in te zetten een bedrijf 10% meer koopintentie en brand awareness kan creëren. Ook Yata Yata, het lifestyle portal en magazine van Unilever kwam uitgebreid aan bod. Nog steeds een project, maar inmiddels via een viral aanpak toch maar liefst een database met 525.000 consumenten opgebouwd. Unilever staat klaar om door te stomen naar 1.000.000 consumenten. Meer hierover in een posting en videobericht op Frank-ly.

Jan-Willem Bruggenwirth gaf een kijkje in de keuken van succesnummer Radio 538 en internetpionier Juize.fm. Digital Audio Broadcasting (DAB) is wat hem betreft een doorgeboren kindje, de toekomst is aan internetradio. Erg prettig dat internet nauwkeurige bereiksmeting en targeting biedt en een relatief goedkope distributie kent in vergelijking met de FM-vergunningen. “De mobiele netwerken en internet zijn het nieuwe schoolplein” aldus Bruggenwirth. En: “Jongeren doen alles tegelijk: entertainment, lezen, hobby, huiswerk, games etc”.

Marco Derksen was de keynote speaker van het middagblok. Marco houdt op zijn weblog Marketingfacts.nl de ontwikkelingen op het gebied van nieuwe media en interactieve marketing bij. Marketingfacts is in de afgelopen tweeeneenhalf jaar uitgegroeid tot een serieus alternatief voor de sites van de gevestigde vakbladen. In zijn verhaal Weblog als marketinginstrument kwamen sprekende voorbeelden voorbij. Zoals Firefox met zijn 7,4 miljoen downloads vanaf 9 november, marktaandeel van 5-10% en in 10 dagen 250.000 $ opgehaald voor een advertentie. Maar ook – heel actueel – de Playboy foto’s en het marketingsucces van Georgina Verbaan (o.m. 0,5 miljoen bezoekers en 5 miljoen pageviews binnen anderhalve week). De presentatie van Marco bevat nog veel meer boeiende cases en is op Marketingfacts.nl te downloaden.

Verspreid over de dag verder nog verschillende interessante verhalen van onder meer Check-it & Gouden Gids, Howard’s Home & Startpagina, Fanships en Marianne Herbert van Media Plaza (over RFID en ook over De veranderende consument). Kijk wat dat betreft vooral ook even naar het derde en laatste filmpje op Frank-ly.

Tot zover mijn verslaglegging over Marketing3.nl dit jaar. Ik vond het leuk om te doen en heb gemerkt dat de verschillende artikelen ook veel nieuwe bezoekers en extra pageviews hebben opgeleverd. Dat moet ook anderen opgevallen zijn en dat zal volgend jaar ook wel anderen tot gedrag aanzetten. Mijn voorspelling voor de verslaglegging over Marketing3.nl in 2005: Hennie van Velzen van Media Plaza heeft een eigen Marketing3.nl weblog, verschillende weblogs doen vrijwel real-time verslag via tekst, audio en video en laten we zeggen minstens een van de gevestigde media (Planet?) geeft ook acte de presence (live dan wel te verstaan).