Innovatie

The best of Marketing3.nl (dag 2)

0

Vandaag dag 2 van Marketing3.nl ondergaan. Natuurlijk veel te veel meegemaakt om hier allemaal weer te geven. Je kunt wat mij betreft nu al vaststellen dat Marketing3 zich ontwikkeld heeft tot een waar hoogtepunt in het jaar van een marketeer. Maar ik kan het natuurlijk niet laten om toch nog even terug te blikken. De highlights.

De dag begon met het thema Weblog als Marketingtool, een presentatie van Eduard de Wilde van VODW Marketing (en collega businessblogger van Brickmeetsbyte.com natuurlijk). Evenals vorig jaar had Eduard weer een ijzersterk verhaal. Goed doorpakkend op de speech van Reinier Evers (waarover ik gisteren schreef) schetste Eduard zijn kijk op de belangrijkste trends op internet. Zijn conclusie daarbij: de huidige ontwikkelingen zijn een perfecte voedingsbodem voor weblogs. Weblogs zijn in Eduard’s ogen complementair aan massamedia. Naar zijn mening zijn weblogs bij uitstek in staat om de afnemende effectiviteit van de massamedia te compenseren en – sterker nog – vormen ze door hun interactieve karakter een echte verrijking van het medialandschap.

Frankwatching werd genoemd als een van de manieren waarop je weblogs kunt inzetten (variant “netwerken/kennisdelen”). De sheets staan nu al online bij Brickmeetsbye.com. Wel eerst even lid worden van de site, hierna krijg je toegang tot de hele bibliotheek (warm aanbevolen!) .

Een tweede hoogtepunt vormde het optreden van Henriette Setz van SNT. In haar verhaal Dialog Marketing: het belang en de praktijk ging ze uitvoerig in op het belang en de praktijk van Dialog Marketing in relatie tot de merkbeleving. Onderdeel van haar presentatie was een zeer sprekende visualisatie van het multichannel-gedrag van een gezin (de ebooker-case). Kern van haar betoog: de marketingmix ondergaat een fundamentele transformatie. Ze schetste een groeipad van outbound campaign (“conversie 1-2%”), via event triggered marketing (“5x beter”) naar guided inbound (“10x beter”). De essentie van dit laatste: welke aanbieding past het beste bij de binnenkomende klant. Denk in termen van veel, zonodig heel veel, mogelijke aanbiedingen en zoek on the spot uit welk aanbod het meest passend is. Het resultaat is er naar: een hogere verkoop van producten en de klant voelt zich meer herkend.

In de presentatie van Microsoft Nederland kwam aan de orde dat in vorige week in een interne brainstormsessie besloten was om met MSN dichter bij de gebruiker te gaan zitten. Vermoedelijk een primeur: MSN gaat (nog) meer met buddy’s aan de gang (“de verzekeringsbuddy”) en er komen alert services (“je auto moet naar de garage” of “de receptentip”) .

Dagvoorzitter Rob Punselie van ContentKings deed een Standup Sitecheck van de Orange-site. Vorige week zat Orange nog in het hoofdprogramma van Emerce’s Outlook 2005 met een gedreven betoog waarin de klant op allerlei manieren centraal stond. Een quote uit de meeting van toen: “We denken dat we dat kunnen halen door heel goed naar de klanten te luisteren. Via ons call center proberen we de wensen in kaart te brengen. We stoppen daar meer energie in dan onze concurrenten.” Online luisteren blijkt voor Orange een heel andere wereld, Punselie liet zien dat je voor het afsluiten van een online aankoop bij Orange veel toevalstreffers en doorzettingsvermogen nodig hebt.

Gedurende de dag kwamen er verschillende praktijkcases voorbij. Van de deelverzameling die ik kon zien, bevielen me vooral het verhaal van RapidSugar over Merkontwikkeling via permission- based marketing en de case van Alex Stil van Reddion over de nieuwe A-Klasse van Mercedes-Benz. Alex had overigens gisteravond ook al een prima verhaal over de (eerder al) prijswinnende Conimex-case.

Ook interessant voor de niet-bezoekers: de meeste presentaties worden a.s. vrijdag ook online gezet op de speciale Media/ Handouts-pagina bij Media Plaza. Daar staat nu al een video-impressie van de VIP-avond, maar daaraan hapert op dit moment nog wat.

Ik zie wederom uit naar de dag van morgen, met onder meer Gerard Prins van Unilever, Jan-Willem Bruggenwirth van Radio 538 en Marco Derksen van Marketingfacts.nl. Hou vandaag ook Frank-ly in de gaten, mogelijk komt Frank Meeuwsen even live vanuit Utrecht in de lucht. Want, zoals Peter Kentie me dinsdagavond liet zien, er is echt wireless in de jaarbeurs (zie ook zijn posting van 1 december)!