Innoveren in het e-business tijdperk
In de afgelopen dagen heb ik, mede gestimuleerd door twee collega’s (dank!), wat zitten piekeren over hoe je in de markt en maatschappij van vandaag als bedrijf op een slimme manier om kunt gaan met innovatie. Op zoek naar inspiratie kwam ik uit bij een een recent artikel hierover van Mike Dochterty, CEO van Venture2 Inc in Florida en met een flinke staat van dienst als het gaat om innovatiemanagement.
Hij begint z’n betoog met de constatering dat natuurlijk niet ter discussie staat dat je met een customer focus naar innovaties moet kijken. Maar in deze tijd van een “open innovatie” omgeving, waarbij bedrijven in hun omgeving zoeken naar nieuwe technologieen en oplossingen, wordt de aloude vraag of je nu customer driven of technology driven moet innoveren opnieuw weer actueel. Moeten bedrijven nu eerst hun klantbehoeften in beeld brengen en dan op zoek naar technologieen die helpen aan die klantvraag tegemoet te komen? Of moet je als bedrijf eerst op zoek naar de laatste vernieuwingen (“compelling intellectual property“) en vervolgens kijken of die te combineren zijn met niet vervulde klantwensen.
Naar zijn idee zal een traditioneel proces van productontwikkeling en ketenoptimalisatie zelden tot echte doorbraken zal leiden. Je zou daar aan toe kunnen voegen dat anderzijds ook een sterk technologie gedreven aanpak slechts sporadisch tot succes leidt.
Dochterty’s stelling is dat innovatie, in het bijzonder baanbrekende innovatie, een iteratief proces. De echte sleutel tot succes is dat bedrijven continu hun antenne uit hebben staan voor nieuwe technologie�n, voor consumenten- en markttrends en voor kansen in de markt. Volgens hem draait alles om het vinden en uitnutten van de raakvlakken tussen Consumer Unmet needs (niet vervulde klantwensen), Enabling Solutions (in het bijzonder technologie) en Market Opportunities (kansen in de markt).
Op de raakvlakken van deze domeinen liggen de fascinerende en winnende innovaties. Het is daarbij niet van belang waar je start, maar het gaat erom dat je zoekt naar de kracht van de combinatie.
Een boeiend betoog dus, van Mike Dochterty. En voor veel bedrijven, zeker grote bedrijven, een flinke uitdaging. Het vraagt om pioniersgedrag, om multidisciplinair denken/werken en om loskomen van traditionele functionele benaderingen. Succesvolle innovaties zijn bijna niet meer mogelijk zonder een netwerkachtige aanpak. Compententies die traditioneel verspreid zitten over afdelingen als Strategie, Marketing, Productontwikkeling en ICT zijn allemaal vereist om baanbrekende vernieuwingen voor elkaar te krijgen.
Daarbij is het ook nog eens de kunst om innovatieteams klein en slagvaardig te houden. Over de manier waarop een grote en innovatieve onderneming als IBM hiermee omgaat is in de Emerce (printeditie) van oktober een interessant artikel te vinden. IBM werkt ondermeer met een vijftiental bedrijfsonderdelen, de zogenaamde Emerging Business Opportunities, die als taak hebben om diensten te ontwikkelen rondom nieuwe technologieen. Het zijn een soort start-ups binnen het bedrijf zelf. IBM zorgt er zo voor dat druk op omzet- en winstdoelstellingen geen belemmering zijn voor de ontwikkelingen van nieuwe technologie en diensten in dit e-business tijdperk.
In het Emerce-artikel wordt Guido Bartels, vice-president wireless e-business geinterviewd. Enkele quote’s.
– Wij worden op andere criteria afgerekend. Twee jaar geleden hoorde ik over RFID uit de bestaande business weinig positiefs. We zijn echter doorgegaan en hebben diensten en concepten ontwikkeld rondom RFID. Nu draaien we omzet, en uit de ‘gewone’ business komen nu steeds vaker verzoeken tot samenwerking. Soms moet je dus eigenwijs zijn, anders ga je achterlopen.
– Het is misschien een cliche, maar je ontwikkelt toch intuitie als je verstand hebt van je vakgebied. (…) Je wordt creatief met concepten testen in de markt.
– Innovatie drijft sterk op mensen, vooral ook jonge mensen. Je moet als innovatief bedrijf voortdurend mensen binnenhalen en ook niet schromen om mensen aan te nemen uit andere industrieen. Het kan trouwens zeer interessant zijn om met partijen aan tafel te zitten die normaliter niet met elkaar praten. Dan komen soms ongewone, maar juist zeer interessante ideeen uit de bus.
Boeiend om te zien dat ook een grote onderneming als IBM worstelt met de vraag hoe te innoveren. En knap om te zien hoe ze in hun benadering op zoek zijn naar de vraag hoe je zo’n grote onderneming toch weer als een kleine kunt laten aanvoelen (en op die manier new business kunt genereren).
Genoeg stof tot nadenken, ook voor mezelf.