De belangrijke intranet trends

0
Op Line56 een uitstekend artikel over de belangrijke intranet trends van dit moment.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

Consultant Shiv Singh van Line 56 ziet acht belangrijke ontwikkelingen:

1. Intranets keren terug naar het domein van de bedrijfsonderdelen. Alleen de (technologische) infastructuur blijft achter bij het centrale team.

2. Juridische afdelingen en/of archiefafdelingen raken betrokken. The Sarbanes Oxley Act laat zich ook hier gelden en de spelregels voor het publiceren en verwijderen gaan een grotere rol spelen.

3. Alle medewerkers gaan op intranet publiceren. Dit hangt samen met de sterk groeiende behoefte van kenniswerkers om informatie te publiceren en te vinden alsook met de mogelijkheden die nieuwe tools op dit vlak bieden.

4. De corporate telefoongids verliest z’n glans. Nadat de WieWatWaar jarenlang de killer application van het intranet is geweest, zullen in toenemende mate business applicaties het intranetgebruik gaan beinvloeden.

5. De nieuwe killer applicatie: de kennismanagement tool. Kennismanagement tools zullen een sleutelrol gaan spelen in de concurrentiestrijd waarin veel bedrijven terecht zijn gekomen. Het intranet is de plek waar deze tools aangeboden gaan worden.

6. Real time presentatie van informatie wordt prioriteit. Het ‘direct’ presenteren van kpi’s, prestatiecijfers en klantinformatie wordt een belangrijk issue. Mede onder druk van het management zal het intranet steeds meer (real time) prestatieinformatie bieden.

7. Het vinden van informatie blijft een probleem, maar er is hoop. Veel intranetgebruikers hebben problemen met het vinden van de juiste informatie. Maar het werken met nieuwe toepassingen als weblogs biedt medewerkers andere en betere mogelijkheden om de informatie- en kennisuitwisseling op een hoger niveau te brengen.

8. Medewerkers zullen hogere eisen stellen aan de user experience. Onder druk van hun medewerkers zullen organisaties zullen de user experience van hun intranet op een hoger plan moeten brengen.

De opsomming is gebaseerd op contacten met verschillende grote Amerikaanse organisaties, maar ik zie veel parallellen met wat er ook bij Nederlandse bedrijven aan de hand is.

[Line56.com via InfoDesign]