Internet complementair aan traditionele media?

0

Op BrickmeetsByte een posting over de invloed van internet op de traditionele media.


Internet wordt door gebruikers niet zozeer aangewend ter vervanging van de traditionele media (tijdschriften, dagbladen, radio en televisie) als wel ter aanvulling. Dat blijkt uit het onderzoek `Complementarity in consumption of new types across traditional and new media` in het tijdschrift Journal of broadcasting and electronic media. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die in de traditionele media veel op zoek gaan naar informatie over bepaalde onderwerpen (politiek, sport, financi�n), ook op het internet zoeken naar dat type nieuws. Hierbij is internet eerder complementair dan vervangend: mensen zoeken de meest geschikte bron voor het vergaren van informatie over een bepaald onderwerp, of dit nu de traditionele of de nieuwe media is. Tot nu toe werd vaak gedacht dat internet de traditionele media zou gaan verdringen. [Bron: Communicatiesignalen nr 6]

Als naar mijn eigen mediagedrag kijk, dan herken ik hierin de situatie die in de periode dat ik nog een analoge en ISDN-verbinding had. Echter, vanaf het moment dat breedband z’n intrede deed is hierin een flinke verandering opgetreden. Ik luister veel meer radio: gewone en ook soms exotische radiostations maar dan via de internetverbinding. Ik kijk niet echt meer of minder tv, maar de intensiteit waarmee ik kijk is afgenomen. Door mijn multitasking-gedrag ben ik op mijn pc soms met vier of vijf dingen tegelijk bezig. Een ervan is dan soms de tv. Ik zie dit bij mijn kinderen eveneens, voor hun is tv meer dan ooit iets wat vaak op de achtergrond aanstaat.

Deze afbeelding is niet langer beschikbaar.

En tot slot de printmedia: daar zit de echte pijn. De krant is de deur uit, al lees ik via de RSS-feeds op internet elke dag vele artikelen in vier verschillende dagbladen, zowel Nederlands als Amerikaans. En aan tijdschriften kom ik steeds minder toe, de stapels groeien en abonnementen worden opgezegd. Een uitzondering vormen nog de vakanties, bij uitstek een moment om nog veel te lezen. Met de nadruk op nog. Ik vermoed dat ook op campings binnen niet al te lange tijd het internet via hotspots en wireless networks op gaat rukken. Voor veel kinderen is dat al duidelijk: “Waarom is hier eigenlijk geen internet?” was afgelopen zomer een veelgehoorde kreet. Maar dat werd bij thuiskomst meteen ingehaald door weer een serie nieuwe contacten in de toch al lange contactenlijst van MSN. Want niets zo leuk om ook via internet nog even samen met je vakantievriendje of -vriendinnetje “na te genieten” van die mooie vakantie…