Kranten ontdekken nieuwe traffic drivers

0

Op Online Journalism Review een boeiend artikel over media die actief eigen content richting webloggers promoten. Bill Grueskin, managing editor van Wall Street Journal Online, zegt dat het bezoek dat door blogs richting kranten gegenereerd wordt substantieel is. De traffic die komt vanuit de links op blogs overtreffen soms zelfs de stroom die komt vanuit Yahoo Finance. Baas Jeff Jarvis van Advance.net (dochter van mediabedrijf Advance Publications) meldt in BuzzMachine.com “This is good for bloggers and good for business. And it’s smart of the Journal to care about reaching out to this audience.”

Naast of in combintatie met blogs geven inmiddels ook RSS-feeds een flinke stimulans aan de sitetraffic van kranten. De New York Times Digital meldt dat RSS-feeds per maand tussen de 1 en 1,5 miljoen page views op de site zorgen. Niet verwonderlijk ook, de krant biedt inmiddels maar liefst 27 RSS-feeds. Daarnaast biedt men voor online abonnees via de RSS-techniek zelfs gepersonaliseerde features binnen hun sitenavigatie. Gebruikers van My Yahoo! kunnen feeds direct in hun persoonlijke pagina opnemen.

Het blijkt dat (kranten-) sites die RSS-feeds aanbieden ook veel meer gelinkt worden vanuit weblogs. Hoewel de stroom die vanuit zoekmachines of partnerships binnenkomt nog steeds groter is, neemt het belang van de traffic die via RSS-feeds binnenkomt zienderogen toe.

Ook sommige Nederlandse kranten beginnen te begrijpen wat hier aan de hand is. Om te beginnen is de doelgroep internetlezers voor sommige kranten erg omvangrijk aan het worden. Ter illustratie: voor NRC Handelsblad is het aantal geregistreerde internetlezers hoger dan het aantal abonnees op de papieren uitgave. Wonderbaarlijk genoeg maakt juist NRC nog geen gebruik van RSS-feeds.

De Telegraaf was de eerste landelijke uitgave die op 17 maart 2004 groots inzette op RSS-feeds. Men biedt negen feeds aan die op de homepage overigens erg moeilijk te vinden zijn (je moet er via de keuze headlines naar toe). De Telegraaf is ook de krant die verreweg het grootste aanbod van online berichten heeft en het nieuws als eerste online heeft. Bovendien hebben ze hun advertenties goed geintegreerd in hun (rijke) newsfeeds, tegenwoordig zelfs met videomateriaal. De Telegraaf heeft goed begrepen dat dit de manier is om nieuwe lezers naar je site te krijgen. “We hadden op de krant ineens zoiets van: als mensen niet naar jou toekomen, moeten wij maar naar de mensen gaan,” aldus Harry Bouwman van De Telegraaf eerder dit jaar in Emerce.

De Volkskrant was net twee dagen eerder (15 maart 2004), maar pakt nog wat minder groots aan. Duidelijk minder nieuwsaanbod en verder is hier (nog) een belangrijke drempel dat de berichten alleen na registratie te lezen zijn. Een kwestie van tijd, want via allerlei nieuwe tools kunnen gebruikers tegenwoordig razendsnel registratieprocedures omzeilen door gebruik te maken van wachtwoorden van anderen. In aantallen feeds doet men niet onder voor de Telegraaf, eveneens negen feeds. Heel boeiend vind ik de feed waarmee je je op door jezelf vastgestelde trefwoorden een feed kunt krijgen. Ze hebben als voorbeeld een feed met als voorbeeldtrefwoord ‘Bush’, dat kun je ook vervangen door je eigen trefwoord. Overigens zijn de feeds bij de Volkskrant wel goed vindbaar op de startpagina.

Het Algemeen Dagblad is pas sinds enkele weken (18 juli 2004) van start gegaan met RSS-feeds. Daarvoor waren er overigens al wel feeds van het AD beschikbaar, er zijn hele groepen mensen die zich bezig houden met het via omwegen samenstellen van zulke feeds. Scrapedfeeds.com is een van de sites waar zulke feeds (naast overigens ook officiele feeds) te vinden zijn, op dit moment ondermeer van het Rotterdams Dagblad, Amersfoorts Dagblad en Eindhovens Dagblad. Terug naar het AD, ook zij bieden (toeval of niet) negen feeds aan. Overigens werken zij, heel sterk, als enige met het oranje XML-blokje op de startpagina. Een standaard symbool waarmee feed-gebruikers in een oogopslag kunnen zien dat de betreffende site feeds aanbiedt. Het AD attendeert overigens op haar RSS-pagina niet op de mogelijkheid om de feeds ook als onderdeel van je site (internet of intranet) aan te bieden. Dat doen de andere twee wel.

Het AD maakte overigens juist afgelopen week melding van een nieuwe recordaantal bezoekers op haar website. Via de traffic rank op Alexa.com is ook de bevestiging te zien van het statement dat het vorige record van twee jaar geleden dateerde.

Hier is ook goed te zien hoe vorig jaar in april na invoering van de verplichte registratie de belangstelling tijdelijk terugliep. Inmiddels is men dus weer op het oude niveau terug. Deze site Alexa.com geeft ook de mogelijkheid om sites onderling te vergelijken, bijvoorbeeld het AD met De Telegraaf. Maar het resultaat hiervan is duidelijk niet betrouwbaar. Vermoedelijk is de door Alexa gebruikte meetmethode sterk in het nadeel van de Telegraaf, er wordt immers via de browser gemeten en hits via RSS-feeds worden niet meegeteld.

Als ik af ga op wat de kranten zelf schrijven (en wat me ook realistisch lijkt) is De Telegraaf duidelijk groter. Jammer genoeg is er geen vergelijkingsmateriaal op het vlak van aantallen bezoekers of bezoeken, maar het aantal pageviews geeft ook wat indicaties. Op de algemene aandeelhoudersvergadering meldde De Telegraaf dat het aantal pageviews in december 2003 naar gemiddeld 2,4 miljoen per dag gestegen was. Dat is sinds die tijd vermoedelijk alleen maar verder gestegen, onder meer door de invoering van de RSS-feeds. Het AD spreekt in haar recente bericht over de topdag 14 juli jl. waarop een record aantal van 1,25 pageviews werd bereikt.

De stijging wordt overigens niet alleen veroorzaakt door de stijging van het aantal bezoekers, minstens zo belangrijk is dat ook de bezoekfrequentie en de tijdsduur per bezoek explosief aan het stijgen is. Dat is overigens ook zichtbaar bij de online dagbladen van Wegener NV. Wegener spreekt overigens over maandelijks meer dan 14 miljoen pageviews en 1,1 miljoen unieke bezoekers voor Wegener Dagbladen Online. Ter vergelijking: het AD heeft in haar recordmaand (met Tour de France-effect) juli 21 miljoen pageviews en 1,2 miljoen unieke bezoekers.

Het is duidelijk, na een periode van (relatieve) stilte is de krantenwereld weer duidelijk in beweging. Een duidelijke trend: de digitale lezer wordt steeds beter geserviced en krijgt steeds meer een krant op maat. Wanneer krijgen we dat ook op onze deurmat?