Verdieping

Moet nrc.nl ‘iets’ met het begrip nieuwscommunity?

0

Twee weken geleden mocht ik bij de nabespreking van de krant NRC Handelsblad zijn. De nabespreking werd voor het eerst in de geschiedenis gehouden door de internetredactie. De krantenwereld ziet eindelijk in hoe belangrijk internet is. Zeker als je kijkt naar het groeiend aantal sociale nieuwswebsites. Zal de NRC internetredactie na deze stap ook ‘iets’ met het begrip nieuwscommunity gaan doen?

Wat is dat dan, een nieuwscommunity?
Wel, een nieuwscommunity is een site waar leden voor content en nieuws zorgen en elkaars post beoordelen/diggen/kudo’s geven. En je kunt, ongemodereerd, op andermans stukken reageren. Naast successen als Nujij – waar lezers en bezoekers van nu.nl hun eigen nieuws kunnen posten – , het meer niche gerichte Ekudos en MSN Reporter zijn er in Nederland een groot aantal opkomende sociale nieuwswebsites. Zij volgen het goede voorbeeld, maar zijn vaak van wisselende kwaliteit.

Nieuwsvizier is zo’n community. Nieuwsvizier aggregeert meerdere malen per dag nieuwswebsites, waardoor er constant nieuwe berichten op de website verschijnen. Dat is natuurlijk prettig, maar de activiteit van de leden is minder indrukwekkend. Terwijl het daar toch om draait. Yoepa is een sociale nieuwswebsite die ook met een Pagerank 2 door Google wordt gewaardeerd (ook als in: Nieuwsvizier ook).

Reddit NL is de Nederlandse versie van Reddit, maar bevat ontegenzeggelijk geen Nederlands nieuws. Bligg.be is de grootste Belgische sociale nieuwssite. Tipt.nl heeft al een jaar hetzelfde artikel bovenaan staan. 
Grubb.nl, Nieuwsupdate.nl, 
Blinqerd.nl, Nieuwsupdate.nl, Respons.omroep.nl, het is allemaal één pot nat. Of heel droog eigenlijk.
 Er gebeurt bijzonder weinig. Geenredactie.nl, de social news variant van Geenstijl.nl, heeft als enige social newssite een levendige en post-grage community. En ook de eerder genoemde successen bewijzen dat het wél kan.

Terug naar dé nabespreking
Nieuwtjes en roddels uit de NRC keuken over op hande zijnde online campagnes en verbeteringen van de online/offline relatie, laat ik natuurlijk waar ze horen. In de keuken. Of er staan geen wereldschokkende veranderingen op stapel, dat mag je er ook in lezen.

Een van de internetredactieleden komt bij nu.nl vandaan. Vers op de redactie in februari 2006 zorgde hij met de rest van de toen nog piepkleine internetredactie voor een update om 10 uur ’s avonds en 10 uur ‘s avonds. Nu zijn er 10 internetredacteuren die de hele dag door posten. Het blijft niet bij zomaar doorplaatsen. De internetredactie voegt links, andere artikelen en multimedia toe.

Te vinden op nrc.nl: vers nieuws, nieuwsthema’s en archieven, wereldblogs en expertsblogs (zoals van Tom Jan Meeuws), links naar externe sites en blogs (echt!), een dagelijkse, gemodereerde discussie tijdens de Amerikaanse verkiezingen een liveblog.


Naam en toenaam
Net als op een nieuwscommunity kun je op nrc.nl reageren op artikelen van de NRC-redacteuren. Op de ‘Telegraafse versie’ mag je de premier ‘lul’ noemen. Op nrc.nl niet. Gelukkig komen er niet vaak van dat soort reacties binnen.

Je moet naam, achternaam en woonplaats opgeven ‘om kans te maken met je reactie in de krant te komen’. Wat een omslachtig systeem, naam en achternaam zijn makkelijk te verzinnen c.q. vervalsen, ze kunnen het namelijk niet checken. En wat nu als je wel heel braaf je naam en woonplaats opgeeft? En je over een jaar niet helemaal meer achter die uitspraak van toen staat, die nog steeds bovenaan in de Google searchresults staat?

Nieuwscommunity, een voorland voor nrc.nl?
Wellicht zou nrc.nl haar columnisten een wat grotere rol kunnen geven in de community en ze laten reageren op de comments die bezoekers achterlaten. En zo komen we weer bij de charmante hoofdredacteuren en andere, aan de krant verbonden, figuren.

Bovendien kan de internetredactie door middel van een kudo-systeem ook nog eens makkelijk uitvogelen welke artikelen het meest gewaardeerd worden. Anders dan het aantal pageviews, waar ik meestal niet zo’n waarde aan hecht. Want: hoe lang bevindt de bezoeker zich op die page? Lang genoeg om het stuk ook echt te kunnen lezen? Of hebben ze gewoon om een spannende kop geklikt? Meten is weten. En dat is nu juist het fijne aan internet.

Het is natuurlijk geen heilige graal, zo’n nieuwscommunity. Maar misschien kan het voor gevestigde nieuwsmerken wel wat betekenen. Zeker voor gevestigde nieuwsmerken die niet zo goed weten hoe ze met persoonsgegevens en privacy moeten omspringen.

Floor Drees schrijft exclusief voor Frankwatching een serie over de toekomst van de dagbladen, onder de titel Dag blad. Op haar website kun je terecht voor meer beeldmateriaal en tussentijdse updates.