Reportage: Web 2.0 voor ICT-bedrijven
[[image:webit.jpg::right:1]]Terwijl Frankwatching in de laatste dagen geteisterd wordt door spamaanvallen, het reageren hier op de blog om die reden tijdelijk bijna niet mogelijk is en we ook nog naar een andere server aan het migreren zijn, proberen we in elk geval toch artikelen te blijven posten. Gisteren waren we voor Eventblogs.nl te gast op het seminar Web 2.0 voor ICT-bedrijven in Media Plaza. Vincent van Twillert aan het woord over de keynote van Hans Appel, CTO van Sun Microsystems.
De opkomst van Web 2.0 heeft ook volop consequenties voor ICT-bedrijven. Web 2.0 staat voor een nieuwe generatie technologie waarbij zaken als AJAX, Adobe Flex, Utiliy based computing, Software as a Service, RSS, de architectuur van applicaties en de inrichting van hosting de boventoon voeren.
Keynote speaker van de sessie was Hans Appel, CTO van Sun Microsystems, die een uiterst bevlogen keynote verzorgde over Web 2.0 en de belangrijkste (technologische) veranderingen. Oude wijn in nieuwe zakken, is Web 2.0 wel iets nieuws? Volgens Hans kunnen we “beter achteraf vergiffenis vragen, dan toestemming vooraf” (dat is overigens de naam van zijn laatste boek).
[[image:hansappel.jpg::center:1]]
We moeten er werkelijk voor gaan, innovatie! Het is tijd om de nieuwe technologie gewoon gaan gebruiken in plaats van er maar over te blijven praten. In vliegende vaart liet Hans Appel meer dan 80 slides zien waarin zijn identiteit wordt beschreven. Geboortejaar, naam, email, banknaam, boeken, websites die hij leest, films die hij kijkt, etcetera. Dat is een identiteit, en onderwerp van zijn verhaal is onder andere dat je deze identiteit op internet kunt gebruiken om diensten aan te bieden. Hiervoor is wel creativiteit en innovatie nodig, mouwen opstropen en aanpakken! Niet bang zijn om mensen meer vrijheid te geven om hun dromen na te jagen. We moeten meer tijd steken in onze passies en dit moeten we op de werkvloer ook aanmoedigen.
[[image:publiek_copy3.jpg::center:1]]
Dit is de hyper mobiele generatie. Het gaat daarbij om sociale netwerken, multimedia, blogging, relatiemanagement en ga zo maar door. Al deze zaken kunnen online, dat je daar privégegevens voor moet inleveren is niet erg als daar wat tegenover staat. In ruil voor deze gegevens krijg je namelijk een virtuele identiteit en behoor je opeens tot een gemeenschap. We leven in een wereld met gemeenschappen, en zoals we weten: communities create markets!
De mensen die behoren tot deze online gemeenschappen kun je aanspreken en voelen zich verbonden met het merk. Ze zijn bereid te helpen en geven meer feedback. En niet te vergeten, er is geld mee te verdienen! Kijk naar Second Life of Habbo Hotel. Hier zijn uiteindelijk veel zakelijke mogelijkheden.
Bij Google mag je 20% van je tijd investeren in het najagen van je dromen. Minder traditioneel denken. Zou dat in Nederland ook mogelijk zijn? We moeten in Nederland eens stoppen met eindeloze subsidietrajecten en de schouders optrekken als er weer iets nieuws komt. Nee, laten we gewoon eens verder kijken. Kijk naar de mogelijkheden, nieuwe diensten en producten in die nieuwe wereld; de online wereld! En werk eventueel samen met je concurrenten. De wereld staat op z’n kop en we houden het niet tegen!
Als voorbeeld werd Napster nog even aangehaald, die dacht gratis muziek ook te kunnen tegenhouden met encryptie. Dde community had dat binnen een paar uur gehackt. Het Nederlandse Commodore lijkt echter goed op weg, ze komen met vernieuwende producten. Tenslote werden sites als digg, mechanical turk van Amazon en Yelp genoemd als voorbeeld. De kracht van de community. We moeten anders nadenken en bezig zijn met mensen, technologie en commercie. Dat is Web 2.0!
In de loop van de dag zal de keynote presentatie van Hans Appel op Meda Plaza TV beschikbaar komen (op dit moment is de video tijdelijk niet beschikbaar).
Meer informatie over Web 2.0 voor ICT-bedrijven vind je in de volgende artikelen op Eventblogs.nl:
- Hosting als onderdeel van applicatie infrastructuur laag
- Utility Computing
- Software as a Service
- Architectuur van Web 2.0 applicaties
- InfoCaster: Web 2.0 en RSS
- AJAX of Flex?
Trendwatcher Richard Lamb zal op Syntens Webradio enkele podcasts over het seminar publiceren.