Waarom een app niet over mobiel internet gaat
Dit artikel gaat over mobiel en over apps. Niet over apparaten, maar over mensen en merken. Niet jouw product, maar de good feeling dat het bij mensen oproept, bepaalt het merk. Om dit gevoel vast te houden, moet de marketeer mensen aandacht en vertrouwen geven. Apps kunnen dit als ze op het juiste moment als merk relevant zijn. Neem nou een goed restaurant vinden in een onbekende stad. Ik onderzocht apps die dat doen en vroeg mij af of ze aan hun merk bouwen.
Het wordt steeds gemakkelijker om contact te zoeken met mijn doelgroep
Een merk is een goed gevoel dat iemand krijgt van een product, een dienst of een bedrijf. Een merk is hiermee dus niet het product zelf. Mensen kiezen een merk omdat ze erop vertrouwen dat jij ze een antwoord geeft op hun vraag. Daarom kiezen ze massaal voor een iPhone. Apple beantwoordt de vraag naar eenvoudige bediening heel goed. Mensen stellen voortdurend vragen en het is de taak van de marketeer deze te signaleren en met een antwoord te komen. Niet uit menslievendheid (nou ja, een beetje dan), maar om er geld mee te verdienen. Waarmee hij ook een iPhone kan kopen.
Een goed gevoel is van tijdelijke aard. Die nieuwe iPhone gaf je de eerste dagen een thrill. Nu zit hij gewoon in je broekzak en haal je hem tevoorschijn wanneer je ‘m nodig hebt. De marketeer moet iets bedenken waardoor jij dat goede gevoel behoudt en voor zijn product blijft kiezen. Bij voorkeur dat jullie zoveel mogelijk contact hebben.
Online biedt veel mogelijkheden en er komen er steeds meer bij. Social media bijvoorbeeld. Het openen van een aantal profielen is niet moeilijk en het drukt niet op je budget . Contact leggen met jou is daardoor gemakkelijk. De laatste jaren is er een ongelofelijke groei in mobiel internet ontstaan. Volgens MarketResponse is het aantal mensen dat internet op hun mobiel gebruikt, gestegen van 15% naar 19% en dat zal al maar toenemen. Het gebruik van internet is daardoor niet meer afhankelijk van een pc of laptop die thuis staat. Dat heeft als groot voordeel dat mensen op elk moment en overal een antwoord op hun vraag kunnen krijgen. Een uitgelezen moment om een app te lanceren. Tegenwoordig wil ieder merk een app. Niet afgeleid door sites van mijn concurrenten kan ik zo de aandacht krijgen.
Met de opkomst van mobiel kan ik met mijn merk altijd aanwezig zijn
Ik krijg de indruk dat veel apps ontwikkeld zijn omdat de concurrent er ook één heeft of omdat een slimme ondernemer denkt een nieuwe inkomstenbron te hebben gevonden. In beide gevallen is er niets mis mee. Het is alleen een tegenvaller als de app niet zo succesvol wordt als gedacht werd. Net als met een social media profiel is het hebben van een app niet bepalend, maar wat je ermee kan doen. Dat is wat ik in voorbereiding op dit artikel heb gedaan.
Laat ik voordat ik vertel hoe dat is afgelopen, omschrijven wat een app is. Het is een veel gebruikte term en daarmee veel gehoord. Echter, wat is een app eigenlijk? Regelmatig wordt ook in één zin mobiel internet genoemd. Wat is het verschil? Frankwatching auteur Kamil van Buuren beschrijft in zijn artikel een app als “een stukje software dat een gebruiker moet downloaden en op zijn smartphone moet installeren voordat hij het kan gebruiken. Deze software is specifiek voor het mobiele platform van de smartphone van de gebruiker geschreven”. Een mobiele website kan alleen via de browser bekeken worden, wat betekent dat er altijd een internetverbinding nodig is. Het is eigenlijk een de normale website, die aangepast is voor een mobiel. Specifieke mogelijkheden als GPS zijn niet mogelijk. Apps geven die toegevoegde waarde wel.
Het voordeel van een app
Apps bewijzen zichzelf als ze op het juiste moment de juiste informatie kunnen geven. Het vinden van een goed restaurant in een stad die je niet goed kent, bijvoorbeeld. Mensen zijn altijd op zoek naar aanbevelingen. Ook op Twitter wordt daar volop naar gevraagd. Logisch dat restaurantgidsen met een app komen. Eerder schreef ik over gidsen die restaurants beoordelen en hoe ze internet kunnen gebruiken om beter in te spelen op de doelgroep. Nederland kent 3 grote aanbevelers die elk een ander marktsegment bewerken: Iens, SpecialBite en Lekker. Voor elk is er een app beschikbaar. Hoe werken ze in de praktijk? Vullen ze het merk aan of zijn het me-too producten geworden? In de rubriek Gespot worden regelmatig nieuwe apps belicht. Aangevuld met wat ik hier vond, is dit de lijst van apps die getest worden:
De praktijktest heb ik uitgevoerd met een iPod Touch. En daar begonnen gelijk de problemen. Het is niet het meest recente model en daarmee weigerde één app om te draaien. Ook al wordt de iPod Touch genoemd in de specificaties, de Iens app weigerde tijdens de test. Foutmelding na foutmelding. Helaas kon deze app daarom niet meelopen in de test.
Utrecht koos ik als stad waar de apps laten zien welke restaurants ze mij aanbevelen. Ik woon hier niet en tegelijkertijd ken ik de stad goed genoeg om te zien of de adviezen van de apps hout snijden. Ik had gezelschap meegenomen. De test, ik was er klaar voor.
Wanneer restaurant apps nuttig zijn: een test
We liepen door de stad over de Oude Gracht naar Oud Kerkhof en kwamen op de Ganzenmarkt uit. Op dit plein achter het stadhuis werd de iPod ingeschakeld.
Ik druk op het Iens logo en we zien gelijk de zoekopties ‘in de buurt’ en ‘zoek op plaats’ en ‘zoek op naam’ verschijnen. Welke optie we ook kiezen, een foutmelding in codetaal is het gevolg. “Misschien is mijn vinger langs een andere toets gegleden en werkt het daarom niet”, denk ik. Opnieuw starten we de app op. De onduidelijke foutmelding blijft terugkomen. We geven het op. Eetnu komt na het opstarten met een lijst van restaurants die in de buurt van de Ganzenmarkt zitten.
Welke restaurants ik in de buurt kan vinden volgens Eetnu
Alletoprestaurants start op en toont dat hij onze locatie aan het bepalen is. In de resultaten verschijnen de restaurants met vermelding van de positie in gerenommeerde gidsen als Gault Millau, Michelin en Lekker. Daarachter staat de globale afstand vanaf de Ganzenmarkt.
Ook de SpecialBite app bepaalt eerst jouw locatie voordat de resultaten doorkomen. De geselecteerde restaurants zijn voorzien van een tagline zoals dat ook op de website gebruikelijk is. Bij elk restaurant staat hoeveel meter het restaurant vanaf de Ganzenmarkt ligt.
Ja, een restaurant waar niet alleen vlees op het menu staat?
Hoe moeten we een keuze maken uit de ongeordende resultatenlijst? De naam van een restaurant vertelt niet of het vriendelijk is voor vegetariërs. We willen niet alleen weten waar de restaurants zitten, we willen weten wat voor een menukaart ze voeren. Elke app heeft een zoekfunctie om deze vraag te kunnen beantwoorden.
In de lijst restaurants bij Eetnu zien we rechtsboven de knop ‘filter’. Het filtert echter niet de resultaten. Dit is de zoekoptie en hiermee kun je allerlei criteria opgeven waar ons restaurant aan moet voldoen. Daarna krijgen we de resultaten. Dichtbij is San Siro op Oud Kerkhof en op de kaart staan 2 vegetarische hoofdgerechten.
Zoekmogelijkheden in de alletoprestaurant app
Het zoeken in Alletoprestaurants kan alleen op provincie, prijs en op gids. “Maar ik ben vegetariër, hoe weet ik dan waar ik kan eten?”, denken we als we ons verplaatsen in die rol. We zullen het niet te weten komen. Wanneer we zoeken op ‘Utrecht’ krijgen we 52 resultaten. Toprestaurants die zowel in de provincie als in de stad Utrecht zitten.
Specialbite komt met twee zoekmogelijkheden: zoeken en filteren. Wanneer we ‘zoeken’ gebruiken dan kunnen we naast de gebruikelijke criteria als ‘keuken’ ook op ‘rolstoeltoegankelijk’ en ‘buiten eten’ selecteren. De andere zoekmogelijkheid is bijzonder handig: filter. Met deze optie verfijn je de zoekresultaten.
Locatie is niet de enige succesfactor
We bladeren wat door de resultaten. De informatie op Eetnu is algemeen (adres/openingstijden en keuken) en door voldoende witruimte goed te lezen. Als we op het telefoonummer drukken, dan belt de telefoon het nummer. Sommige restaurants hebben een korte recensie.
De informatie op Alletoprestaurants is net zo algemeen. Wat ons hier opvalt, is dat adres, telefoonnummer, website en mail hyperlinks zijn. Met één druk hierop opent de kaart of de website of mijn mailprogramma.
Informatie over een restaurant op de SpecialBite app
SpecialBite heeft zijn huisstijl in de app doorgevoerd. Het zwart/grijs zorgt voor herkenning en tegelijkertijd is het moeilijk leesbaar wanneer het donker is. De kracht van Specialbite zijn de recensies. Die zijn handig om te kunnen bepalen of we dat restaurant binnen gaan. Zijn ze op de pc makkelijk te lezen, voor een mobiel zijn ze te lang. “Zie je dat?”, zegt mijn partner in crime. “Als je op ‘meer’ drukt krijg je een share mogelijkheid.” Heel slim.
Dus we moeten deze straat helemaal uitlopen en dan naar rechts?
Google Maps geïntegreerd in app Eetnu
We zoeken en vergelijken en uiteindelijk besluiten we om naar Badhu te gaan. Dit restaurant ligt in Tuinwijk en ten noordoosten van waar wij momenteel staan. Ja, dat is een flinke wandeling. Geen probleem, want dan zien we wat van de stad en een goede app vertelt ons hoe we moeten lopen.
Eetnu heeft hiervoor Google maps geïntegreerd. Vanuit de restaurantpagina klikken we op ‘kaart’ en geeft een vlaggetje aan waar het restaurant zich bevindt. “Hoe moet ik dan lopen?”, vraagt ze, want net als met een papieren kaart moeten we zelf zoeken naar onze straat. En daarna de kaart lezen om zo het vlaggetje te bereiken.
Ook Alletoprestaurants heeft Google maps geïntegreerd. Een klik op de hyperlink ‘adres’ en het restaurant verschijnt op de kaart. Ook hier is ons talent in kaartlezen bepalend hoe lang we onderweg zijn. Volgens deze app is Badhu geen toprestaurant, dus we zullen hier niet komen.
SpecialBite geeft twee mogelijkheden om Badhu te vinden. Klikken we op ‘kaart’ dan opent Google Maps en laat zien waar in Utrecht dit restaurant gelegen is. De andere mogelijkheid is ‘route’. We worden naar de Google Maps site verwezen en er komt een routebeschrijving op ons scherm. In beide gevallen kunnen we zien welke SpecialBite restaurants zich ook nog in de buurt bevinden. Dit suggereerde ik al eerder als voordeel van een restaurantgids op mijn mobiel.
Nog steeds ligt de nadruk op de techniek. Het kunnen koppelen van data aan je GPS -positie, dat kunnen ze allemaal. Maar daarna? Mensen gebruiken apps niet voor de techniek, maar voor de mogelijkheden die ze geven. Wanneer je daaraan werkt, bouw je aan je merk. Hiermee loopt SpecialBite in de kopgroep.
Restaurants? Daar heb ik een goede app voor en ben alleen de naam vergeten
Waarmee houd je mensen dichtbij jouw merk? Hoe zorg je dat ze steeds opnieuw jouw app kiezen? Content is het antwoord. Niet techniek. Natuurlijk is techniek belangrijk. Een app moet immers wel functioneren. Het is de content die mensen doet terugkomen. Mensen kiezen niet voor een iPhone vanwege de techniek. De geteste apps lijken vanuit techniek te zijn ontstaan en geven antwoord op één vraag: welke restaurants zijn er in de omgeving waar ik mij momenteel bevind? Dat doen ze goed. Echter hier houdt de vraag die mensen stellen niet op. Als ik een restaurant gekozen heb, wil ik ook weten hoe ik er kom. Het gezochte restaurant heb ik inmiddels gevonden. Het is een drukke zaterdagavond en het is vol. De gastheer verwacht dat het nog zeker een uur gaat duren voordat er plaats is. Slechts één app laat mij zien welke (aanbevolen) restaurants nog meer in de buurt zitten.
Een app die op het juiste moment met antwoorden komt, is er één die ik regelmatig ga gebruiken. Op onze zoektocht door Utrecht gebruikten we de apps door elkaar heen. Regelmatig riepen we: “Hé dat is handig!” Ik pakte mijn opschrijfboekje en vroeg: “Welke app is dit?” “Ik weet het niet, we moeten terug naar home om dat te weten te komen”, zei ze. Geen enkele app heeft een logo of merknaam in de bovenste balk. Het kan misschien technisch niet mogelijk zijn, maar hoe wil je dan dat mensen je merk herinneren?
Met dank aan Saskia Tielens voor de fotografie.