Inspiratie, Verdieping

Forrester: Profiling European Bloggers

0

[[image:logof.jpg::right:1]]Het gerenommeerde onderzoeksbureau Forrester heeft een korte studie uitgebracht over het profiel van de Europese bloggers. In ‘Profiling European Bloggers’ onderstreept Forrester dat bloggers erg gewild zijn bij marketeers omdat ze jong zijn, early adopter van nieuwe technologieën en zware internetgebruikers. Frankrijk is het land waar de bloggerspopulatie het grootst is, Nederland kent zo’n 700.000 bloggers. Vandaag exclusief op Frankwatching de highlights uit dit rapport.

Franse consumenten leiden de Europese blogosfeer

Zo’n 3% van de Europese internetgebruikers is actief blogger, zo wijst Forrester’s Online Media, Marketing, and Retail Study Q3 2006 Survey uit. Deze gebruikers hebben volgens Forrester de volgende karakteristieken:

  • Zuid-Europees: de bloggerspopulatie is het grootst in Zuid-Europa: de bloggers Frankrijk (985.000), Italië (725.000)en Spanje (686.000)samen vormen 57% van de blogosfeer, Duitsland loopt achter met slechts 13% (560.000 bloggers). In Frankrijk blogt 7% van de internetgebruikers passief en 4% actief. In Nederland zijn er 343.000 een kleine 700.000 bloggers, waarbij 4% (343.000) van de internetgebruikers passief en eveneens 4% (343.000) actief blogt.
  • Early adopters: Actieve bloggers wijken af van gewone internetgebruikers doordat ze meer dan twee keer zo vaak student zijn (28% vs. 12%) , vier keer zo vaak RSS gebruiken (21% vs. 5%), aanzienlijk meer dagelijks online zijn (78% vs. 52%) om e-mail te checken, te  posten of berichten te lezen en bijna de helft langer online zijn (16 vs. 11 uur per week). Verder is 57% van de bloggers vrouw, (onder alle internetgebruikers is dit 48%),  is de gemiddelde leeftijd 31 jaar (overall is dit 39 jaar) en is het opleidingsniveau hoger (47% vs. 36% met een hogere opleiding).
  • Actieve, multitasking internet surfers: Bloggers besteden meer tijd online dan aan tv-kijken of het lezen van kranten of bladen. Maar liefst 52% leest zijn kranten of bladen online. Bloggers participeren op allerlei manieren op het internet. In de afgelopen vier weken heeft 50% van de bloggers comments geplaatst en 47% op de eigen site gepubliceerd (bij alle internetgebruikers is dat 14% resp. 8%). Verder zijn ook videochat en het schrijven van customer reviews meer dan dubbel zo populair onder bloggers dan onder gewone internetgebruikers.

[[image:figure2.jpg::center:0]]

Source: Profiling European Bloggers, Michèle Bouquet and Jaap Favier, Forrester, 14 november 2006

Bloggers zijn tolerante consumenten

Bloggers opereren volgens Forrester erg op basis van vertrouwen en zijn meer open-minded zijn dan de gemiddelde online consument. Om daar nog wat verder op door te gaan, bloggers:

  • Vertrouwen elkaar: Van consumer generated reference information tot blogs, over de hele linie vertrouwen bloggers er meer op dan de gemiddelde internetgebruiker. Bijna een kwart van de bloggers vertrouwt blogs, terwijl dat onder gewone gebruikers maar 10% is. De reden hiervoor is dat ze onderdeel uitmaken van eenzelfde community, elkaar steunen en minder vertrouwen op institutionele bronnen als bedrijven, media, kerkelijke organisaties en politieke partijen. Alleen aan prijsvergelijkingssites (Kelkoo.co.uk wordt hierbij als voorbeeld genoemd) hechten ze midner vertrouwen omdat de informatie niet onafhankelijk zou zijn.
  • Verwelkomen targeted ads: Bloggers besteden niet meer aandacht aan advertenties dan gewone internetgebruikers. Maar 41% vindt het niet erg als advertenties aansluiten op hun interessegebied. Onder gewone internetgebruikers is dat percentage slechts 34%. Europese bloggers zijn ook minder sceptisch dan de gemiddelde gebruiker als het gaat om erin geloven dat bedrijven over het algemeen de waarheid spreken in advertenties.
  • Shoppen anders: Bloggers kijken voordat ze een aankoop doen minder rond in shops dan de gemiddelde internetgebruiker en zijn er meer voor in om nieuwe dingen uit te proberen. Als een product bevalt, dan zal 70% dat aan zijn vrienden vertellen. Peer recommendations (aanbevelingen binnen je eigen netwerk) doen er toe als bloggers een aankoop doen: meer dan een derde van de bloggers vertrouwt op aanbevelingen van vrienden of familie als ze wat gaan kopen.

[[image:figure3-3.jpg::center:0]]

Source: Profiling European Bloggers, Michèle Bouquet and Jaap Favier, Forrester, 14 november 2006

‘Get active bloggers on you side’

Actieve bloggers ‘can make or break a brand’ in minder dan een dag tijd, aldus auteurs Michèle Bouquet en Jaap Favier. Bedrijven moeten dus geen fake-relatie met bloggers aangaan, anders gaan ze net zo onderuit als L’Oreal eerder overkwam. Om bloggers aan hun zijde te krijgen moeten bedrijven:

  • Win hun vertrouwen: Marketeers moeten eerst bouwen aan een eerlijke en transparante relatie met bloggers en zich er bewust van zijn dat deze early adopters razendsnel echt en onecht van elkaar kunnen onderscheiden. De beste manier om iets met bloggers te beginnen is om ze een platofrm te geven waar ze zelf eigenaar van de content zijn (vergelijk Dove met de real beauty campagne).
  • Leer ze kennen: Als bloggers niet blij zijn met een merk, dan gaan ze praten – en ze praten erg veel. Hoewel bloggers meer open-minded zijn betekent dat niet dat bedrijven maar marketingboodschappen over hun uit kunnen storten. Maar als bloggers op een platform terugkeren, dan zijn ze geïnteresseerd. Merken moeten naar deze aficionados (fans) luisteren en moeten onderwerpen ter discussie stellen waar bloggers in geínteresseerd zijn.
  • Geef ze de tools om de informatie te verspreiden: marketeers zouden bloggers tools in handen moeten geven waarover ze gemakkelijk met hun peers in contact kunnen komen of berichten kunnen uitwisselen. Een eenvoudige ‘tell a friend’ oplossing is al een goeie start. Laat bloggers maar de discussie starten met hun vrienden, omdat er hierdoor aandacht komt voor je onderwerp en het mensen zal aantrekken die zich betrokken voelen bij het onderwerp.

Forrester laat wat mij betreft met dit rapport zien dat ze erg goed thuis zijn in de blogosfeer. Na hun eerdere verhaal uit februari van dit jaar over Social computing (nog steeds een van de standaardwerken over Web 2.0 en naar het schijnt by far hun best gelezen rapport), is Profiling European Bloggers nu dus een soort aanvulling in de vorm van een meer consumentendata-driven rapport. Warm aanbevolen dus (in het bijzonder voor de Forrester-klanten 😉 ).