3 tips om in de AI-heisa waarde te blijven leveren als marketeer
AI, ik durf er haast niet meer over te schrijven. Ik hoef namelijk niet te veranderen in een buzzword-auteur. Maar goed, als marketeer ontkom ik er niet aan. Want mijn baan gaat naar de knoppen door AI.
Toch? Nou, nee. Integendeel zelfs. Nu ben ik niet bepaald een persoon die graag voor eigen parochie preekt, maar ik ben er wel degelijk van overtuigd dat ik van toegevoegde waarde ben én blijf voor bedrijven die willen groeien.
Lees je met me mee? Ik beloof je dat aan het eind van dit artikel de zon je toelacht. ☀️
Van AI-massa naar AI-heisa
Als je de moeite hebt genomen om dit artikel te lezen, hoef ik AI niet meer aan je te introduceren. Onze wereld, digitaal en fysiek, is volledig in de ban van de kansen, toepassingen en bedreigingen die kunstmatige intelligentie met zich meebrengt.
Een onderwerp dat eigenlijk al decennia aan de orde is. Maar nu het mainstream is geworden, houdt echt zo’n beetje iedereen zich ermee bezig. En in sommige vakgebieden nog wat meer. Hoi, mede-marketeer!
Zoals het ging, gaat het (straks) niet meer
Je social-posts opstellen, campagnes optimaliseren of je kanaalstrategie uitschrijven. Welke prompt je ook invoert, jouw favoriete GPT-model geeft toch wel verdraaid handige inzichten. Die je bijna direct zou kunnen toepassen. Of die je al vaker zonder na te denken hebt toegepast…
Als jij dat kan, dan kan in de basis iedereen dat. Ben jij, en ben ik, dan nog wel nodig straks? Natuurlijk!
Van diepgaande kennis naar T-shaped vaardigheden
Er zal voldoende veranderen in de rol die we als marketeer bekleden. Of eigenlijk: er verandert op dit moment genoeg. In mijn functie ben ik, zoals dat zo mooi heet, ‘T-shaped‘ (of A-shaped) onderlegd. Ik weet van alles een beetje. Of van alles net niks; het is maar net hoe je het bekijkt. 😉
Zonder gekkigheid: ik win het qua diepgaande kennis niet van de SEO-specialist. En de Facebook-manager kent alle ins & outs van de advertentiemanager veel beter dan ik ooit zal doen. Maar ik ben van mening dat, juist deze diepgaande kennis, minder nodig zal zijn. Het algoritme wordt mede dankzij AI zo ontzettend slim, dat we wat minder ‘aan de knoppen’ hoeven te draaien.
Onze meerwaarde als marketeer zit hem in het kunnen vertalen van de bedrijfsvraagstukken naar marketinggerelateerde oplossingen. Zolang je inhoudelijk voldoende weet over de diverse kanalen, op de hoogte blijft van trends en zelf verantwoordelijk durft te blijven voor de uitvoer, bied je écht een meerwaarde.
Door AI slim in te zetten, zorg je dat je extra flexibel om kunt gaan met de diversiteit aan vraagstukken. Want we weten allebei: de opdracht die je vandaag krijgt ‘van hogeraf’, kan morgen 180 graden gedraaid zijn. Wel zo lekker als je daar dan in mee kunt gaan, in plaats van in de paniekstand raakt.
3 tips om waarde te blijven leveren als marketeer
Word je toch wel een beetje zenuwachtig, nu je jouw werk als marketeer langzaam ziet verdwijnen door AI? Dan hoop ik dat onderstaande tips je wat extra rust bieden:
Tip 1: neem niet alles wat AI zegt voor waar aan
AI is superslim, maar zó enorm dom tegelijk. Want AI leert van alles wat er op internet staat. Daar staat ook flink wat desinformatie. Ongetwijfeld ook over jouw expertise of de branche waarin jij werkt.
Blijf dus kritisch over alle output die AI jou geeft. Een aanbeveling voor je Google Ads-campagne, een spellingscheck van je mail of ‘feiten’ over een bepaald onderwerp: niet alles klopt.
Tip 2: kijk om je heen in het marketinglandschap
Ben jij op dit moment gespecialiseerd in 1, maximaal 2 marketingexpertises? Dan is het goed om eens om je heen te kijken naar de andere specialismes. Volg als socialmedia-marketeer ook eens een Google Ads-cursus. Of duik als creatieveling ook eens in een GA4-datarapportage.
Je hoeft niet alles tot in detail te weten, maar door te weten wat er op andere gebieden speelt, kun je jouw eigen kennis daaraan koppelen. Dat is veel waard.
Tip 3: wees niet bang en adopteer AI in je werkproces
Het is te makkelijk (en naïef) om te zeggen dat AI jouw werkzaamheden totaal niet overneemt. Er zijn nu eenmaal processen, ook in jouw vakgebied, die prima uit handen genomen kunnen worden door AI.
Maak eens een lijstje met de taken die elke dag of elke week voor jou terugkomen. Hier zit misschien wel iets tussen wat een stuk efficiënter of leuker kan met AI. En adopteer je AI in je werkproces? Vergeet tip 1 dan niet.
De zon schijnt: ook voor jou!
Ik hoop dat ik je ‘AI-zorgen’ weg heb kunnen nemen en dat je jouw omscholingsplannen weer even in de la opbergt. Of, voor degenen die al niet ‘bang’ waren voor AI, dat je nu met nóg meer motivatie jouw kennis in jouw bedrijf deelt.
Jouw kennis is goud waard en zorgt ervoor dat jouw bedrijf groeit en bloeit!