Contentmarketing

Geen Black Friday-gekte: zo doen IKEA, Bever, ANWB & anderen dat

0

Black Friday, een concept dat jaren geleden is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten, is een dag, week of ondertussen zelfs een maand waar we niet meer omheen kunnen. Alles draait om kopen, kopen, kopen. Hebben we echt zoveel nieuwe spullen nodig? In dit artikel lichten we een aantal organisaties met een tegengeluid uit. En we geven tips om bewust te consumeren en tegen de koopjesgekte in te gaan.

Steeds meer consumenten en met name jongeren besluiten om mee te gaan in de koopjesgekte. Dat dit koopgedrag slecht is voor de aarde en dat er een enorme tegenbeweging is ontstaan, weten we inmiddels ook.

Toch laat recent onderzoek zien dat de aankopen tijdens Black Friday (en Cyber Monday) wederom zullen stijgen ten opzichte van vorig jaar. Twee jaar geleden schreven we een artikel over de tegengeluiden van merken die het anders doen. In dit artikel meer voorbeelden!

1. IKEA Nederland: geef meubels een tweede (of derde!) kans

IKEA gelooft dat meubels een tweede en misschien wel derde kans verdienen. Sinds 2021 riep het Zweedse woonwarenhuis tijdens Black Friday haar klanten op om oude meubels terug te verkopen aan het Zweedse woonwarenhuis, zodat ze opnieuw verkocht konden worden in hun ‘Tweedekanshoek’.

Dit jaar kiest het bedrijf voor een grootschaligere aanpak: het promoot een week lang bestaande advertenties op Marktplaats van tweedehands IKEA-meubels. De boodschap: Marktplaats staat vol met IKEA-producten die voor een aantrekkelijke prijs nog vele jaren mee kunnen.

Met een postercampagne, radioreclames, billboards en een grote socialmediacampagne worden de advertenties volop in de schijnwerpers gezet.

IKEA op Instagram

Bron: Instagram IKEA

In 2023 zochten Marktplaats-gebruikers ruim 8,3 miljoen keer naar IKEA-producten. In de top 10 populairste IKEA-producten staan onder andere de MALM-ladekast, de zwartbruine PAX-kast en de IVAR-kast. IKEA-producten die het meest worden aangeboden zijn salontafels, (hang)lampen en banken.

Niet-duurzame consumptie is een van de grootste uitdagingen. Als bekende grote retailer heeft IKEA de verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een oplossing en duurzame consumptie te bevorderen. Met een breder aanbod van tweedehands producten in onze winkels en door te verwijzen naar platformen als Marktplaats wil IKEA duurzame opties toegankelijker maken.

Met deze campagne wil IKEA duurzaam consumeren stimuleren door bewustzijn te creëren over de levensduur van producten. Door meubels een tweede kans te geven, belanden ze niet vroegtijdig bij het grofvuil. – Jurriaan Zuiderhoek, woordvoerder IKEA Nederland.

2. Bever: help klanten bij het maken van een duurzamere keuze

In 2021 maakte de buitenwinkel Bever al een statement tegen Black Friday met de introductie van ‘For Future Fridays’. In plaats van korting te geven op nieuwe producten, stimuleerde de keten toen al om eerder gekochte producten zo goed mogelijk te onderhouden.

Om hen hierbij te helpen kregen klanten de mogelijkheid om deze producten op Black Friday gratis te laten repareren. Ook dit jaar kan iedereen op 24 november gratis schoenen laten onderhouden en outdoorkleding met korting laten repareren. Het is een van de vele acties die Bever dit jaar organiseert om het bewustzijn over duurzamere productie en consumptie te vergroten.

Zo maakt Bever van afgedankte outdooritems een nieuwe collectie, genaamd Buitenmens. Ook introduceerde Bever dit voorjaar de onderhoudsformule Buitenmens Care. En verder vond er recent op het Bever-hoofdkantoor het grote B2B-event Samen voor Buiten plaats, waarin ruim 100 koplopers uit de kledingbranche samenkwamen om elkaar te inspireren en activeren om hun bijdrage aan de afvalberg te verkleinen.

Het is belangrijk dat retailers stilstaan en zich afvragen of ze willen bijdragen aan een dag die onnodige consumptie stimuleert. Wij zijn van mening dat Black Friday onnodig koopgedrag aanjaagt. Overconsumptie past niet meer in deze tijd en de (textiel)industrie is een vervuilende industrie. – Linde Leeuwenburg, marketeer sustainability & services bij Bever.

Accepteer cookies

De liefde voor buiten motiveert iedereen bij Bever om het assortiment te verduurzamen. En consumenten te helpen om milieuvriendelijke keuzes te maken. En die hulp is hard nodig. Uit recent onderzoek van Mountainview Research, in opdracht van Bever, blijkt dat consumenten wel bewustere keuzes willen maken, maar niet weten hoe. Bever ziet dit als een mooie kans om aan bij te dragen. “We hopen dat andere retailers die kans ook zien en grijpen,” zegt Linde.

In 2021 was de actie tegen Black Friday een groot al succes. Tijdens de editie van 2022 zijn er zo’n 10.000 producten gerepareerd en is er daadwerkelijk bijgedragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dit jaar verwacht Bever nog meer impact, gezien de actie van 15 winkels naar 37 winkels is uitgebreid.

3. ANWB: ook kleine stappen leiden tot groot resultaat

In de week van Black Friday gaat de ANWB voor het derde jaar op rij op groen. De Koninklijke Nederlandse Toeristenbond laat Black Friday-deals links liggen en biedt geen extra kortingen aan. De focus ligt op Green Friday en producten die met oog voor de natuur zijn ontworpen.

Denk hierbij aan jassen van gerecycled polyester of sokken gemaakt van visnetten. Verder doet de ANWB op 24 november mee aan de Sallandse Sponsorloop, om geld op te halen voor Trees for All. Dit is een non-profit organisatie die bomen plant in Het Groene Woud in Eindhoven en in de mangrove in Mexico.

ANWB Black Friday

Foto: website ANWB

Wij investeren in duurzame oplossingen, verminderen afval en leren hierover steeds meer bij. Het hele jaar door informeren wij onze klanten in de winkels over onderhoud, zodat producten langer meegaan.

En wanneer een product echt op is, kunnen klanten hun gebruikte schoenen, kleding, koffers en reistassen inleveren en zorgen wij ervoor er nieuwe grondstoffen van gemaakt worden die hergebruikt worden – Jan Willem Juffer, directeur ANWB Retail.

Jan Willems’ tip is om vooral met elkaar te kijken naar wat er wél gedaan kan worden op gebied van duurzaamheid. Hij zegt hierover: “Met kleine stappen bereik je uiteindelijk groot resultaat.”

4. Decathlon: kies voor een alternatief

Sinds 2020 kiest Decathlon Nederland, een sportwinkelketen, bewust om niet mee te doen aan Black Friday-kortingen op eigen producten. In plaats daarvan zetten zij dit jaar initiatieven in de kijker die een alternatief bieden voor het kopen van een nieuw product. Het huren van producten, het (laten) repareren van producten, het kopen van tweedehands producten. Daarnaast biedt Decathlon de mogelijkheid om klanten gebruikte producten te laten binnenbrengen, in ruil voor een giftcard.

Marianne Van Leeuwen, Circular Economy Leader bij Decathlon Nederland, onderschrijft de keuze:

Bij Decathlon zijn wij ons ervan bewust dat onze producten zorgen voor de meeste impact op het milieu. Daarom bieden we ook alternatieven voor het kopen van nieuwe producten, zoals tweedehands, reparatie en verhuur. Voor ons dus geen Black Friday meer, maar een bewuste keuze voor het promoten van alternatieven.

Decathlon Instagram

Bron: Decathlon Instagram

5. Roetz: beloon groen gedrag

Roetz, een fietsfabrikant die circulaire, duurzame fietsen en e-bikes verkoopt, doet ook niet mee aan Black Friday. Volgens Jeroen Rijskamp, marketingmanager bij Roetz, staat dit zelfs haaks op hun missie en visie. Wat ze wel doen: het belonen van groen gedrag. Zo kan iedereen die de regen trotseert het aantal millimeter neerslag dat die dag is gevallen als korting krijgen op een duurzame aankoop. Verder is er ook een mogelijkheid om een oude fiets in te ruilen en hiervoor 50 euro aan inruilkorting te ontvangen.

In beide gevallen zijn de acties geldig voor onze Roetz Fair Factory, omdat we weten dat er een ontzettend hoge wow-factor kleeft aan een bezoek aan deze sociale werkplaats in Amsterdam-Noord. Bezoekers zien oude barrels buiten staan en kunnen deze weer als nieuw de showroom uitrijden. Het besef dat je afval waarde geeft, is iets waar men nog ontzettend veel mee kan. Dit is voor ons veel belangrijker dan je sales onnodig boosten. –  Jeroen Rijskamp

Roetz Black Friday

Bron: de Roetz Fair Factory op Instagram

Extra tips: ook kleine organisaties gaan tegen de stroom in

Er zijn nog veel meer mooie voorbeelden te noemen, want ook lokale winkels gaan tegen de koopjesgekte in. Tobias Molenaar van De Fietskoerier Utrecht zegt: “Alles wat je aandacht geeft groeit. Daarom hebben we ervoor gekozen om dit jaar expliciet geen aandacht te geven aan Black Friday. Wij blijven dus gewoon ons werk duurzaam en met aandacht uitvoeren, ook op de laatste vrijdag van november, en proberen zoveel mogelijk klanten te bereiken die dezelfde visie hebben; lokaal en duurzaam.”

Vrijbuiter, een outdoor- en kampeer winkel in Gouda en Zaandam, is dit jaar gestart met Give Back Friday. Dit is een initiatief waarmee ze samen met het Global Aid Network (GAIN) winterjassen inzamelen voor Oekraïne. “Ons doel is om zoveel mogelijk jassen in te zamelen en deze voor kerst al in Oekraïne te krijgen, zodat iedereen een warme kerst heeft. Momenteel hebben we ruim 150 jassen ingezameld!” zegt Floris Freriks, marketing coördinator van Vrijbuiter.

De speelgoedwinkel Mevrouw Groen in Hilversum sluit zich ook aan bij Give Back Friday. De winkel zamelt speelgoed in voor kinderen die wat extra liefde kunnen gebruiken. Elk jaar doen zij iets tegen de Amerikaanse koopjesdag. “Ik blijf mij inzetten om deze hype juist om te buigen naar iets positievers,” benoemt Claudine Hoogerheijde, eigenaar van Mevrouw Groen. Haar tip aan bedrijven is: “Draag niet bij aan kopen, kopen, kopen, loop niet mee met de kudde. Opvallen doe je door een hoekje om te gaan en iets terug te geven aan de maatschappij.”

Speelgoedwinkel Mevrouw Groen op Instagram

Bron: speelgoedwinkel Mevrouw Groen op Instagram

Wat is jouw groene tip?

Er worden mooie duurzame stappen gezet en toffe initiatieven bedacht. Toch zijn we er nog niet. Als je dit artikel leest, wat is dan jouw tip aan bedrijven zijn om te verduurzamen en consumenten bewuster na te laten denken over hun aankopen?