Social media als onmisbaar onderdeel in je zoekstrategie voor 2024
Socialmediaplatformen zijn uitgegroeid tot krachtige zoekmachines. In dit artikel neem ik je mee in de verschuivingen in het marketinglandschap en lees je hoe je jouw zichtbaarheid en vindbaarheid verbetert, dankzij social media. Oftewel: social search.
Het laatste kwartaal van het jaar is altijd smoordruk. Voorbereiden op Black Friday, de feestdagen, het familiediner en dan ook nog eens proberen om je website/webshop up-to-date te houden. Om deze periode nog wat intenser te maken, besloot Google flink wat core-updates uit te rollen. Maar naast al deze ontwikkelingen zijn ook socialmediaplatformen uitgegroeid tot krachtige zoekmachines.
Social media als zoekmachine
Social media zijn al jarenlang onverminderd populair. Bekende oude rotten in het vak, zoals Facebook en Instagram, trekken ons gemiddeld 114 minuten per dag. Voor mensen onder de 40 loopt dit zelfs op tot 161 minuten per dag. YouTube heeft wat weg van TikTok, Netflix en Twitch, maar is volgens The New York Times vaak een betere zoekmachine dan Google zelf.
Voor Gen Z is er juist een heel ander platform functioneel als zoekmachine. Maar liefst 74% gebruikt TikTok Search en 51% verkiest het platform boven Google. De trend is duidelijk: jongere consumenten zijn op zoek naar authenticiteit en snelle informatie. En vinden dit steeds vaker via de socials.
Optimaliseren voor de socials
Social SEO (of social search) is een manier van zoeken die door ondernemers nog lang niet altijd efficiënt wordt opgepakt. Door relevante zoekwoorden, alt-teksten, titels en je profielen aan te passen aan het zoekgedrag van jouw doelgroep, genereer je meer traffic.
Je denkt nu misschien dat er weinig verschil zit in de traditionele manier van zoeken en social search, maar niets is minder waar. Socialmediaplatforms zijn ervoor gemaakt om gebruikers binnen hun ecosysteem te houden. Door jouw inhoud slim in te richten, werken de algoritmes in jouw voordeel. Optimaliseren is dus belangrijker dan ooit.
Best practices social search
Elk platform heeft zijn eigen algoritme en eigenschappen. Wat voor Pinterest werkt, kan voor TikTok totaal de tegenovergestelde effecten hebben. Er zijn algemene optimalisatietips die voor vrijwel alle platformen gelden. Deze behandel ik eerst, waarna we direct in de specifieke tips per platform duiken.
Algemene optimalisatietips voor je socials
- Voer zoekwoordenonderzoek uit, zodat je de juiste termen hebt om in je zoekstrategie te verwerken. Rekening houden met je doelgroep en hun zoekintentie is voor alle kanalen de eerste stap.
- Je profiel of bio moet natuurlijk altijd up-to-date zijn, maar omschrijf ook zo compact mogelijk wat er bij jou te halen valt en voor wie. Voeg ook één of twee relevante zoektermen toe, zodat je een vloeiend en vindbaar verhaal krijgt.
- Bij beeldmaterialen voeg je ook relevante zoektermen toe. Niet te veel, niet te overdreven, maar leesbaar en effectief. Vul altijd de alt-teksten in.
- Gebruik hashtags om je content extra body te geven en creëer ook branded hashtags, die speciaal voor jouw bedrijf, project of topic zijn gemaakt.
- Ondertitel je video’s, verwerk zoektermen in de beschrijving en gebruik zelfs zoektermen in je uitspraken. Er zijn bepaalde platformen die ook je uitspraak al analyseren en als het nog niet gebeurt, dan komt dat er snel aan.
- Ben je ergens of heb je een hotspot, aanbod of event te delen? Voeg waar mogelijk de locatie toe, zodat gebruikers je kunnen vinden.
Optimaliseer al je kanalen
Gemiddeld gebruiken we in Nederland 4,4 social mediakanalen per persoon. De samenstelling van de apps die we gebruiken wisselt nog weleens. Momenteel zijn WhatsApp, Facebook, Instagram en YouTube nog steeds populair, maar TikTok, Snapchat en Pinterest groeien nog steeds door.
Vooral TikTok is, ondanks de negatieve publiciteit rondom privacyproblemen en Chinese invloeden, onder jongeren aan een flinke opmars bezig. Maar waar liggen nu je optimalisatiekansen voor jouw favoriete kanalen?
- 🔍️YouTube SEO
- 🔍️Instagram SEO
- 🔍️Facebook SEO
- 🔍️LinkedIn SEO
- 🔍️X (Twitter) SEO
- 🔍️Pinterest SEO
- 🔍️TikTok SEO
🔍️YouTube SEO
Door je YouTube-kanaal en je content te optimaliseren, krijgen meer mensen je video’s te zien. Naast de algemene tips van hierboven, zijn er ook specifieke tips voor je YouTube SEO:
- Optimaliseer de titels van je video’s. Maak het aantrekkelijk en gebruik je primaire keyword, die bij voorkeur vooraan in de zin staat.
- Beschrijf je video op concrete wijze, maar vermeld essentiële info in de eerste 100-150 tekens. Noem ook hier weer je primaire zoekwoord, eventuele secundaire keywords en een duidelijke call-to-action.
- Besteed aandacht aan de ondertiteling van je video’s, want ook deze is indexeerbaar.
- Voeg relevante tags toe aan je video’s. No surprises, want ook hier kies je weer voor je keywords en variaties hierop. Tags helpen het algoritme te begrijpen waar het over gaat.
- Maak afspeellijsten door content rondom bepaalde topics te bundelen. Hierdoor vinden je gebruikers makkelijk de rest, maar dat geldt ook voor de zoekmachines.
- Maak je thumbnails aantrekkelijk en zorg ervoor dat je geen clickbait-content genereert, want dat is alleen voor korte tijd interessant.
- Like, reageer en deel je video’s. Wees zelf je grootste fan en reageer ook op reacties van je kijkers. Een aantal converterende teksten zou niet misstaan!
Als je op de juiste manier je kanaal en je content op YouTube optimaliseert, dan hoeven gebruikers niet eens naar YouTube te gaan om te zoeken. De content wordt ook rechtstreeks in de zoekmachines gerankt.
🔍️Instagram SEO
Net als YouTube is Instagram ook een sterke visuele zoekmachine. Gebruikers zoeken niet alleen op zoektermen, maar ook op hashtags, locaties en verhalen. Op deze manier update je jouw IG-kanaal en zet je jouw Instagram SEO effectief in:
- Doe onderzoek naar bepaalde zoekwoorden voor jouw niche en content. Pas deze termen toe in je beschrijving en in je hashtags.
- Verbeter je bio en neem ook hier weer relevante zoekwoorden en eventueel een locatie in op. Je profiel wordt zo beter geïndexeerd en zorgt ervoor dat je ook echt gevonden wordt, als gebruikers jou zoeken.
- Op Instagram mag je tot 30 hashtags per bericht invoeren. Ga voor een balans tussen branded hashtags, niche-specifieke termen en populaire woorden.
- Lokale SEO is niet alleen op je site, maar ook op IG relevant. Gebruik waar mogelijk geotags, zodat jouw content in het lokale algoritme terechtkomt.
- Wees zo interactief mogelijk. Gebruik polls, stel vragen aan je doelgroep en creëer reels. Alles om jouw lezer over de streep te trekken.
- Vul altijd de alt-tekst van je afbeeldingen. Dit verbetert de toegankelijkheid en geeft je uiteraard voorrang op je concurrenten die dit nog niet doen.
Instagram-gebruikers vinden waar ze naar op zoek zijn door de zoekfunctie te gebruiken, maar ook door de verschillende opties te verkennen. Denk aan de discovery-tab, het aanbod in shops en de relevante hashtags. Door jouw content in te richten op deze zoekwoorden, profiteer je van een groter bereik.
🔍️Facebook SEO
Facebook heeft, ondanks de krimp de afgelopen tijd, nog steeds een solide aantal gebruikers. Ook dit platform wordt gewoon in de zoekresultaten in Google weergegeven, als je mazzel hebt. Onderneem de volgende acties om jouw profiel ook op platform zelf naar boven te laten klimmen:
- Zorg ervoor dat alle basics goed staan ingesteld, zoals je pagina-informatie, je naamgeving en je customized URL. Gebruik zoekwoorden en je officiële handelsnaam waar mogelijk.
- Schrijf regelmatig updates en laat hierin uiteraard ook weer de resultaten van je zoekwoordenonderzoek terugkomen. Wees ook niet te bang om linkjes naar je website te plaatsen, zoals bij een update over je nieuwste blog of product.
- Moedig klanten aan om reviews achter te laten op je profiel. Deze beoordelingen kunnen je ranking verbeteren, waardoor je steviger staat en nieuwe klanten aantrekt.
- Maak video’s, doe live-uitzendingen en ga voor het dienen van je doelgroep. Houd de statistieken in de gaten en kijk waar jouw ideale klant het meest enthousiast van wordt.
Op Facebook zoeken gebruikers via de zoekbalk bovenin, maken gebruik van filters en kunnen ook bladeren door hun categorieën, zoals plaatsen, groepen en evenementen. Wat is er nou mooier dan dat ze jouw project, bedrijf of content tegenkomen tijdens hun zoektocht?
🔍️LinkedIn SEO
LinkedIn is de laatste tijd in opmars. Waar het voorheen een kwestie was van ‘yay, ik heb een nieuwe uitdaging!’-updates, worden er momenteel serieuze strategieën op uitgevoerd. Vooral als je bedrijfseigenaar bent, of een thought leadershipstrategie wilt uitrollen, is LinkedIn essentieel in je zoekstrategie. Gebruik deze tips om je profiel goed vindbaar te maken voor andere gebruikers:
- Optimaliseer je profiel. Gebruik zoekwoorden in je samenvatting, ervaringssecties en in je headline.
- Maak een aangepaste URL met je primaire keyword erin, zodat je ook op die manier teruggevonden wordt.
- Publiceer regelmatig artikelen en posts (ja, er zit verschil in!) om jouw betrouwbaarheid en expertise aan het voetlicht te brengen. Als het goed is geen verrassing meer, maar laat hier absoluut zoekwoorden in doordringen.
- Bouw een netwerk op met relevante professionals en ga met ze in discussie. En discussiëren hoeft lang niet altijd te betekenen dat je het oneens bent met elkaar – laat jezelf vooral horen.
- Verzamel aanbevelingen voor je vaardigheden en voor je publicaties. Dit zorgt voor een hogere ranking in het algoritme van LinkedIn.
- Heb je een bedrijfspagina op LinkedIn? Ga hiermee lekker in de weer en pas daarop ook deze tips toe.
Gebruikers zoeken door de zoekfunctie te gebruiken, door interessante groepen en pagina’s op te sporen en hashtags te gebruiken. Er zijn vermoedens dat LinkedIn de hashtags wil dumpen, maar tot op heden zijn ze nog steeds actief!
🔍️X (Twitter) SEO
Hoewel X – beter bekend als het oude Twitter – zo’n 11,6% van de dagelijkse gebruikers is verloren sinds de overname van Musk, is het nog steeds geschikt om jezelf te laten zien. De dynamische zoekmachine is vooral in het verspreiden van nieuwsberichten waarschijnlijk nog een ware kickstarter voor jouw doelgroep. Dit is hoe je jouw profiel en content boven de rest laat uitstijgen:
- Geef je Twitter-bio een opfrisbeurt. Vermeld er één of twee zoekwoorden in en vul je locatie in, zodat je sneller gevonden wordt.
- Schrijf frisse, onderscheidende content en gebruik ook hierin waardevolle zoektermen. Schrijf in je native language, want dit is voor X een extra reden om je in jouw regio te laten ranken. Vul deze content aan met 1 of 2 relevante hashtags.
- Ga de interactie met andere gebruikers aan en reageer veelvuldig. Neem ook deel aan de trending topics-berichten, want dit vergroot de zichtbaarheid van je profiel.
- Plaats vanuit je X linkjes naar je website, zodat je backlinks opbouwt, maar vermeld ook je X-profiel op je site en/of shop als je actief bent op dit platform.
- Gebruik vooral afbeeldingen en video’s in je tweets, want dit zet extra zoden aan de dijk. Heb je een slim lijstje gemaakt? Probeer eens een Twitter Thread te maken voor de afwisseling!
Gebruikers vinden jou via de zoekbalk, maar ook via trending topics. Vindt er een event plaats of is er nieuws met betrekking tot jouw niche of locatie? Schrijf erover en zorg ervoor dat je een plaatsje bemachtigt in de top. Gebruikers kunnen ook lijsten maken van specifieke gebruikersgroepen, dus het zou mooi zijn als ze jou ook toevoegen aan hun nieuwsgierigheidslijstje.
🔍️Pinterest SEO
Dit is echt één van mijn favorieten. Maakt niet uit voor welke klant ik aan het werk ben, bijna niets is zo bevredigend als hun content in het algoritme van Pinterest zichtbaar maken. Deze visuele zoekmachine geeft gebruikers inspiratie, nieuwe doelen voor hun moodboard, maar bovenal antwoorden op hun vragen.
Het mooie aan deze search engine is dat als je de smaak te pakken hebt, je ook langdurig resultaat ziet. Dit is hoe je jouw profiel beter vindbaar maakt en extra traffic genereert:
- Optimaliseer je profiel, maak een persoonlijke link aan en gebruik zoekwoorden, ook in de vorm van hashtags; dit riedeltje ken je nu wel, toch?
- Dan is het nu tijd om je borden te optimaliseren met zoekwoorden. Gebruik heldere titels, trefwoorden in je omschrijvingen en een link naar jouw domein.
- Wil je goed naar voren komen bij de zoekopdrachten van gebruikers, optimaliseer dan niet alleen de boarden, maar ook de pins.
- Misschien een inkopper maar niet minder belangrijk: zorg voor afbeeldingen van hoge kwaliteit. Visueel aantrekkelijke content posten is echt key op dit platform.
- Pinterest SEO gaat je echt resultaten brengen als je regelmatig pint en ook bedreven raakt in het toepassen van de rich pins. Rich pins bevatten extra informatie van je eigen site, waardoor de zichtbaarheid absoluut verbetert.
Het zal je niet verbazen dat gebruikers op verschillende manieren zoeken. Via Google, via de zoekfunctie op Pinterest, via visual search en via het repinnen. Laat je creativiteit los op Pinterest en verzamel extra inkomsten via het platform.
🔍️TikTok SEO
TikTok staat bekend om haar korte video’s en dan met name op het gebied van stomme challenges en rare dansjes. Of ben ik hier alleen in? Toch ontpopt het zich tot een volwaardig platform voor marketeers, want de mogelijkheden zijn eindeloos. Gebruik de TikTok-zoekmachine in jouw voordeel:
- De uitkomsten van je zoekwoordenonderzoek gebruik je ook hier weer in je bio, je content en je reacties.
- Daarnaast zijn hashtags hier bijna belangrijker dan op andere platforms, dus denk goed na over wat je niche is, welke branded hashtags je kan toepassen en waar je gevestigd bent. Hashtags are key!
- Je video’s moeten uiteraard keywords bevatten, maar daarbij moeten de omschrijvingen niet te lang zijn. TikTok is voor de snelle behapbare content, dus lange verhalen met een boekwerk aan tekst hebben absoluut geen zin.
- Deze hebben we nog niet eerder aangehaald, maar dit platform draait om geluiden. Populaire uitspraken, hit songs of fijne associaties – kijk naar wat je concurrenten doen of breng je eigen ideeën tot bloei met de hipste deuntjes.
- Voeg ondertiteling toe aan je video’s. Dit maakt je content toegankelijk, maar heeft ook invloed op je vindbaarheid. Vergeet die essentiële zoekwoorden dan ook niet.
Vergroot je vindbaarheid, analyseer je resultaten en blijf groeien. Het algoritme van TikTok is slim, maar ook veeleisend. Maak boeiende, doelgroepgerichte content en houd de trends in de gaten.
Naast deze platformen zijn ook andere vormen van social search in opkomst. Denk aan Reddit SEO, Tumblr SEO, Quora SEO, Medium SEO of zelfs Spotify SEO voor je podcasts. Zoek altijd uit waar je het meeste profijt van hebt en ga dan lekker aan de slag.
De toekomst van social search
Google blijft zich hard ontwikkelen, zoals wel af te leiden valt uit alle core-updates. Waar eerst alleen webpagina’s zichtbaar waren, kan je nu ook zoeken op afbeeldingen en video’s. Daardoor wordt de scheidingslijn tussen zoekmachines en social media steeds dunner.
Het is essentieel om jouw zoekstrategie aan te passen aan deze ontwikkelingen en de evolutie van search in het algemeen op de voet te volgen. Knowledge is key!