Bedrijfsideologie, Duurzaamheid en Consumentenbelang
In de snel veranderende wereld van marketing en campagnevoering worden bedrijfsideologie, duurzaamheid en het consumentenbelang steeds belangrijker. De verschuiving in consumentengedrag, vooral onder Gen Z, heeft marketeers en creatieven gedwongen om traditionele marketingbenaderingen te heroverwegen en te kiezen voor een meer holistische benadering. Duurzaamheid is niet langer alleen een modewoord, maar een kernwaarde die merken in staat stelt een betere toekomst te creëren. In dit artikel zullen we dit nieuwe paradigma verkennen en enkele inspirerende voorbeelden en richtlijnen delen voor marketeers en bedrijven die deze benadering willen volgen.
De opkomst van duurzaamheidsbewustzijn bij consumenten
Het is geen geheim dat consumenten tegenwoordig steeds bewuster worden van de impact van hun keuzes op de planeet en de samenleving. Terwijl boomers zich richten op gezondheid en nieuwe ervaringen, beschouwt Gen Z consumptie als een ethische kwestie. Ze verwachten dat merken een standpunt innemen over sociale, milieu- en politieke kwesties. Dit vormt een uitdaging en een kans voor marketeers.
Uit de praktijk: Een wake-up call voor verantwoordelijkheid en plezier
Het Duitse ambachtelijke frisdrankmerk fritz-kola is een inspirerend voorbeeld van een bedrijf dat duurzaamheid en bedrijfsideologie in actie brengt. Sinds hun oprichting maken ze gebruik van herbruikbare glazen flessen en moedigen consumenten aan hetzelfde te doen. Hun “Every Bottle Helps” initiatief, inclusief de in Nederland bekende ‘Doneerring,’ betrekt actief consumenten bij sociale en duurzaamheidsinspanningen, terwijl hun “Drink uit Glas” beweging en andere projecten de nadruk leggen op het bevorderen van een duurzamere samenleving.
De marketingcommunicatie is recht door zee en humoristisch en ze benadrukken dat verantwoordelijkheid en plezier hand in hand kunnen gaan. Dit komt ook tot uiting in hun zwart-wit corporate design en provocerende boodschappen.
Duurzaamheidsaspecten in de praktijk
Duurzaamheid kan op verschillende manieren worden ingezet als merkwaarde. Bedrijven kunnen zich richten op milieuzorg, sociale verantwoordelijkheid of ethische productiepraktijken. fritz-kola heeft zich bijvoorbeeld gecommitteerd aan:
• Het verminderen van hun CO2-uitstoot, zowel hun eigen directe uitstoot (Scope 1), als indirecte uitstoot die voortkomt uit activiteiten buiten hun directe controle (Scope 2 en 3). Ze hebben de Scope 1-uitstoot al met 25% verminderd en streven naar een indrukwekkende reductie van 46% tegen 2030.
• fritz-kola blijft zich inzetten voor duurzaam reclamemateriaal en streeft naar materialen die duurzaam, recyclebaar, gecertificeerd en plasticvrij zijn. In 2022 zijn onder andere hun krijtborden en kleding 100% duurzaam.
• Ambitieuze doelen voor 2025, waaronder een 20% daling van water-, warmte- en elektriciteitsgebruik per fles, het gebruik van 90% gecertificeerde biologische grondstoffen voor hun producten, de realisatie van 100% duurzame mobiliteit voor hun medewerkers, en het streven naar meer dan 95% duurzaam reclamemateriaal.
Gen Z: De drijvende kracht achter duurzame consumptie
Voor Gen Z is duurzaamheid en bewustzijn van onze verbondenheid met de natuur steeds belangrijker geworden. Ze nemen actief deel aan bewegingen zoals Extinction Rebellion en #FridaysForFuture. Ze kiezen vaker voor tweedehandskleding en meubels, wat past bij de opkomst van de circulaire economie. Voeding wordt ook bewuster gekocht, met meer vegans en vegetariërs die zich vooral zorgen maken over het milieu en dierenwelzijn. Gen Z verwacht transparantie van bedrijven en wil dat ze actie ondernemen op het gebied van productie, verpakking, upcycling en CO2-reductie.
In een wereld waarin duurzaamheid steeds meer een kernwaarde wordt, hebben marketeers en bedrijven de kans om positieve verandering te stimuleren. Door bedrijfsideologie, duurzaamheid en consumentenbelang te integreren in hun campagnes, kunnen ze niet alleen de loyaliteit van consumenten winnen, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst voor iedereen. Tijdens de Nationale Klimaatweek, van 30 oktober tot 5 november 2023, worden burgers, bedrijven en gemeenten aangemoedigd om actie te ondernemen voor een beter klimaat. Dit is een prachtige gelegenheid om bewust na te denken over hoe je, vanuit jouw vakgebied, bij kunt dragen aan een meer duurzame en verantwoorde toekomst
Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
Lees de Frankwatching-artikelen over Online marketing.