Safer Internet Day: voor kinderen is er nog veel te halen
Op dinsdag 7 februari 2023 is het internationale Safer Internet Day (SID). De 20e editie heeft als thema “Together for a better internet” om alle belanghebbenden op te roepen om samen te werken om van het internet een veiligere en betere plek te maken voor iedereen, en vooral voor kinderen en jongeren.
“Het is mooi dat SID dit jaar ook aandacht vraagt voor de positie van kinderen en jongeren. Kindermisbruik krijgt namelijk in toenemende mate ook een online dimensie, en online kindermisbruik is de meest voorkomende vorm van seksueel geweld onder 16- en 17-jarigen in Nederland. De afgelopen weken nog werden we geconfronteerd met afschuwelijke voorbeelden van online seksuele uitbuiting en misbruik van kinderen, zoals de afpersingszaak in Etten-Leur met meer dan honderd slachtoffers. Het is misselijkmakend en het moet stoppen. We moeten meer doen om kinderen en jongeren online veilig te houden”, zegt Corinne Dettmeijer, ambassadeur van Child Safety in Europe, een coalitie van verschillende (internationale) organisaties die zich inzetten om seksueel misbruik en uitbuiting van kinderen te bestrijden en kinderen op internet te beschermen.
Europese burgers vinden het internet niet veilig voor kinderen
In Nederland vindt maar liefst 72 procent dat de Europese Unie in actie moet komen en wetgeving moet ontwikkelen. Een groot deel van de inwoners, 78 procent, is bereid een deel van hun persoonlijke online privacy op te geven zodat met opsporingstechnieken beelden van seksueel misbruik kunnen worden geïdentificeerd. Dit blijkt uit representatief onderzoek onder 9.000 Europese burgers uit acht landen, waaronder Nederland, in opdracht van Defence for Children en ECPAT International.
Dettmeijer: “Er is onlangs nieuwe EU-wetgeving voorgesteld om seksueel misbruik en uitbuiting van kinderen tegen te gaan. Als deze wetgeving wordt goedgekeurd kan de technologiesector beter zijn verantwoordelijkheid nemen en op een gereguleerde manier detectiemiddelen gebruiken om uitbuiting van kinderen tegen te gaan. Zij gebruiken al jaren op eigen initiatief detectietools, waarvoor gebruikers toestemming geven door de voorwaarden voor het gebruik van online platformen te accepteren. Door hier meer transparantie in te creeren en regelgeving toe te passen op het gebruik van detectietechnologie worden kinderen niet alleen beter beschermd, maar is er ook meer toezicht op de bescherming van privacy.”
“De boodschap is duidelijk: burgers willen dat de Europese Unie in actie komt om kinderen online te beschermen. Op Safer Internet Day is er specifiek aandacht voor een veilige online omgeving. Laten we zorgen dat deze aandacht niet verslapt en EU-leden oproepen de nieuwe wetgeving te steunen zodat we kinderen daadwerkelijk een veiliger internet kunnen bieden.”
Meer informatie zie https://www.childsafetyineurope.com/.
Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen.