Top 10 artikelen over (online) marketing [2022]
Dit jaar hebben we opnieuw de top 10 meestgelezen artikelen over (online) marketing voor je samengesteld, en wat blijkt, het brein blijft jullie bezighouden. Maar ook de ingrijpende veranderingen in het online landschap trekken de aandacht: nieuwe EU-wetgeving, Google Search-updates en e-mailmarketing. Hieronder vind je alle hot topics van 2022 in één lijst, en nog wat bonustips, zoals voorbeelden van buitengewone contentmarketing en de 100+ meest hilarische namen en pay-offs. Zo ga je helemaal opgefrist het nieuwe jaar in!
10. Mailchimp-alternatieven vergeleken: Laposta, Hellodialog & Mailcamp
Een (mail)probleem heb je nooit alleen. Dat blijkt wel uit de grote respons op dit artikel waarin Danielle Enting 3 alternatieve mailtools voor het (ooit zo) populaire e-mailmarketingprogramma Mailchimp bespreekt. Het Amerikaanse Mailchimp voldoet sinds 2020 niet meer aan de Europese AVG-regels, hoewel er wordt gewerkt aan een juridisch kader om dit op te lossen. Maar tot die tijd is de behoefte aan andere platforms groot. Via een uitgebreid vergelijkend warenonderzoek geeft Danielle inzicht in de verschillende specs, pricing en voor- en nadelen van de programma’s voor uiteenlopende gebruikersbehoeften. Aan het oriënteren? Begin dan hier! En lees ook de tips in de comments onder het artikel.
9. Nieuwe EU-wetgeving DSA: belangrijke stap in strijd voor online bescherming
De nieuwe EU-privacywetgeving is al een tijdje actueel, maar het afgelopen jaar konden de artikelen rondom de nieuwe Digital Service Acts (DSA), de Digital Markets Act (DMA, op de planning voor 2024) en DGA (2022) op veel aandacht rekenen. Logisch, geen marketeer die niet op zijn klompen aanvoelt dat deze wetten grote impact gaan hebben op je aanpak en strategie. Betekent dit ook het einde van nepnieuws, ingewikkelde cookiemeldingen, dark patterns en onzichtbare algoritmes? Collega Elsemieke Land zocht uit hoe het met de DSA zit en zet het helder op een rijtje in dit artikel, ook voor de niet-juridisch onderlegden.
8. De zoekresultatenpagina van Google verandert: hoe maak je nog impact met SEO?
De zoekresultatenpagina (SERP) in Google houdt marketeers en SEO-specialisten al een tijdje bezig. Google blijft er nieuwe features aan toevoegen, zoals afbeeldingen en vragen. Dit heeft gevolgen voor de posities van organische resultaten. Zo bevind je je dus opeens in concurrentie met Google zelf. Tijd om daar slim op in te spelen. Michelle de Zeeuw gaat dieper in op de veranderingen en geeft in haar artikel tips over hoe je in deze nieuwe situatie zichtbaar blijft, zoals door lokaal je zaakjes op orde te hebben, door het beantwoorden van vragen en door in te spelen op long-tail zoekopdrachten.
7. Hyperpersonalisatie & 3 andere e-mailmarketingtrends voor 2022
Ooit als achterhaald verklaard, maar sinds corona weer helemaal terug: het inzetten van e-mailmarketing om te communiceren met je doelgroep. Dat voelden jullie ook, want dit artikel van Joep van Ham over de actuele trends op het gebied van e-mailmarketing werd gretig verslonden. Joep onderscheidt in zijn artikel onder meer kansen voor het inzetten van AI als tool voor hyperpersonalisatie en segmentatie van je database op basis van aankoop gedrag (RFM), Ook het zoeken de juiste mix van kanalen en het zo nu en dan opfrissen van je email-template blijft belangrijk (want zeg eens eerlijk, hoe lang draait dat al wel niet mee?).
6. Waarom je Google Discover niet moet onderschatten
Een van de prangende vragen aan het begin van dit jaar: wat is Google Discover nu precies en hoe krijg ik mijn content daar in? James Groenemans zocht het uit in dit artikel en geeft tips – voor zover mogelijk – want net als Google Search is Discover vooral een grote black box. Wel kun je er ook resultaten in terugvinden en er ook op adverteren. Een must-read als je een contentgerichte dienst of website hebt.
5. Universal Analytics stopt, waarom je nu al moet overstappen op GA4
Nog zo eentje waar we zo’n beetje allemaal mee te maken krijgen en waar veel behoefte aan kennis over blijkt te bestaan, de overgang naar Google Analytics 4. Per 1 juli 2023 wordt Universal Analytics stopgezet en zal er geen nieuwe data meer inlopen. Felipe Wesbonk laat in zijn artikel zien wat je kunt doen om je hierop voor te bereiden en wat je van GA4, een programma in ontwikkeling, kunt verwachten. Lees ook de ervaringen van collega-marketeers onder het artikel.
4. Neuromarketing van Nespresso: waarom je 5x zoveel voor je koffie betaalt
De aantrekkingskracht van een kopje koffie zit in meer dan het opleveren van de noodzakelijke brandstof bij ochtendlijke opstartproblemen. Dat bewijst ook dit stuk over de neuromarketing van Nespresso, dat jullie massaal opslokten als een verse (havermelk) cappucino. Tim Zuidgeest bespreekt in zijn stuk de slimme marketingtechnieken achter de beroemde koffiecup. Ook laat hij zien hoe (e-commerce)-merken de kunst slim kunnen afkijken.
3. Is er nog hoop voor crypto? 5 voorspellingen voor 2023
Waar eind vorig jaar crypto nog booming was, is de markt in 2022 helemaal ingestort. Wat is er gebeurd, en waar gaat het heen met de ooit zo veelbelovende virtuele valuta? Jan Scheele blijft ondanks alles positief en ziet door deze recente ontwikkelingen zelfs kansen ontstaan. Welke kansen dat zijn, lees je in dit artikel.
2. Online marketing: een terugblik & de trends voor 2022
Het zou het eind van het jaar, niet zijn als deze top niet ook een lijstje zou bevatten, of beter, een lijst. Joris Toonders blikt in dit uitgebreide artikel terug op 2021, het jaar waarin corona nog een hoofdrol speelde in onze levens, en bespreekt de trends in online marketing voor 2022. Dat het snel gaat, blijkt uit onder meer uit de voorspellingen over AI. Waar Joris Toonders nog geen directe wedstrijd tussen mens en machine voorziet, is daar inmiddels ChatGPT en vonden verscheidene text-to-image tools hun weg naar de gebruiker. Hulpmiddelen of concurrenten? We zullen er in 2023 meer over leren.
1. 6 psychologische trucs die je meer conversie opleveren
Jullie blijven smullen van artikelen over (toegepaste) psychologie. Kim Pot slaat in dit artikel Cialdini, grootmeester van de beïnvloedingstechnieken in marketing, een keertje over en gaat in op 6 andere verleidingsprincipes. Al ooit van de paradox of choice gehoord of het decoy effect? Lees hier over alle technieken die je kunt inzetten om meer conversies binnen te harken.
Bonustips
Een aantal artikelen over (online) marketing behaalden nét niet de top 10, maar behoren toch tot de meest gewaardeerde marketing-artikelen van 2022. Bijvoorbeeld dit stuk van Linda Krijns, waarin ze voorbeelden van buitengewone contentmarketing presenteert, zoals de bekende IKEA-inhakers. Arjan Elbers kreeg de lachers op zijn hand met zijn lijst van meest hilarische namen en pay-offs [100+] en Harmen van Doorn wist jullie aandacht te trekken met geheime tactieken voor het verbeteren van je plek op Google Maps.
Dit is de top 10 van 2022 met artikelen over online marketing. Ben je benieuwd naar de andere ‘top 10’-artikelen, zoals over content & taal, communicatie en social media? Die vind je via deze link.