Verdieping

Search voor adverteerders: stel je de goede vraag?

0

Nog maar al te vaak krijg ik vragen van non-ecommerce gerichte adverteerders wat search voor hen kan betekenen. Ik antwoord dan meestal met het gebruikelijke smijtwerk over statistieken en hoe print en tv search-activiteit beïnvloeden. Ik geef dan aan hoe brand awareness de CTR verhoogt en daarmee de CPC efficiënter maakt. Maar meestal stel ik ook wedervragen.

Dus mijn vraag is: Waarom heb je een website?

Je digitale footprint

Er staan acties, spelletjes of wist-u-datjes op je website. Wellicht heb je een e-maillijst en bedrijfsinformatie online staan, maar je laat nog steeds een breed scala aan tracking en optimaliseringsmogelijkheden (en dus kansen) onbenut. Want over het algemeen wordt de site weinig geüpdatet. Dus nogmaals de vraag, beste adverteerder: waarom heb je een website?

Het is natuurlijk altijd goed om te beginnen met die basisvraag, want het antwoord daarop is de motivatie voor je totale digitale footprint. Vanaf dit punt is het eenvoudiger om te begrijpen welke rol search kan spelen in je mediamix om de doelen van je website te realiseren.

Of je nu TV of print of radio of outdoor media inzet: je moet dit ondersteunen door ook je search-inspanningen te verhogen om je zoekvolume te vergroten. Je klanten en consumenten gebruiken zoekmachines om online te zoeken naar informatie over jouw producten. Dan moet je ze natuurlijk wel helpen door duidelijk in de zoekresultaten aanwezig te zijn!

De meeste adverteerders hebben al een Twitter- of Facebookprofiel en een keur aan peperdure sponsordeals en bedrijfsinformatie die eenvoudig geïndexeerd kan worden in lokale zoekregisters. Dus de volgende belangrijke vraag is: welke kant moet je de relevante speurders opsturen?

Haal meer uit bestaande partnerships!

Veel adverteerders stoppen veel geld in het creëren, sponsoren en kopen van relevante content, maar toch sturen we de meeste zoekers naar de corporate site. Als je als merk of product al wordt besproken op sites van partners, sponsors en verkoopkanalen; waarom zou je bezoekers daar dan niet naar toe laten gaan? Maak dus optimaal gebruik van uitgevers en social community partners, hun merken en hun Search Engine Optimization (SEO) inspanningen, en vergroot op die manier je exposure op de zoekresultatenpagina’s. Stuur het verkeer juist hun kant op; externe content is geloofwaardiger dan je eigen site. Waarom zou je dus met je partners op het gebied van search concurreren?

De grote vraag is dan hoeveel search dan gepast is. Je zult misschien wat moeten investeren om daar een goed beeld van te krijgen, omdat daarover simpelweg niet veel hapklare informatie beschikbaar is. Wees niet bang om te investeren in SEO want het zal altijd een positieve invloed hebben op je gesponsorde search programma. Video SEO bijvoorbeeld, is een mooie manier om wat meer rendement op je creative te halen.

Combineer techniek en analyse

De laatste belangrijke vragen zouden moeten gaan over technologie en analyse. Wat de antwoorden op de vorige vragen ook zijn en wat je er ook mee doet, je zult altijd een trackingmethode moeten inbouwen om je performance te kwantificeren en reviseren.

Ben je bereid om te experimenteren met modellering en klantonderzoek om zo je campagne criteria te ontdekken? Ga je daadwerkelijk tv met paneldata vergelijken om een indruk te krijgen van de impact van zoekgedrag? Ben je van plan om een tagging management systeem in te voeren, zodat je accuraat en doelmatig je data kunt verzamelen, beheren en bewerken? Heb je een systeem dat meervoudige data-invoer aan kan, zodat je efficiënt en in bijna realtime kunt analyseren en optimaliseren? Beschik je over de capaciteit om direct gegevens uit te wisselen tussen CRM-systemen, winkelverkopen et cetera, zodat je optimaal kunt re-targeten?

Laat je niet door al die vragen ontmoedigen; neem rustig de tijd om dit op een rijtje te zetten. Een goed media-strijdplan begint nou eenmaal met het stellen van de juiste vragen. Een goede brand experience met search zal bestaan uit een combinatie van de juiste track-and-trace-applicaties, een mix van geavanceerde campagne management tools. Daarbij valt te denken aan web analytics platforms, eenvoudige site onderzoeken, targeting, tests en audit tools.

Stel dus slimme vragen en test je resultaten regelmatig en je zult ontdekken wat de gepaste hoeveelheid search is, die bij jouw merk hoort. En vraag dan natuurlijk niet of je nu wel of geen search moet inzetten – want dat is toch echt een domme vraag!