How to

Online seminars: serie over do’s en dont’s

0

Je bent overtuigd van social media en besluit je doelgroep online te willen benaderen via presentaties, seminars of colleges. Hoe pak je dit aan? Op welke manier benader je beoogde deelnemers en wat zijn de overeenkomsten en verschillen met ‘gewone’ fysieke bijeenkomsten? In een serie artikelen staat het antwoord op deze vragen – en meer – centraal. In dit eerste deel een korte introductie van wie wij zijn en hoe we de te behandelen onderwerpen benaderen.

Wie of wat is OnlineSeminar?

Ruim een jaar geleden kon je, onder andere via Frankwatching, kennis maken met OnlineSeminar. OnlineSeminar faciliteert – hoe kan het ook anders – een platform waarop online seminars gehouden kunnen worden. Een online seminar is een live bijeenkomst via internet waarbij deelnemers kunnen inloggen en zodoende een lezing, college of seminar kunnen volgen. Belangrijk hierbij is dat de mogelijkheid bestaat om direct op de inhoud van het seminar te kunnen reageren. Andere veelgebruikte benamingen voor dergelijke interactieve bijeenkomsten zijn webinar of webseminar.

Een nieuw seminar- en presentatieplatform

Acces from anywhere

Overal vandaan kunnen deelnemen

Ten tijde van het 1e artikel op Frankwatching waren wij een nieuw seminar- en presentatieplatform. Anno 2010 zijn we een jaar en ruim 100 seminars verder. De organisatie van deze seminars in samenwerking met onze klanten was vaak een proces van vallen en opstaan. Niet in de laatste plaats omdat het voor organiserende partijen en hun volgers, vaak de eerste keer was dat met een dergelijk nieuw medium werd gewerkt.  Deze ervaringen willen wij graag delen om het, iedereen die overweegt een dergelijk medium in te zetten, wat makkelijker te maken.

Leren van bestaande casussen

Centraal in de serie staat het traject dat Alex Beleggersbank heeft doorlopen. Tot op heden hebben er ruim 40.000 mensen zich  voor een of meerdere van hun seminars aangemeld. Welke stappen zijn er genomen vanaf het eerste idee tot nu? Naast de case van Alex zullen andere, veel terugkomende onderwerpen worden behandeld. Hoe zorg je ervoor dat je (commerciële) doelstellingen worden behaald? Op welke manier reageren deelnemers wanneer jouw organisatie zich openstelt voor klantcontact? Is de doelgroep klaar voor een nieuwe manier van communiceren en zo ja: hoe benader je ze? Hoeveel voorbereidingstijd kost een seminar en wat is de impact ervan op je organisatie? En last but not least: hoe zorg je ervoor dat 9 van de 10 deelnemers actief meedoet tijdens een uitzending?

De onderwerpen

Om alles overzichtelijk te houden worden onderwerpen onderverdeeld in 3 fases: De voorbereiding en uitnodiging, het seminar zelf en tot slot de follow-up. In elk artikel zal nader worden ingegaan op belangrijke do’s’ en dont’s voor het houden van een succesvol online seminar.

De voorbereiding

  • Vaststellen doelen seminar
  • Het uitnodigingstraject
  • Maken presentatieslides

Tijdens het seminar

  • Hoe online te presenteren
  • Hoe zorg ik voor interactie
  • Moderators

Na afloop van het seminar

  • Call 2 actions
  • Evaluatie
  • Continuïteit

Deelnemersscherm van een online seminar

Input van lezers

De successen en missers die worden aangehaald zijn voorbeelden uit de praktijk waar we zelf in de afgelopen periode mee zijn geconfronteerd. Nog bijna elk seminar zorgt voor nieuwe inzichten. De ideale tool en aanpak zijn niet vaststaand. Ze veranderen continu met de wensen van organisatoren, deelnemers en technische mogelijkheden.

Juist hierdoor staan we open voor input van jullie kant. Suggesties voor andere onderwerpen, opmerkingen, vragen of tips zijn zeker welkom. De bedoeling van de serie is om het gebruik van online presentatie- en collegetools voor iedereen te vergemakkelijken. Het allerbeste werkt dit door te leren van de ervaringen van anderen. Aarzel daarom niet deel te nemen in discussies die ontstaan rondom de artikelen en het onderwerp.

In het eerstvolgende artikel zal de voorbereiding van een seminar worden besproken. Mocht je voor die tijd al willen reageren, dan kan dat natuurlijk.

Lees hier de hele serie over online seminars.