Blognomics: podcaster met passie

0

[[image:blognomics-000.jpg::right:1]]Blognomics ligt alweer even achter ons, maar ik kan het niet laten om ook nog te schrijven over de man met de meeste passie. Raar maar waar: dat was een pastoor. Roderick Vonhögen, de man achter de populaire podcast Catholic Insider.

Roderick Vonhögen. Bevlogen, energiek, gedreven en gepassioneerd. En met de X-factor om in Idols-jargon te spreken. Van het begin tot het eind van zijn betoog was ik helemaal geboeid door zijn verhaal. Een verhaal van de Catholic Insider waarover ik hier meer dan een jaar geleden ook al schreef. Maar ik kan er blijkbaar geen genoeg van krijgen. Daarom nog een keer in dit theater: de podcastende pastoor. Een pastoor 2.0, mag ik dat zo zeggen eerwaarde?

Roderick neemt ons aan het begin van zijn verhaal nog even mee naar begin 2005. Paus Johannes Paulus II is zwaar ziek en komt te overlijden. Roderick zit er in Rome met zijn neus bovenop, doet er verslag via zijn podcasts en dat levert hem de nodige aandacht op. Maar ook het mailtje naar Adam Curry, mister podcast himself, hielp. In korte tijd groeit zijn luisterpubliek per uitzending uit tot zo'n 15.000 tot 20.000 luisteraars. "Als je dat afzet tegenover de 150 die op zondag in de kerk zitten, is dat een rendementsverhoging van honderden keren."

[[image:blognomics-150.jpg::center:1]]

We hebben met z'n allen de mond vol had van iets als hoe je communicatie op gang kunt brengen of, sterker nog, een community kunt bouwen. En terwijl de paus vecht voor z'n leven staat het hele Sint Pietersplein vol met katholieke gelovigen. En ineens realiseert de hele wereld zich: die katholieke kerk is een global community! Zo is het ooit begonnen in de katholieke kerk met community building, maar ergens onderweg is de kerk wat kwijt geraakt.

[[image:blognomics-148.jpg::left:1]]Dan slaat Roderick Vonhögen de brug naar de aanwezigen. "De DOS-wereld kun je misschien het beste vergelijken met protestantse kerk en de Apple-wereld met de katholieke kerk. Tot nu toe was de oplossing: bekeer je, gooi je Mac uit het raam en koop een Windows (of andersom). Maar katholieken zoeken altijd meer naar het en/en dan naar het of/of. Dus ik was erg op zoek naar een gemeenschappelijke cultuur, en deze zoektocht bracht me podcasting. Een mooie manier om met een grote groep iets te delen. Zo ben ik begonnen in Rome, misschien wel mede gestimuleerd door de grote nieuwswaarde. Maar ook doordat je met podcasting een heel persoonlijke kijk op datzelfde nieuwsgebeuren kon geven. 

De meest succesvolle podcasts op dit moment zijn de podcasts die een persoonlijke tint geven. De omroepen doen met hun podcasts aan een soort recycling. Je moet het juist anders doen, je deelt iets persoonlijks en daardoor schep je een band met je luisteraars. Interessant is ook wat hij zegt over zijn luisterpubliek. "Meer dan de helft van mijn luisteraars heeft niets met religie, ik schat in dat maar 20% katholiek is. maar er is een band, er zit iemand achter de microfoon van vlees en bloed."

[[image:blognomics-157.jpg::center:1]]

Reportages kosten trouwens wel veel tijd, video is nog veel erger. Vonhögen is om die reden dan ook op zoek gegaan naar een methode om met minder inspanning toch contact met de de luisteraar te maken. Zijn huidige uitrusting is dusdanig dat hij alleen nog maar de microfoon hoeft aan te zetten en dan onder de knopjes jingletjes en interviews klaar heeft staan. "Jij doet dus zoveel mogelijk live  en als het klaar is is het klaar." 

Vonhogen wilde vroeger al een eigen ontbijtshow. "Maar een ontbijtshow met een katholieke priester is toch veel leuker dan Gordon of Jensen?" Dat brengt hem ook op de raakpunten tussen de katholieke cultuur en de nieuwe cultuur. "Star wars, Harry Potter en ga zo maar door: overal zit wel iets religieus in en zijn er raakvlakken. Verder leent podcast zich heel erg voor interactie. Je neemt je Skype interviews op en speelt ze af, op die manier ontstaat er een soort dialoog tussen jou en je publiek. Het programma is niet alleen van mij, maar ook van mijn luisteraars."

[[image:blognomics-154k.jpg::left:1]]"Wat we daar als katholieke kerk van hebben geleerd is dat communicatie niet lineair is, dat is het ook nooit geweest. De ander heeft net zoveel te bieden." En over jongeren""Ga op zoek naar de antenne van de jongeren. Staat die de verkeerde kant op? Nou dan loop je toch even om, dan ga je er tussen staan!" 

Van eenvoudig pastoortje in Amersfoort, met vier kerkjes plotseling midden in een wereld staan waar heel veel gebeurt. Dat is het verhaal van Roderick Vonhögen. "Als we als katholieke kerk die slag kunnen maken, dan komen we daar vast nog heel ver mee!"

Ook nieuwsgierig geworden? Zoek dan het StarQuest Podcast Network (SQPN) op! Wel even wat begrip: Roderick heeft even twee weken gas teruggenomen om nieuwe energie en inspiratie op te doen.

Tags: [[tt:blognomics]], [[tt:podcasting]]