Sociaal netwerken: verplicht voor jongeren?

0

De mogelijkheden van technologische communicatie zoals sociale netwerken worden vaak besproken. De culturele implicaties die deze met zich meebrengt, worden minder belicht. Zoals bijvoorbeeld het effect van de integratie van sociale netwerken in het dagelijks leven van jongeren. Zij kunnen zich door groepsdruk onbewust gedwongen voelen te participeren.

Groepsdruk

Groepsdruk is de benaming voor de druk die een peergroup uitoefent op een bepaald persoon of kleinere groep om diens gedrag aan te passen aan het gedrag van de peergroup. Dit is van belang om de peergroup als zodanig te laten functioneren. Groepsdruk kan zowel in positieve als in negatieve zin plaatsvinden en kan te maken hebben met opvattingen over bepaalde onderwerpen, voorkeuren voor muziek en kleding, de kijk op het leven, en ook over het gebruik van sociale netwerken. Hieronder een filmpje ter illustratie van het effect van groepsdruk.

Imago

Tamagotchi

Waar vroeger je populariteit als kind afhing van je tamagotchi, je brommer en hoe goed je was in sport, lijkt dat tegenwoordig grotendeels bepaald te worden door de hoeveelheid vrienden op Hyves en Facebook. Het niet ‘meedoen’ aan, of het ‘niet goed doen’ op online sociale netwerken kan daardoor bij jongeren leiden tot een onprettig gevoel van ‘er niet bij horen’. Niet voor niets is de term ‘ontvrienden’ uitgeroepen tot het woord van 2009.

Tijdelijk

Deze ‘social network’-druk manifesteert zich nu bij een generatie die de ontwikkeling van sociale netwerken heeft meegemaakt. Zij moeten zich aanpassen aan de nieuwe mogelijkheden die sociale netwerken bieden voor het onderhouden van sociale contacten. Dit zal anders zijn voor de latere generaties die volledig zijn opgegroeid met internet en sociale netwerken. Bovendien is het effect van groepsdruk van tijdelijke aard: óf het lidmaatschap van de desbetreffende peergroup verwatert, óf het gedrag van sociaal netwerken als norm verandert.

Aanpak

Overall gezien is het een worsteling van de huidige jeugd. Maar wellicht kan de jeugd hierbij wel geholpen worden. Het eerder genoemde ‘ontvrienden’ kan gezien worden als een vorm van pesten. Aan pesten op scholen wordt iets gedaan, waarom aan het omgaan met de ‘social-network’-druk niet?

Remedie

Mocht je cold turkey van je sociale netwerken af willen, dan is de beruchte Suicide Machine een oplossing. Dat deze beweging actueel is, blijkt wel uit de ontwikkelingen rond de deleteknop van Facebook. Bedenk wel: ook op internet heb je maar 1 leven, dus je moet weer helemaal opnieuw beginnen.