Innovatie

Softwareontwikkeling in 2022: de 8 belangrijkste trends

0

Na twee jaren die vooral beheerst werden door Covid, lockdowns en quarantaines, lijkt 2022 een mooi nieuw begin te worden, ook voor IT-bedrijven en software. Ook door de groei in thuis- en dus online werken, blijft de vraag naar IT-dienstverlening hoog. Op het gebied van softwareontwikkeling staat er dit jaar weer een hoop te gebeuren. Wat kunnen we verwachten? Ik zet de 8 belangrijkste softwaretrends voor 2022 op een rij.

Naar verwachting zal de software- en IT-sector een volumegroei laten zien van zo’n 4 procent. Iets lager dan in 2021, maar toch een mooi vooruitzicht (bron: ING). De dip in het tweede kwartaal van 2020 lijkt daarmee voorgoed achter ons.

1. Progressive Web Applications worden een hit

PWA’s zijn nog niet bepaald trending, maar daar gaat de komende tijd echt verandering in komen. Steeds meer bedrijven zien de voordelen van Progressive Web Apps. Ze zijn responsive, supersnel, offline te gebruiken, bijzonder gebruiksvriendelijk en in verhouding makkelijk te ontwikkelen. Tel daar de grote mate van veiligheid en de lage kosten bij op en je begrijpt waarom de PWA een trend is die doorzet.

Grote namen als Starbucks, Pinterest en de Washington Post zijn al om. Zo heeft Starbucks een PWA-bestelfunctionaliteit ontwikkeld. Hiermee kunnen klanten door de menukaart navigeren, hun bestellingen aanpassen en die alvast toevoegen aan hun winkelmandje. Ook als ze offline zijn. Daarbij heeft de PWA de look and feel van een native app. De komende jaren verwachten we dan ook meer vraag naar deze software.

2. Steeds meer low-code-development

DIY is in, ook als het gaat om programmeren. Een logische ontwikkeling, programmeurs zijn van nature automatiseerders dus ook software ontwikkelen wordt steeds makkelijker. Kijk maar naar het groeiende aanbod van no-code- en low-code-development tools zoals Mendix en Betty Blocks. Je eigen website of applicatie opzetten is hiermee makkelijker dan ooit. Nog een voordeel van low-code-software: minder code schrijven betekent minder kans op (beveiligings)fouten.

no-code-development en low-code-development

Ook de opkomst van integratieplatformen (iPaaS) draagt bij aan de low-code-development-trend. IPaaS staat voor integration Platform as a Service. Dit zijn cloud-based systemen waarmee ontwikkelaars gemakkelijk software aan elkaar kunnen koppelen. Dankzij iPaaS-middleware is het niet meer nodig om zelf voor ieder systeem een maatwerkkoppeling of aanvullende applicatielaag te ontwikkelen. Dat scheelt een hoop tijd en geld.

3. Branchespecifieke SaaS-software

Zelf een duur softwareproject optuigen en maanden wachten tot de oplevering: die tijden zijn voor veel software-oplossingen grotendeels voorbij. Dankzij de acceptatie van software in de cloud wordt er ook steeds meer branchespecifieke software als een standaard pakket aangeboden. Sneller, goedkoper, veiliger en handiger.

Zo zien we bijvoorbeeld dat ERP-pakketten (softwarepakketten voor Enterprise Resource Planning, programma’s die meerdere bedrijfsprocessen ondersteunen) steeds vaker zo ‘standaard’ mogelijk gehouden worden. Vervolgens worden de bedrijfsprocessen met verschillende ‘best of kind’ softwarepakketten verder geautomatiseerd. Ook voor traditionele branches verschijnen er softwarepakketten waarmee de SaaS-markt zich naar een volgende volwassenheidsfase begeeft.

4. Softwareontwikkeling voor het verzamelen van klantgegevens via internet

Internet of Behaviours (IoB) biedt geweldige kansen om het gedrag van je (potentiële) klanten te analyseren en daar vervolgens weer op in te spelen. Deze trend, die voortvloeit uit de Internet of Things-opmars, wordt gezien als een serieuze stap naar volledig gepersonaliseerde marketing (segment of one). YouTube maakt hier bijvoorbeeld al gebruik van door video’s voor te stellen naar aanleiding van je surfgedrag op internet.

Bedrijven kunnen IoB gebruiken om klanten nog specifieker gepersonaliseerde berichten te sturen, gebaseerd op hun gedragspatronen. Denk aan een ad om een surfkamp te promoten op het moment dat iemand recent surf playlists heeft beluisterd. Of een pushbericht om de gezonde maaltijd van het lunchtentje om de hoek te promoten, nadat je Fitbit een workout heeft geregistreerd.

Toekomstmuziek? Dat zal afhangen van welke privacy gebruikers willen opgeven. Het geautomatiseerd verzamelen en analyseren van klantgedrag gaat in ieder geval een vlucht nemen. Gartner voorspelt zelfs dat binnen afzienbare tijd (2023!) de activiteiten van maar liefst 40% van de wereldbevolking digitaal gevolgd en geanalyseerd zullen worden (Bron: CIS).

5. Online producten & diensten: het MKB omarmt nieuwe verdienmodellen

Thuiswerken is het nieuwe normaal geworden en ook de mindset van ondernemers is daarmee veranderd. Steeds meer bedrijven zien hun branche digitaliseren en besluiten zelf een online product of dienst uit te brengen. Denk maar aan de yogastudio die zijn lessen nu ook online aanbiedt, de taaltraining waarbij je grotendeels op afstand les krijgt of de horde aan vakexperts die een online tool of training hebben opgezet. Hiermee zien we traditionele businessmodellen steeds meer aangevuld worden met licentiemodellen of online producten.

Waar het uitbrengen van online producten en software voorheen weggelegd leek te zijn voor jonge tech-ondernemers, nemen nu ook steeds meer MKB-bedrijven deze stap. Naast het online verkopen van kennis is het ontwikkelen van eigen software of tools om de interne processen te automatiseren populair. De stap naar de verkoop van een dergelijk systeem aan soortgelijke bedrijven is immers klein en sluit goed aan op bestaande kennis in deze organisaties.

In tegenstelling tot de tech-startups uit het verleden zien we daarbij dat de MKB-organisaties vaker de samenwerking opzoeken met bestaande software-ontwikkelaars of softwarepakketten. Zo kunnen zij zich richten op de productvisie en de lancering en verkoop ervan naast hun bestaande business, terwijl hun partner zich richt op de technische realisatie en doorontwikkeling van de software.

6. Software als (virtual) assistant

We vertrouwen steeds meer taken toe aan computers. Logisch, want de steeds slimmer wordende software kan veel werk uit handen nemen. Een beetje website heeft tegenwoordig een chatbot. En wie kan er nog zonder de nodige e-mail automatisering of het online laten inplannen van afspraken?

Dé trend voor aankomende jaren: (nog) slimmere chatbots & virtual assistants. Dankzij conversational AI begrijpt software steeds beter wat de mens bedoelt. En dat biedt kansen om de klantervaring verder te verbeteren. De chatbot neemt dan ook meer en meer taken over. Veel bedrijven voegen nu bijvoorbeeld een betaalfunctie toe aan de chatbot op hun website. En wat dacht je van de chatbot als recruiter? Cv’s sorteren, kandidaten benaderen, sollicitatiegesprekken inplannen: het kan tegenwoordig allemaal automatisch.

ontwikkeling van chatbots

En de klant? Die stelt de chatbot steeds vaker op prijs. Vooral als deze menselijke trekjes heeft, zo blijkt uit onderzoek. Het merendeel van de ondervraagden chat het liefst met een persona die zich netjes voorstelt. (bron: thefintechtimes.com).

De volgende logische stap: virtuele assistenten met zichtbare avatars. In Zuid-Korea verscheen in 2019 al een filmpje van een nieuwslezer die een door AI aangedreven avatar bleek. De techniek is er dus al.

7. Automatisch testen wordt de norm

Software is nooit af. Denk maar eens aan alle nieuwe inzichten die er ontstaan zodra een website in gebruik wordt genomen of als je een extra doelgroep wenst aan te spreken. Zo blijft een product onderhevig aan wijzigingen en updates. Het testen van de software is daarbij een belangrijke stap. De manier waarop is echter aan het veranderen. Waar “test driven development” bij grote organisaties al langer de norm was, zien we dit nu ook in het MKB en als onderdeel van onderwijsprogramma’s.

Het handmatig testen van software lijkt hiermee zijn langste tijd te hebben gehad. De nieuwe trend: doorlopend en geautomatiseerd testen van functionaliteit en weergave. Vooral op dat laatste gebied zijn er grote stappen gemaakt. We verwachten dan ook dat de inzet van tools om de weergave van je website of applicatie (automatisch) te controleren gemeengoed zal worden.

Ook voor functionele-, performance- en security-testen bestaan er handige oplossingen waarmee je met één druk op de knop honderden testen kunt draaien. Deze tools besparen op de lange termijn niet alleen een hoop werk, maar zorgen er ook voor dat er automatisch wordt ingegrepen als er een mankement wordt aangetoond. Zo kan er bijvoorbeeld automatisch een update naar de live-omgeving worden tegengehouden.

8. AI, big data en machine learning bij het nemen van beslissingen

Artificial intelligence, big data en machine learning zijn niet meer weg te denken. Vooral in consumenten-elektronica zoals smartphones en de (e-)health-sector worden deze technologieën steeds vaker ingezet. Denk bijvoorbeeld aan apps die je helpen bepalen of je naar de dokter moet of een slaap- en herstelscore op je smartwatch of Fitbit.

Deze technologie is vooral goed in patroonherkenning, het verwerken van een hoop verschillende datapunten en kansberekening. Daardoor vormt het steeds vaker een belangrijke leidraad bij het nemen van beslissingen en het geven van advies. Denk daarbij aan specialistische medische diagnoses, maar ook aan simpele zaken zoals bij welk tankstation mensen het beste kunnen gaan tanken.

Ook in de marketing is de invloed van AI, machine learning en big data inmiddels onmisbaar. Zo bieden de meeste advertentieplatformen (zoals Google Ads) steeds betere opties aan om je campagne of biedstrategie over te laten aan de computer. Historische data en trends in zoek- en klikgedrag worden op die manier geanalyseerd om aan de hand hiervan campagnes te optimaliseren. Het targeten van de consument wordt hiermee steeds gemakkelijker! Daarnaast kan machine learning helpen bij het bepalen en actualiseren van je prijsstrategie en inkoopprognoses.

AI-software is dan ook een snel groeiende markt. Het vooraanstaande Amerikaanse IT-bureau Gartner voorspelt zelfs dat kunstmatige intelligentiesoftware in 2022 zo’n 62,5 miljard dollar aan inkomsten zal opleveren. Dat zou een omzetstijging van ruim 21% zijn ten opzichte van vorig jaar (bron: Gartner). Meer trending dan dit wordt het niet!

Mis je nog een trend? Deel deze in de comments!