De toekomst van SEO-teksten schrijven: vlotte AI of de ambachtelijke pen?
Artificial intelligence wordt voor steeds meer toepassingen ingezet. Chatbots, assistenten zoals Siri en aanbevelingsprogramma’s zijn enkele voorbeelden. Ook voor het schrijven van content komen er meer AI-oplossingen op de markt. En dat heeft gevolgen voor jou als SEO’er, tekstschrijver of contentspecialist. Hebben we in de toekomst nog tekstschrijvers nodig of kunnen we meer uit handen geven aan AI?
Om feeling te krijgen met een AI-tool, heb ik Frase.io getest. Er zijn nog meer AI-tools op de markt zoals Jarvis.ai, Ouranking.io en Copy.ai. Aangezien ik regelmatig samenwerk met tekstschrijvers en het mij opviel dat Frase.io ook functionaliteiten heeft om snel complete briefings voor tekstschrijvers te maken, heb ik voor deze tool gekozen. Laten we per fase kijken wat er op dit moment mogelijk is.
Onderzoeksfase SEO: mensenwerk versus artificial intelligence
Als je met content aan de slag gaat voor je SEO, moet je eerst onderzoek doen. Op welk zoekwoord ga ik mij richten, welke intentie zit er achter het zoekwoord en word ik al gevonden op het zoekwoord? Hier kun je prima tools als SemRush, SERanking en Ahrefs voor gebruiken. Dat is je vertrekpunt.
Maar wat je ook wil weten, is welke concurrenten scoren op het zoekwoord waarop jij je wil storten. En met wat voor soort content dat dan is. Hoeveel woorden gebruiken zij op hun pagina over het onderwerp en waar schrijven zij dan over? Hoeveel en wat voor kwalitatieve content plaatsen zij? In de praktijk houdt dit in dat je voor 1 zoekwoord ongeveer 10 tot 20 andere websites moet doorlezen om dit te achterhalen. En dat kost tijd. Als je bijvoorbeeld focust op 10 zoekwoorden, moet je minstens 50 andere websites bekijken.
Frase.io
Met een tool als Frase.io krijg je bovenstaand traject veel sneller voor elkaar en verzamel je deze input vrij rap voor je SEO-tekst. Dit werkt in alle talen en landen, die ook te combineren zijn.
Frase.io maakt gebruik van AI om een SERP-analyse te doen van je focus zoekwoord. Als jij je focus zoekwoord toevoegt aan de tool, gaat Frase.io de websites die naar voren komen scrapen. Hierbij wordt de HTML van alle websites op de SERP geanalyseerd. Als output krijg je alle koppen en tekst per website. De tool bekijkt verder:
- Hoeveel woorden er gemiddeld gebruikt worden per pagina in de zoekresultaten.
- Hoeveel headings er gemiddeld gebruikt worden per pagina
- Wat de gemiddelde domein-autoriteit is.
- Hoeveel afbeeldingen er gemiddeld gebruikt worden per pagina
Per website kun je per header zien wat voor content er geschreven is. Dit biedt een enorm tijdsvoordeel: je ziet in 1 overzicht waar 20 websites over schrijven.
Hierdoor kun je snel inspiratie opdoen en geeft het je de mogelijkheid om veel sneller een outline maken voor een goede contentpagina.
Inspiratie vanuit diverse invalshoeken
Met Frase.io kun je dus enorm veel inspiratie opdoen om je tekst vorm te geven. De tool kijkt bijvoorbeeld ook nog naar:
- Wat wordt er geschreven over het onderwerp op Wikipedia?
- Vragen die terugkomen op de SERP.
- Wat staat er in de SERP bij: ‘People also ask’?
- Wat voor vragen stellen mensen op Quora en Reddit over dit onderwerp?
De vragen die je te zien krijgt zijn nuttig om te beantwoorden als je dat kunt en als het relevant is voor je doelgroep. De kans is aanwezig dat het bijdraagt aan de kwaliteit van je tekst als je deze goed en compleet weet te beantwoorden.
Plan maken voor het herschrijven van bestaande contentpagina’s
Als je een lange tijd werkt aan SEO in een website, zul je misschien herkennen dat je een groot aantal pagina’s met content hebt. Deze wil je updaten zodra de informatiebehoefte over je onderwerp verandert of als er iets in je organisatie verandert. Bijvoorbeeld wanneer je een nieuw product of dienst toevoegt of als je doelgroep nieuwe vragen of informatiebehoeftes heeft door ontwikkelingen in de markt. Voor het onderhouden van je content zul je dus ook een groot deel van bovengenoemde stappen moeten doorlopen: je doet onderzoek naar de informatiebehoefte van gebruikers en gaat hier zo goed mogelijk een waardevol antwoord op geven.
Een mooie manier om dit onderzoek naar content te doen, is via de Google Search Console-koppeling die je kunt maken in de tool. De tool labelt zoekwoorden waarop je gevonden wordt. Met name het label ‘Oppertunity’ is interessant. Daar zie je op welke zoekwoorden je net buiten de top 10 valt. Met enkele aanpassingen op je pagina’s kun je met deze zoekwoorden op eerste pagina komen.
Vervolgens kun je vanuit dit overzicht eenvoudig een document aanmaken en bovenstaande stappen uitvoeren.
Ook voor het herschrijven van je pagina’s kun je dus heel goed AI gebruiken om snel nieuwe onderwerpen aan je site toe te voegen.
Aan de slag met content
Als je weet welke informatie je op jouw pagina wil plaatsen, is het tijd om deze content te gaan maken. Hierbij moet je rekening houden met allerlei aspecten: psychologie, vakinhoudelijke kennis van het onderwerp, behoeftes vanuit je opdrachtgever, oftewel: maatwerk.
AI is op dit moment nog niet zover dat het goedlopende unieke stukken content kan maken. De techniek en output is nog niet dusdanig goed dat het 1-op-1 overgenomen kan worden op je website. De zinnen lopen nog niet vlot, het woordgebruik is niet altijd logisch en de Nederlandse grammatica is niet de makkelijkste. De tekstschrijver wint het op dit vlak daarom nog zeker van AI. Hoe dit in de toekomst zal zijn is natuurlijk gissen. Wat de AI-tool doet lijkt vooral op het mixen van stukken content. Er wordt bijvoorbeeld (nog) geen rekening gehouden met een consistente schrijfstijl.
Als ik bijvoorbeeld aan de AI-tool vraag om een inleiding te schrijven voor een artikel met de titel ‘Content schrijven door AI’ krijg ik als output:
Wil je content laten schrijven door AI? Dat is een vraag die ik de afgelopen jaren vaak heb gesteld. Het antwoord op die vraag hangt af van wat we met ‘content’ bedoelen.
Dit is een vreemde inleiding en daarom niet direct bruikbaar. Dit zal dus aangepast of op maat gemaakt moeten worden. En dat is tijd die je hiervoor eigenlijk niet wil gebruiken.
Nice to have voor de uitbesteders
Doordat je met een tool als Frase.io een outline voor je content kunt maken, wordt het opeens ook een stuk makkelijker om jouw tekstschrijver een briefing te sturen. Je kunt makkelijker een outline van je tekst creëren en eenvoudig input meegeven over wat voor informatie je nodig hebt om tot een goede tekst te komen. Hierdoor kun je jouw tijd voor een goede briefing meer stoppen in maatwerk per zoekwoord in plaats van in het uittypen wat de bedoeling is. Dat scheelt serieus tijd. Met Frase.io kun je gezamenlijk in documenten werken, waardoor je de briefing en tekst ook op 1 plek kunt houden. Hierdoor heb je jouw research, briefing en output op dezelfde plek staan.
Gebruik AI voor research, niet voor je content-creatie
Tot nu toe is de conclusie dat je AI goed kunt gebruiken voor je onderzoek. Daar kun je serieus veel tijd mee besparen. Ook biedt het inspiratie voor de inhoud van je tekst en kun je de basis van je tekst ermee opzetten.
Als je aan de slag gaat met teksten schrijven, zul je voorlopig gebruik moeten blijven maken van teksten door tekstschrijvers (of pak zelf een pen natuurlijk!). De output van gegenereerde content van AI is nog niet op een dusdanig niveau dat het beter is dan mensenwerk.
Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.