Link of supereffectief? Laat ankerteksten werken voor SEO
SEO draait om zo duidelijk mogelijk zijn voor bezoekers en zoekmachines. Ankerteksten helpen daarbij. Zo zet je ze in voor SEO.
SEO (zoekmachineoptimalisatie) kun je heel ingewikkeld maken. Maar in de basis is het eenvoudig:
1. Zorg dat je site technisch perfect werkt
2. Maak relevante content voor je ideale lezers
3. Krijg links naar je site en vergroot je populariteit
Je relevantie vergroot je onder andere door content te maken waar je ideale bezoekers warm voor lopen. En daar de woorden in te verwerken die zij gebruiken als ze ernaar zoeken, via zoekmachines.
Maak je waardevolle content rond zoektermen en thema’s? Dan ben je sneller relevant en verschijn je hoger bij de zoekresultaten. Je biedt precies wat mensen zoeken.
Bij SEO kun je heel veel kleine en grote dingen optimaliseren. De ankertekst is er een van. Maar wat is het precies en hoe groot is de invloed op je rankings?
Wat is een ankertekst?
Laten we bij het begin beginnen. Want wat is een ankertekst precies?
- Een ankertekst is de tekst waar een link uit bestaat. Plaats je bijvoorbeeld een link onder de woorden ontdek alles over SEO, dan is ‘ontdek alles over SEO’ de ankertekst.
- Voeg je een link toe aan een afbeelding? Dan staat de link onder een afbeelding en niet onder een tekst. In dat geval kijkt Google naar de ALT-tekst, de omschrijving die je opgeeft voor de afbeelding.
💡 Tip. In het algemeen is verstandig om afbeeldingen altijd te voorzien van een ALT-tekst. Door de omschrijving snappen zoekmachines afbeeldingen beter. Mensen met een visuele beperking gebruiken daarnaast vaak voorleessoftware, en bij afbeeldingen spreken deze programma’s de ALT-tekst uit. Omschrijf daarom kort en krachtig wat je op het plaatje ziet.
In de praktijk bevat een website ook vaak functionele afbeeldingen, kleine plaatjes die nodig zijn voor de werking van de site. Die hoef je niet allemaal te omschrijven, anders blijf je bezig. Aan een omschrijving als ‘png van 1 x 1 pixels in het rood’ heeft een zoekmachine bovendien niet zoveel.
Ankertekst geeft zoekmachines houvast
Een ankertekst geeft een zoekmachine houvast. Bij een link onder de woorden ontdek alles over SEO is het meteen duidelijk waar de ontvangende pagina over gaat. Dat is prettig.
Zoekmachines kijken naar ankerteksten op je eigen site en op andere sites, die naar je verwijzen. Zo snappen ze beter hoe anderen je site zien. En waar de pagina’s op je site over gaan.
💡 Tip. Hoewel je weinig invloed hebt op hoe anderen naar je linken, kun je wel wát doen. Word specialist in jouw niche en deel zoveel mogelijk steengoede informatie. Doe dit bijvoorbeeld in een blog. Mensen delen online graag goede informatie. Op een blog deel je kennis en inzichten. Pakken anderen het op en vinden ze het goed, dan resulteert het vaak in spontane links.
Internetters plaatsen op forums en via social vaak complete URL’s. Deelt iemand een link naar jouw site en staan er zoektermen in de URL? Dan heb je meteen een duidelijke ankertekst.
💡 Opmerking. Er bestaan interne en externe links. Bij een interne link landt een bezoeker op een pagina van dezelfde site. Bij een klik op een externe link komt de bezoeker terecht op een pagina buiten de huidige site.
Hoe beïnvloedt ankertekst SEO?
Google gebruikt ankerteksten sinds zijn oprichting om te leren waar webpagina’s over gaan. Volgens de zoekmachine zijn ankerteksten objectiever dan de meta-omschrijvingen die webmasters zelf aan pagina’s meegeven.
Ankerteksten van andere sites naar jouw site zijn helemaal belangrijk. Die tellen extra zwaar mee, want je kunt ze niet beïnvloeden. Toch? Mis!
Hoewel het niet mag, kun je links op andere sites kopen. Als je genoeg betaalt, heb je bovendien invloed op de ankertekst. Zo kwam het voor dat mensen duizenden linkjes online kochten onder bijvoorbeeld een zoekterm als ‘goedkope hypotheek afsluiten’. Jarenlang werkte dat prima, ze scoorden op die term. Google kwam uiteindelijk achter het misbruik, en maakte er via verschillende algoritme-updates een einde aan.
Maar hoe je ze ook krijgt, je hebt nog steeds relevante links nodig naar je site om de concurrentie te verslaan.
Soorten ankertekst en hoe je ze gebruikt
Google kijkt tegenwoordig streng naar je linkprofiel, de links van en naar je site. Is dit onvoldoende gevarieerd of zelfs gemanipuleerd, dan gaan de alarmbellen af. In het uiterste geval levert het zelfs een penalty op.
Plaats je interne en externe links op je site? Varieer dan met ankerteksten. Gebruik daarbij deze soorten.
- Algemene ankertekst: klik hier voor (zoekterm), lees meer over (zoekterm).
- Branded ankertekst: een link met daarin de naam van je bedrijf of organisatie.
- Branded + zoekterm: bijvoorbeeld Frankwatching – Online tips, trends & tricks.
- Kale ankertekst: een link onder een exacte URL, bijvoorbeeld: lees meer op www….
- Afbeeldings-ankertekst: een link onder een afbeelding. De ALT-tekst van de afbeelding geldt nu als de ankertekst.
- Semantische ankertekst: links onder synoniemen en varianten van de zoekterm waarop je gevonden wil worden.
- Gedeeltelijk exacte ankertekst: links onder een langere combinatie van de zoekterm waarop je wil scoren.
- Exacte ankertekst: links onder exact de woorden waarop je wil scoren. Exacte ankerteksten zijn het duidelijkst, maar duiden ook het snelste op manipulatie. Gebruik ze daarom met mate.
Ga daarnaast niet te krampachtig om met het plaatsen van links naar andere sites. Als een link waardevol is voor een bezoeker, plaats hem dan. Dit vergroot je betrouwbaarheid en indirect de ‘trust factor’.
Hoeveel exacte ankerteksten is te veel?
Er bestaan plugins waarmee je automatisch links kunt plaatsen op je site. Heb je bijvoorbeeld een vakantiesite en schrijf je vaak vakantie in Frankrijk, dan maakt de plugin er meteen een link van. Dat lijkt handig, maar voor je het weet wordt het onnatuurlijk. Je bent aan het over-optimaliseren.
Gebruik bij voorkeur geen plug-ins voor links en plaats ze handmatig. Zorg dat de ankerteksten op de eerst plaats waardevol zijn voor de gebruikerservaring. Een link onder de woorden ‘Ontdek de mooiste zomervakanties in Frankrijk‘ is dat.
Als andere sites naar je verwijzen, heb je weinig invloed op de ankertekst. Dat is niet erg, hoewel je eventueel kunt vragen de ankertekst wat SEO-vriendelijker te maken. Nee heb je, en ja kun je krijgen.
Wat je zeker niet moet doen is honderden geautomatiseerde links kopen, met dezelfde ankertekst. Het is spelen met vuur.
💡 Opmerking. Online vind je lijstjes met de beste verhouding tussen soorten ankerteksten. Zo gebruikt SEMrush deze vuistregel:
- Merk-ankertekst: 30% tot 40%
- Gedeeltelijke match ankertekst: 30% tot 40%
- Rest: 20% tot 40%
Zoals je ziet zijn de percentages heel globaal. Analyseer daarom de ankerteksten van goed scorende sites in jouw branche om er een gevoel bij te krijgen. Analyseren kan met de SEO-tools van onder andere SEMrush, Ahrefs en Moz.
Stappenplan: zo gebruik je ankerteksten op de juiste manier
Duizelt het je een beetje, en weet je niet wat je nu precies moet doen bij je SEO-teksten? Volg dan dit overzichtelijke stappenplan.
1. Maak ankerteksten zo duidelijk mogelijk
Plaats je een link in een tekst, zorg dan dat lezers precies weten wat er gebeurt als ze erop klikken. Idealiter hebben ze aan de gelinkte tekst genoeg. Een link als bereken je hypotheek is glashelder.
2. Verwijs alleen naar betrouwbare websites
Help bezoekers zo goed mogelijk, en plaats een link waar hij relevant is. Verwijs daarbij uitsluitend naar sites die je vertrouwt.
Vertrouw je een site niet helemaal, maar wil je de link toch plaatsen? Maak de link dan nofollow. Dan ziet Google de link en ankertekst wel staan, maar telt hij minder mee voor SEO.
3. Gebruik exacte ankerteksten met mate
Eén interne link onder de woorden zwarte veterboots is niet erg. Maar gebruik je deze exacte link honderden keren op je site, dan is het een indicatie voor valsspelen. Varieer daarom je ankerteksten en houd het natuurlijk.
4. Houd ankertekst bij twijfel algemeen
Wil je links zonder zoektermen gebruiken, dan kun je de link altijd onder een bedrijfsnaam zetten. Bijvoorbeeld: volgens Frankwatching is het…
5. Controleer je linkprofiel
Een natuurlijk linkprofiel bevat alle soorten ankerteksten. Binnen je eigen site en vanaf andere sites. Controleer dit, bijvoorbeeld met Screaming Frog SEO Spider voor interne links en Ahrefs, SEMrush of Link Explorer van Moz voor externe links.
6. Steek geen tijd in lage kwaliteit links
Links kopen mag niet, maar het gebeurt op grote schaal. Overweeg je het? Weet dan wat je doet en laat je niet in met dubieuze partijen.
Beter is het om helemaal geen links te kopen en een slimme contentmarketing en PR-strategie uit te stippelen. SEO-expert Fery Kaszoni zei het onlangs treffend op LinkedIn: “Je kunt geen link kopen bij een journalist. Maar je kunt hem of haar wel van waardevolle informatie voorzien, zodat die link vanzelf komt.” Als je dit goed doet, is het bovendien schaalbaar.
💡 Opmerking. Plaatste je vroeger een betaalde link naar een adverteerder op je site? Dan wilde Google dat je die link ‘nofollow’ maakte, zodat hij niet meetelde voor SEO. In 2019 paste Google de regels voor nofollow-links aan en introduceerde het bedrijf 2 nieuwe linktypes. Ontdek er alles over in het artikel Nieuwe nofollow-regels van Google: dit betekenen ze voor SEO.
Genoeg gekletst, nu snel weer schrijven
Je weet nu alles over ankerteksten en het meeste hoef je niet zelf toe te passen. Onthoud vooral dat de beste linkteksten direct duidelijk zijn voor lezers en zoekmachines. Als je ze zo schrijft, zit je in 9 van de 10 gevallen goed.
Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.