Als één beroep niet genoeg is: de kracht van multi-hyphenates
Wil je je niet specialiseren en ben je geïnteresseerd in meerdere onderdelen van het marketingvak? Of is één beroep zelfs niet genoeg voor al jouw interesses, talenten en ambities? Dan ben je misschien wel een multi-hyphenate. Als je dit eenmaal weet, kun je verder groeien op professioneel en persoonlijk vlak. Eén ding is zeker: je bent niet alleen!
Wat wil jij later worden?
Misschien vond jij de vraag: ‘Wat wil jij worden als je groot bent?’ ook wel heel moeilijk om te beantwoorden. Zelf had ik namelijk geen flauw idee wat ik wou doen met mijn leven. Sterker nog, mijn mond viel open als een klasgenoot hier wel meteen kon op antwoorden. Ik sta er nog steeds van te kijken dat ze vandaag dan ook écht doen wat ze toen benoemden.
Tijdens mijn gehele schooltijd werd ik niet graag in een ‘vakje’ geduwd, ik wou zoveel mogelijk ‘opties’ openhouden. Ik koos altijd voor de bredere opleidingen. Een specialisatie of keuze, zelfs al in het middelbare onderwijs, gaf mij stress. Zo koos ik eerst voor politieke en sociale wetenschappen aan de universiteit om er vervolgens nog de opleiding communicatiemanagement bij te nemen. Lekker breed toch? Dan kom je op het werkveld en dan moet je toch gaan kiezen. De vacante vacatures lagen toen nu niet bepaald voor het oprapen. Lap, ook in deze fase ervaarde ik dus opnieuw keuzestress en voelde mij hier best ongemakkelijk bij. Een koude douche.
Toen ik als marketingmanager aan het werk was kreeg ik dan weer vaker de vraag: ‘En wat doe jij in het leven?’ Het meest sociaal wenselijke antwoord hierop was één enkele jobtitel noemen. En dat terwijl ik meerdere passies had dan die ene jobtitel. Ik volgde 3 jaar avondonderwijs tot fotograaf en koos toen bewust na een aantal jaren dienst om te starten in bijberoep. Zo kon ik én andere communicatie-opdrachten aannemen én fotograferen als ik daar zin in had, want wat als ik binnen mijn eigen sector (lees: vakje) moest blijven en mijn vizier niet breed kon houden? (lees: horrorscenario in mijn beleving!)
De multi-what?
Herken je jezelf in het verhaal hierboven? Dan behoor jij misschien ook wel tot de wereld van de multi-hyphenates, of in het Nederlands: de multipotentialen. Vandaag worden heel veel termen gehanteerd om deze personen te benoemen. Het zijn allemaal termen die iemand beschrijven waarvoor één beroep niet voldoende is om alle talenten, ambities en interesses te benoemen:
- multi-hyphenate (cf. Emma Gannon, auteur – blogger – podcaster, Forbes 30 Under 30 in 2018 binnen media en marketing – …)
- multi-potentialist (cf. Emilie Wapnick, auteur – TEDx preker – ondernemer – creative director – …) of multi-pod
- multi-passionate (cf. Marie Forleo, ondernemer – B-school oprichter – podcaster – vlogger – …)
- multi-skilled professional
- renaissance-man of -vrouw
- polymath
- scanner (cf. Barbara Sher, auteur – spreker – lifestyle coach)
- creatieve generalisten (cf. Silvia Derom, auteur – trainer – coach – ondernemer – …)
- portfolio professional
- hybrid professional
- slashie
Da Vinci
Het concept is zeker niet nieuw. De ‘portfolio-carrière’ (pdf) gaat namelijk terug naar de jaren 80 van de vorige eeuw, terwijl de Renaissance-man ons nog verder terug katapulteert naar de tijd van Leonardo Da Vinci.
Hij was het schoolvoorbeeld. Een schilder, beeldhouwer, schrijver, wetenschapper, ingenieur, wiskundige, muzikant, botanist, geograaf… en een hevige voorstander van de levensstijl: ‘You can do it all. And more than that you should do it all, or at least try. Embrace knowledge in all its forms and develop a skill set as broad as you can.‘
Het antwoord op de vraag ‘wat doe je in het leven’ kan dus meer zijn dan één enkele jobtitel. Het is zelfs helemaal oké om niet in één vakje te passen. Meer nog, het is zelfs een groot voordeel om niet in één vakje te passen. En nee, niet alleen voor die ene uitzonderlijke professional, maar ook voor jou collega-marketeer en bij uitbreiding het bedrijf waarvoor je werkt.
Waarom zou je een enkele job moeten kiezen? Het kan toch ook gewoon lekker en-en zijn?
Eigenschappen van de multi-hyphenate
Een multi-hyphenate bezit vaak de volgende eigenschappen:
- uitermate leergierig
- bruist van de ideeën
- 100% betrokken en gedreven
- houdt van variatie
- inspireert
- creatief
- onderzoekend
- innovatief
- ondernemend
- past zich snel aan
- groot inlevingsvermogen
- snel verveeld als er te veel routine is
- intens verlangen om nieuwe dingen te proberen
- veel passies en interesses
Het is helemaal niet vreemd dat heel wat marketeers en communicatieprofessionals zich herkennen in bovenstaande. Een marketeer komt dagelijks in contact met verschillende consumenten en stakeholders en moet zich goed kunnen inleven in de wereld van de doelgroep, de taal begrijpen en spreken. Sommige marketeers beschrijven zichzelf ook als ‘van veel markten thuis’ en ‘niet goed in één specifiek ding, maar in meerdere aspecten’. Net doordat velen ‘over de grenzen heen kunnen en durven kijken’ behouden ze hun wijde blik.
3 sterktes uitgelicht
Emilie Wapnick omschrijft in 3 sterktes waarom een multipotentialist een aanwinst is voor een bedrijf. Of je nu in loondienst of freelance aan de slag bent, dat maakt niet uit, zolang je maar je eigen ding kan en mag doen profiteren bedrijven en teams van onderstaande sterktes.
#1 Idea Synthesis
Innovation comes from the intersection of existing fields. Creatieve generalisten hebben een groter vermogen om meerdere disciplines te begrijpen. Meer nog, ze zien waar deze met elkaar overlappen. Ze zijn in staat om nieuwe ideeën te ontwikkelen en disciplines toch met elkaar te verbinden. Deze connecting the dots-eigenschap helpt hen in hun creatief proces en bevordert innovatie. Voor een marketeer is deze eigenschap cruciaal om het landschap te scannen en te zien waar de opportuniteiten liggen.
#2 Rapid Learning
Multi-skilled professionals zijn het gewend om steeds nieuwe passies onderzoeken en te ontdekken. Ze zijn heel vaardig om constant met grote golven van nieuwe informatie om te gaan en met deze informatie aan de slag te gaan. Dit zorgt ervoor dat ze een vrij grote innerlijke database hebben waaruit ze heel snel kunnen putten. Marketing consultants en brand strategen slurpen in korte tijd grote hoeveelheden informatie op en kunnen deze aan een groot tempo verwerken. Ze komen snel tot waardevolle inzichten om in te zetten in hun werk.
#3 Adaptability
Het inlevingsvermogen van een multipotentiaal is gigantisch. Het zijn ware kameleons en kunnen heel veel rollen zonder problemen opnemen. Ze passen hun gedrag en hun vaardigheden aan aan de projecten die ze krijgen toegewezen. Multi-hyphenate marketeers die buyer persona’s en customer journey’s opmaken zijn hierin veel vaardiger dan andere profielen. Ze duiken met veel elegantie van de ene in de andere huid.
De multi-hyphenate en marketing
Het professionele landschap in het algemeen is in constante evolutie. In het begin van de 20e eeuw was specialisatie, ook bekend als ‘Fordisme’, key. Mensen namen ook heel vaak genoegen toen met het ‘hebben van een job’. Vandaag is er zuurstof om hier wel bewust mee bezig te zijn. Niet alleen onze houding verandert, maar ook de manier waarop we vandaag werken verandert. De ‘9 to 5’-mentaliteit stond al wel even onder druk. Dat is allemaal niet nieuw.
De opkomst van deze nieuwe klasse van multi-hyphenates is wel nieuw. Het heeft als oorzaak de bredere maatschappelijke verschuiving, weg van het leven met één enkele loopbaan, en het omarmen van het verlangen om onze carrières futureproof te maken om ons zo te kunnen aanpassen aan de snel veranderende werkplek. Waarom zou je een enkele job moeten kiezen? Het kan toch ook gewoon lekker en-en zijn?
Multipotentialen breken de carrièreladder zoals ze die vandaag kennen af en banen hun eigen weg door het landschap. Ze vinden meer en meer hun community en gezien hun uitermate leergierige DNA leren ze ook heel snel van elkaar en gunnen elkaar ook het nieuwe ‘werkgeluk’.
Bewustwording heeft alleen maar voordelen
Herkenbaar? Voor mij was dit een bevestiging van wat ik al mijn volledige leven voelde! Een ware beschrijving van de aard van ‘mijn beestje’. Deze bewustwording heeft mij meteen meer zuurstof gegeven en mijn groeiproces versneld. Ik nam pen en papier en tekende een scenario uit die voor mij zou kunnen werken, weg van de gekende vakjes. Hoe wil ik nu eigenlijk echt gaan werken en leven?
Emma Gannon, auteur van The Multi-hyphen method (ondertussen al The Multi-hyphen life geworden), zegt het volgende:
‘Being a multi-hyphenate is about choosing and strategising a plan of attack and having the freedom to take on multiple projects, not being backed into a corner. This is about choosing a lifestyle. This is about taking some power back into our own hands.’
Volgens Gannon zijn multipotentialen vandaag overal te vinden, van de marketingmanager die eveneens een webshop runt tot de parttime medewerker die twee (of meer) passies beoefent in de week, tot de ondernemer die meerdere bedrijven runt.
Een multi-hyphenate kan niet alleen een grote aanwinst zijn in een bedrijf, maar kan ook door zijn of haar unieke eigenschappen zelf ook heel succesvol zijn als ondernemer. Denk maar aan Steve Jobs, Elon Musk, Bill Gates en Oprah Winfrey.
Mensen die zich niet herkennen in bovenstaande hoeven zich absoluut niet abnormaal te voelen. Het is helemaal oké om al heel vroeg een roeping te hebben en geboren te zijn met de goesting om te doen wat je doet. Het hoeft niet en-en te zijn, het kan ook of-of zijn. Specialisten en multipotentialen vullen elkaar heel goed aan in vele sectoren en dat is krachtig. Multi-hyphenates houden van werken in co-creatie en bewegen zich gracieus door het team, ze houden ervan om bij te leren van de specialisten in hun vak.
Er zijn vandaag verschillende platformen, zoals de Hoxby Collective, die met deze filosofie aan de slag zijn gegaan. Volgens hen leidt diverse thinking naar incredible output. ‘No nine-to-five, no presenteeism. Just good brains. Diverse thinking. Incredible outputs. Happy clients.’