How to

Top 25 Belangrijke business blogging bronnen

0

[[image:starterkit.jpg::right:1]]Het aantal bedrijven dat zelf actief is met blogs is momenteel nog erg beperkt. Bedrijven blijken vooral bang te zijn voor blogging. Maar ze zijn ook bang om de boot te missen en juist dat zal in de komende maanden voor velen ook de reden zijn om toch met blogging te beginnen. Altijd handig dan, zo’n overzicht met de 25 belangrijkste internationale bronnen over business blogging.

Begin dit jaar werd bekend dat vier procent van de vijfhonderd grootste Amerikaanse publieke bedrijven een openbaar blog heeft (zie Emerce: Grote Amerikaanse bedrijven bloggen nauwelijks). Twintig bedrijven uit een lijst van 500 is qua aantal natuurlijk nog nauwelijks de moeite waard, al zijn het natuurlijk niet de eerste de besten die daar op een rijtje staan:

Fortune 500 Business blogging

Fortune 500 onderneming Blog
Amazon.com Inc. Amazon Web Services Blog
Cisco Systems, Inc. Cisco High Tech Policy Blog
Cox Communications Digital Straight Talk
Dell, Inc Linux Engineering
Electronic Data Systems EDS’ Next Big Thing Blog
Ford Motor Company 2005 Mustang Blog
General Motors Corporation FastLane Blog
Hewlett-Packard Company HP Blogs
Honeywell International HoneywellBlogs
Intel Corporation Intel Geek Blogger
International Business Machines Guide to IBM Blogs
McDonald’s Corporation Open For Discussion
Microsoft Corporation MSDN’s Microsoft Blogs
Motorola Inc Snowboarding Team blogs [lame]
Nike Inc Nike Basketball Blog
Oracle Corporation OraBlogs
Sprint Things That Make You Go Wireless
Sun Microsystems Inc Jonathan Schwartz
Texas Instruments Video 360 Blog
Time Warner Inc Jason Calacanis’ Blog
The Boeing Company Randy’s Journal
Viacom International Inc Real World/Road Rules Blog
Xerox Corporation Palo Alto Research Center

Ook buiten die lijst van grootste bedrijven loopt het nog niet echt storm. Zoals ik al zei kennen (gewone) bedrijven een angst voor het fenomeen. Interessant is dat uitgevers en mediaorganisaties, deze angst in het afgelopen jaar inmiddels overwonnen hebben en op vele manier betrokken zijn bij het bloggen. Dat zie je internationaal en dat zie je in Nederland. Van Talpa, die programmamakers laat bloggen, tot de Volkskrant, die blogfaciliteiten voor belangstellenden aanbiedt. Eerlijk gezegd ken ik steeds minder uitgevers en media die nog niet op de een of andere manier betrokken zijn bij blogging.

Niet onlogisch ook: het fenomeen bloggen raakt dit type organisaties in het hart van hun bedrijfsvoering en het is niet alleen nieuwsgierigheid maar zeker ook angst en onrust die veel van deze partijen gebracht heeft tot dit punt. Ik denk eerlijk gezegd dat ze geen van allen spijt hebben van deze stap, een stap die hun niet altijd heeft gebracht wat ze vooraf verwacht hadden (voor zover ze dat al durfden of konden benoemen), maar die elk van hun al heel veel inzichten en ervaringen heeft opgeleverd.

Ik denk dat wat zich in deze hoek van uitgevers en media heeft afgespeeld, nu ook in andere branches gaat plaatsvinden. De mediabedrijven vormen slechts de voorhoede van wat andere bedrijven in hun kielzog ook zullen gaan doen: starten, experimenteren en vooral leren van een directe dialoog en interactie met hun klanten en andere stakeholders. Ik verwacht dat we dit jaar een ommekeer gaan beleven en ik sta daarin, zo bleek eerder dit jaar, niet alleen (Reclameweek: Virtuele dorpspleinen). Sterker nog, ik ken er inmiddels een paar, bedrijven die zich warm lijken te lopen voor een serieuze start met bloggen.

In zo’n fase, op weg naar een een bredere groep van bloggende bedrijven, is het altijd prettig om wat gidsen te hebben, bronnen die vinger aan de pols houden. Meer nog dan dat, bedrijven zoeken gezaghebbende bronnen die bovenop de ontwikkelingen zitten en hebben aangetoond met een goed voorspellend vermogen hun visie neer te kunnen leggen. Erg handig dus dat het Britse consultancybureau Onalytica een Top 25 heeft gemaakt van meest invloedrijke autoriteiten op het vlak van business blogging (business blogging wordt soms ook corporate blogging genoemd). Een lijst waarin zowel uitgevers als blognetwerken als individuele bloggers acteren. Op de Onalytica blog vind je de achtergronden, je kunt het rapport zelf ook downloaden (pdf) en hier op Frankwatching vind je de Top 25 in een klikbaar formaat.

Top 25  Belangrijkste bronnen over business blogging

Bron Issue Influence Index
1.  Corante 4.71
2.  Blog Business Summit 4.42
3.  Business Week 3.99
4.  Business Blog Consulting 3.92
5.  CNN 3.91
6.  Neville Hobson 3.83
7.  Marketing Sherpa 3.40
8.  Blog Write for CEOs 3.22
9.  NY Times 3.04
10.  WebPro News 2.87
11.  eMarketer 2.86
12.  BBC 2.46
13.  Seth Godin 2.46
14.  Wired 2.42
15.  Micro Persuasion 2.40
16.  Ross Mayfield 2.37
17.  SocialCustomer 2.30
18.  PR Planet 2.28
19.  Sun 2.27
20.  Silcon 2.27
21.  Forbes 2.26
22.  Small Business Blog 2.23
23.  Washington Post 2.22
24.  GM Blogs 2.21
25.  Software Only 2.20

Naar mijn stellige overtuiging zit er business in blogging en kiest de business ook voor blogging. Wat verwachten jullie?

Meer achtergronden: