Onderzoek DVJ Insights: Nederlanders kopen meer via e-commerce platformen
Sinds het begin van de Covid-19 pandemie is er veel veranderd in de samenleving. Om de impact van deze veranderingen beter te begrijpen doet DVJ Insights regelmatig onderzoek onder marketeers en consumenten. Het meest recente rapport richt zich op de verandering in koopgedrag en hoe marketeers en consumenten hiermee omgaan.
Uit het jaarlijkse Brand Growth onderzoek onder marketeers in Nederland, het VK en Duitsland, bleek ook in 2020 dat de coronacrisis veel industrieën trof: slechts 18% van de marketeers zag de omzet van hun bedrijf stijgen, terwijl 52% een daling zag. Het onderzoek van januari van dit jaar toonde echter aan dat marketeers optimistischer zijn over 2021, met 23% die een stijging van de inkomsten verwacht en 34% die verwacht dat de inkomsten gelijk blijven. Wel denken marketeers dat covid een langdurige impact heeft op bedrijven, waarbij 74% voorspeld dat consumenten permanent meer online zullen kopen.
Aankopen verschuiven naar online
De nieuwste meting onder consumenten laat zien dat mensen terughoudend zijn met hun uitgaven in deze lockdown. Bijna 2 op de 5 mensen in Nederland hebben de afgelopen 3 maanden aankopen uitgesteld vanwege het coronavirus. Dit is niet wezenlijk veranderd ten opzichte van 6 maanden geleden. Echter, mensen zijn bereid om meer geld uit te geven in bepaalde categorieën, vooral in de supermarkt. Nederlanders kopen meer online en via e-commerce platformen, en geven aan dat dit niet gaat veranderen, ook niet als de maatregelen achter ons liggen.
De consequentie is dat marketeers moeten gaan innoveren in deze categorie en de huidige platformen moeten verbeteren of nieuwe ontwikkelen. Het oriëntatie en koopproces verschuift steeds meer naar online en consumenten geven aan dat dit blijvend is. Maar om te innoveren is het belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurd en dat deze innovaties aansluiten bij wat consumenten belangrijk vinden.
DVJ Insights heeft grootschalig onderzoek gedaan naar het succes van op Covid gebaseerde innovaties. In het licht van dit veranderend consumentengedrag worden deze resultaten nogmaals gedeeld. Niet alle corona gerelateerde innovaties waren namelijk succesvol. De best presterende merken breidden hun ‘core business’ uit en maken gebruik van persoonlijke relevantie.
Het allerbelangrijkste bij innovatie blijft het inzicht dat gebruikt wordt om te innoveren. Dat is nog steeds belangrijk, en daarmee ook direct de reden waarom zoveel innovaties falen. Er is onvoldoende naar de klant of de consument geluisterd. Als bedrijven naar deze verhalen luisteren is het veel makkelijker om de RTB’s te ontdekken en een introductiestrategie te vinden. Wel is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat de huidige crisis deze verhalen kleurt en relevant maakt.
Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
Lees de Frankwatching-artikelen over Online marketing.