Inspiratie

Bol.com wint Usability Award 2010

0

In het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum werd gisteren de 10e  Usability Award uitgereikt voor de gebruiksvriendelijkste website. Met een 8,5 gemiddeld kwam deze eervolle prijs toe aan Bol.com. Een ander hoogtepunt van de middag was de grappige en herkenbare presentatie van Karl Gilis, die de 5 genomineerde websites vergeleek met hun Belgische ‘tegenhangers’. Een verslag.

Usability learnings van de genomineerden

Bastiaan Klooster, voorzitter van de vakjury en als ‘usabilityliefhebber’ werkzaam bij organisator MetrixLab, besprak ter inleiding een aantal usability learnings van 4 genomineerden, waarvan we hier de opvallendste noemen:

  • ditzoIn het aanmeldformulier voor een autoverzekering van Ditzo.nl wordt gebruikers bijvoorbeeld gevraagd om hun ‘meldcode’. Vaak hebben zij deze code niet zomaar bij de hand, waardoor dit voorheen een belangrijk afhaakmoment was. Ditzo.nl loste dit op door onder dit invulveld de knop ‘ingevoerde gegevens bewaren voor later’ toe te voegen. Met als gevolg: 300% hogere conversie.
  • Bol.com rangschikte zoekresultaten zo dat Nederlandse boeken altijd bovenaan stonden, en dat van elke categorie de eerste 4 resultaten zichtbaar waren. Ze hebben dat aangepast, waardoor nu de meest relevante resultaten getoond worden, ongeacht de categorieën. Ook kunnen de resultaten verfijnd worden op meer dan alleen categorieën, zoals prijs, verschijningsjaar etc.
  • NOS.nl had voorheen voor ieder programma een aparte website. Nu zijn al deze websites en alle content geïntegreerd tot een website, waarin veel kruisverbanden worden gelegd tussen tekst, audio en video.
  • Hotels.nl ontdekte dat potentiële bellers het 0800-telefoonnummer vaak als afstandelijk ervoeren. Verandering in een 050-nummer leverde meer boekingen en een hogere conversie op. Ook hadden zij geen last meer van ‘plaagbellers’. Daarnaast experimenteerde Hotels.nl met foto’s van een medewerkster naast dit telefoonnummer. Geen foto en een stockfoto leverden niet het gewenste resultaat op. De ‘echte’ foto zorgde daarentegen voor 6% meer conversie.

telefoonnummer

Nederlandse genomineerden en hun Belgische tegenhangers

Een mooie toevoeging aan de uitreiking was de presentatie van Karl Gilis, oprichter van het Vlaamse usability-bureau AGconsult, die de Nederlandse genomineerden vergeleek met hun Belgische tegenhangers. Hij begon zijn presentatie met het complimenteren van de Nederlanders. Hoe komt de wereld erbij dat internet is uitgevonden door Tim Berners-Lee? In Nederland winkelen we al 50 jaar online!

Bij de vergelijking tussen Nederlandse website en hun Vlaamse tegenhangers won Nederland glansrijk. Kijk en vergelijk:

Ook aan de zoekfuncties van Belgische websites blijkt nogal wat te mankeren. Gilis haalt het voorbeeld aan van de website van de Belgische senaat. Op zoek naar een commissielid? Die vinden we voor je. Maar wellicht kunnen we je ook nog wat verder helpen…

zoekresultaten_caddyhome

De zoekfunctie van Delhaize Caddyhome, een grote Belgische supermarkt, blijkt vooral verwarring te zaaien. Zo levert zoeken op ‘ei’ ons een ‘beige panty’ en ‘allesreiniger citroen’ op, maar geen eieren. En terwijl je zoekt naar ‘ijs’, word je er aan herinnerd dat je eigenlijk al die tijd ‘zakken met glijsluiting’ bedoelde. Alleen was je er zelf nooit opgekomen. Bedankt Delhaize Caddyhome!

zoekresultaten_caddyhome

Tot slot een mooi voorbeeld van waar de inspanningen van creatieve medewerkers van een Vlaamse gemeente toe kunnen leiden: de website van Moerbeke-Waas. (‘En hij wordt elke dag bijgewerkt!’, aldus Gilis). Meer van deze prachtige voorbeelden vind je op Usabilityblog.be.

En de winnaar is…

logoDe middag eindigde met de bekendmaking van de winnaar. Derde werd Hotels.nl, geroemd om duidelijke productpagina’s, een goede zoekmachine en een mooie Google Maps-functie. De tweede plek was voor Ditzo.nl, waarbij de jury vooral te spreken was over de goede, scanbare webteksten en de ‘stel je vraag-functie’.

Zoals bekend ging de eerste prijs voor gebruiksvriendelijkste website uiteindelijk naar Bol.com. De jury was vooral te spreken over de overzichtelijke navigatie, de zoekfunctie met prettige verfijnfuncties en de links naar gerelateerde producten onderaan productpagina’s. Enige kritiek kreeg de homepage, die wat druk oogt in vergelijking met de rest van de site. Ook blijkt de chatbot niet altijd een passend antwoord te hebben en zijn de opties onder de menuknop wat vreemd gekozen. Maar dat mocht de pret niet drukken. De award is binnen!