De Digitale Aswolk

0

Mijn vriendin, kinderen en schoonmoeder hebben de afgelopen 11 dagen genoten van een vakantie in Portugal. Vanochtend vroeg moesten ze vanuit Faro terugvliegen op Eindhoven. Tenminste, dat was het plan. Toen ik wakker werd checkte ik allereerst de Telegraaf. En inderdaad: Schiphol en vliegveld Rotterdam zouden vanaf 06.00 uur tot en met 14.00 uur dichtgaan in verband met de aswolk. Hoe zat het dan met Eindhoven? Mijn vriendin belt mij. Grote onduidelijkheid op vliegveld Faro. Weet ik meer?

De digitale snelweg zou mij wel uitkomst bieden. Allereerst de site van Eindhoven Airport gecontroleerd. Deze was niet te bereiken. Ondervond technische problemen. Schijnbaar wilden meer mensen weten of het vliegveld open was. Even Twitter checken dan maar. Een berichtje van @Kristianisvroeg, radiopresentator bij omroep Brabant: “Ook vluchten op Eindhoven Airport geannuleerd. De details zo op Omroep Brabant Radio.” . Op mijn vraag of hij meer informatie kon verschaffen werd niet gereageerd.

De website van Transavia dan, kon die uitkomst bieden? Ook niet. Het nieuws omtrent geannuleerde vluchten werd niet of nauwelijks geüpdatet. Zo 1 keer in het uur. Het Twitteracount van Transavia dan? Ook dit bood weinig vertrouwen. Op 11 mei voor het laatst gebruikt. En er werd eigenlijk alleen maar geklaagd. Bellen met Transavia dan? Kosten 1,30 euro per minuut. Eerste keer werd de verbinding eruit geknald. En de tweede keer kreeg ik te horen dat er veel mensen aan de lijn waren en dat ik nog minstens 10 minuten moest wachten. Slik. Kassa. Wat een puinhoop daar. Waar is het webcare team?

transavia

Dan maar het vliegveld in Faro via Internet bekijken. Volgens deze website zou het vliegtuig nog steeds vliegen. Terwijl Omroep Brabant tegelijkertijd omroept dat vliegveld Eindhoven ook gesloten is: “Het gaat om de vluchten met bestemming Londen, Marseille, Milaan, Barcelona, Madrid, Faro, Praag en Pisa. De binnenkomende vluchten vanuit die steden zijn ook geannuleerd.

omroepbrabant

Good old Teletekst dan? Kan ik hier op terugvallen? Hier valt te lezen dat de vlucht is omgeleid.

teletekst

Verschillende bronnen spreken elkaar dus tegen. Wel of niet vliegen. Wel naar Eindhoven niet naar Eindhoven. Inmiddels krijg ik via Twitter te lezen dat ook het Eindhovens Dagblad zich in de strijd heeft gemengd.

eindhoven_aswolk

De website van de luchthaven is momenteel onbereikbaar, mogelijk doordat veel reizigers op zoek zijn naar informatie. Op netwerksite Twitter wordt geklaagd over de gebrekkige informatievoorziening.” Duh. Veel geklaag op Twitter over vliegveld Eindhoven. Dat is er maar eentje en dat ben ik.

Uiteindelijk belt zojuist mijn vriendin vanuit het vliegtuig. Ze vliegen wel. En op Maastricht. Terwijl ik haar spreek hoor ik de captain door de boardradio. Eindhoven Airport is toch weer open. Gelukkig. Ik ga ze zo ophalen. Blijkt maar weer dat je het beste kunt vertrouwen op het oudste medium ter wereld. De mens.