Verdieping

NCRV experimenteert met sociale netwerken

0

Dankzij het internet delen we steeds meer televisie ervaringen. Dat gaat van tegelijkertijd kijken en via Twitter commentaar leveren, tot het delen van je voorkeursprogramma’s via sociale netwerken. In de aanloop naar het (gratis) iMMovator Cross Media Café over sociale televisie ontwikkelingen (gratis toegang) vertelt NCRV over de inzet van sociale netwerken rond televisie programma’s, waarbij vooral het veel geprezen programma Spangas een mooi voorbeeld is.

Deze populaire Nederlandse jeugdserie ontving vele prijzen en is inmiddels ook verkocht aan Zwitserland. Spangas heeft 25.000 vrienden op Hyves. Zoals Wilko van Iperen, Hoofd Internet NCRV: “Je probeert fans van programma’s natuurlijk zo veel mogelijk op je eigen sites te krijgen, maar ze zijn nu eenmaal vaak al actief op Hyves of Facebook, dus daar moet je dan ook zijn.”

Omroepen zoeken hun publiek op om het te leren kennen, de conversatie aan te gaan en programma’s tot onderwerp van gesprek te maken. Dat alles met als doel de binding te vergroten. Je kunt je afvragen of dat nodig en zinnig is voor een massamedium, maar het is een trend om erin mee te gaan. Zeker waar duidelijk te markeren doelgroepen in beeld komen is er toegevoegde waarde, al is die niet helemaal te duiden.

De NCRV doet volop mee in de toepassing van nieuwe media. Dat gebeurt nu ruim anderhalf jaar onder leiding van Wilko van Iperen, voorheen drie jaar met nieuwe media in de weer bij de Vara.

ncrv-op-internet

De NCRV heeft een serie Twitter-accounts, nu voor 17 programma’s. Knooppunt Kranenbarg, een muziek- en opinieprogramma op Radio 2, is populair op Twitter met ruim 700 volgers.

De NCRV telt niet minder dan 25 Hyves en begint zich ook op Facebook te roeren terwijl er een tiental YouTube kanalen is met de eigen producties.

De NCRV heeft al acht widgets om op Hyves, Facebook, MySpace en/of iGoogle te plaatsen. ”Gebruikers hoeven hun natuurlijke habitat zoals Hyves niet te verlaten als ze een widget van hun favoriete programma installeren. Video, foto’s of blogs worden naar de gebruiker gebracht. Die hoeft ze niet langer te halen.”

Het meest doet de NCRV online met SpangaS, de middelbare school soap die vroeg in de avond de Nederlandse jeugd aan de buis doet kluisteren en goed was voor een Beeld & Geluid Award (multimedia), Gouden @penstaart, Cinekid Award (publieksprijs) en een Gouden Roos nominatie (zie ook Ruzies en verliefdheid op het SpangaliS college). Met maak je eigen agenda (= profiel) tot informatie voor ouders. Van Iperen: “Er zijn 120.000 profielen aangemaakt. Dat is een enorm aantal, wellicht een record voor een tv-programma op de Nederlandse omroep.”

spangas

SpangaS kent verschillende fangroepen op Hyves waarvan SpangaS1 met 25.000 leden de grootste is. “Dat is een superactieve hyve, erg mooi. Op een bepaald moment hebben we de beheerder benaderd om te gaan samenwerken en helpen. De NCRV is nu medebeheerder.”

De site biedt verschillende extra’s met spelletjes, MSN-avatars en wallpapers en populaire testen om pubers hun plek te laten zoeken. Er is uiteraard een SpangaS widget. Van Iperen: “Die heeft 1.700 installs. Dat is absoluut gezien geen enorm aantal, maar het groeit erg snel en het zijn wel 1.700 mensen die de moeite nemen om het te installeren en SpangaS promoten onder hun meer dan honderdduizend vrienden bij elkaar.”

spangas-hyves

Wat doen de programmamakers ermee? Van Iperen: “Thema’s die in alle vormen van online communicatie spelen, in het forum op Hyves, in de profielen, die keren soms terug in het programma. Er is een voortdurende stroom van feedback ontstaan omdat SpangaS zo’n belangrijke plek is gaan innemen in de levens van de kijkers. Hun realiteit en de fictie van de serie lopen in elkaar over. Zo kunnen kinderen via hun profiel communiceren met de personages. Die reageren zelf terug. Het klinkt wat overdreven misschien, maar ik denk dat alle online interactie bij SpangaS een toepassing van sociale media rond een tv-programma avant la lettre is geworden. Voor ons is het zeker een maatstaf geworden.”

Van Iperen heeft het idee dat Twitter niet populair is in de primaire doelgroep, maar meer bij de wat oudere kijkers, vanaf een jaar of zestien, en (uiteraard) de ouders. SpangaS op Twitter toont geen levendig verkeer over de uitzending, maar de serie is ook net afgelopen. Veel volgers zijn er niet, maar SpangaS zit pas sinds kort op Twitter.

Stand.nl breidt uit

stand.nlTwitter is veel belangrijker voor opinieprogramma Stand.nl van Radio 1, waarvoor luisteraars druk twitteren met hun meningen over de stelling van de dag (zie ook Crossmediaal discussiëren met Stand.nl). Daar wil de NCRV meer mee gaan doen. Stand.nl krijgt in het nieuwe seizoen, vanaf september, hoogstwaarschijnlijk een uitbreiding van zendtijd in de middag. Van Iperen: “De extra tijd gaan we voor een flink deel benutten om meer te doen met de meningen die luisteraars naar ons sturen, per mail, Twitter. Eerst komt er in juli een nieuwe site waarop meer verkeer is met luisteraars.”

Nieuw daarop wordt de mogelijkheid voor luisteraars om zelf stellingen aan te dragen, anderen te vragen om daarop te reageren en om dit via social media te verspreiden door de gebruiker zelf. De NCRV modereert om extremen te voorkomen. Van Iperen: ‘Het is distributiegericht. We kunnen er enige tijd mee oefenen alvorens het in september in het programma zelf te integreren. Er zijn nu ook veel boeiende meningen voorhanden, maar er is te weinig tijd om daar iets mee te doen.”

Rijdende Rechter met live onderbrekingen

Programma’s met meningen doen het goed met sociale media. Enthousiast is van Iperen over de Rijdende Rechter die met de site Eerste Hulp bij Recht veel bekijks trekt. Burgers vinden er tips om hun conflicten bij te leggen.

conflict-aanmelden“Het is echt super grappig om te zien welke response de Rijdende Rechter opwekt. Gedurende de avond is er enorm druk verkeer naar gelang de uitzending vordert. Mensen stemmen massaal en twitteren na afloop nog druk over zijn beslissing. Dat vormt echt een intensief back channel. Omdat het programma tevoren wordt opgenomen, is het lastig om deze interactiviteit te integreren in het programma.

Toevallig heb ik net met de producent besloten dat we vanaf het nieuwe seizoen tijdens de uitzendingen de gemoederen peilen en dat op enkele momenten live laten zien op tv. Dat is iets nieuws in een tevoren opgenomen programma. Dat komt dan meermaals in beeld zodat je kunt zien of men verandert van mening. Na de uitspraak op tv kan je aangeven of je het eens bent of niet, zoals dat nu ook al mogelijk is.”

Rondom 10 zoekende

Emoties roept ook Rondom 10 op. Sinds de start van het nieuwe seizoen met Ghislaine Plag als nieuwe presentatrice experimenteert het programma ook met diverse social media. “De focus ligt nu op live interactie met tv-kijkers. Aan het begin van de uitzending roept Ghislaine Plag op om via Twitter te reageren. Het is een kunst om een geschikte tweet op het juiste moment live in de groep te gooien. Daarmee experimenteren we al enige tijd. Waarschijnlijk wordt aanstaande zaterdag de eerste tweet in de uitzending gebruikt.”

rondom10-youtube

Het is zoeken voor de NCRV waar de discussie op welke wijze het best loopt. Zo heeft een RondOm 10 kanaal op YouTube nauwelijks bekijks en geen discussie. Het is de vraag of Hyves niet het aangewezen kanaal is voor dit programma ofschoon er wel 1.400 leden zijn aangemeld. Een eigen forum is wisselend in intensiteit van de discussie.

Man bijt Hond en Hello Goodbye

Daarentegen is Man bijt Hond, in de vooravond op tv al tien jaar goed voor een trouwe schare fans en heeft het ook op internet het nodige opgebouwd. Op de eigen pagina zo’n tweeduizend fans. Inloggen met een Hyves-account is mogelijk en op Hyves zelf is er een fanclub met ruim twaalfduizend leden<!–. En er is een oude Hyve met 5.400 leden.

Op Facebook is Man bijt Hond goed voor ruim 700 fans. Van Iperen: “Je probeert fans van programma’s natuurlijk zo veel mogelijk op je eigen sites te krijgen, maar ze zijn u eenmaal vaak al actief op Hyves of Facebook, dus daar moet je dan ook zijn. Twitterstromen kun je altijd integreren.”

facebook-man-bijt-hond

Hello Goodbye, het programma over vertrekkende en aankomende passagiers op Schiphol (dat dus even stil lag half april), gaat een leuk idee online uitvoeren: “Kijkers zijn nieuwsgierig hoe het afloopt met sommige reizigers, bijvoorbeeld een Turkse man die voor een begrafenis vertrekt maar bang is te worden opgepakt. We komen met wat we noemen een ‘Update App’: kijkers kunnen zelf aangeven of ze via Hyves, Facebook, e-mail of Twitter op de hoogte blijven.”

De mini-soaps van de reizigers met hun levensverhaal staan nu op de website. Hello Goodbye begon recent op Facebook.

’Onmisbare extra beleving’

Het is een heel gedoe om met sociale media te beginnen en te testen wat wel en niet aanslaat. Maar heeft een massamedium die online extensies met discussies echt nodig en voegt het wat toe? Kun je het ook nalaten?

Van Iperen: “Dat is vandaag de dag geen optie meer, want het is een onmisbare extra merkbeleving geworden voor veel programma’s. Je moet wel goed nagaan waar sociale media wel en niet werken. Maar neem bijvoorbeeld SpangaS dat je je niet kunt voorstellen zonder sociale component online. En het brengt je steeds op nieuwe ideeën, zoals met Stand.nl en de Rijdende Rechter. Met integreren in programma’s zijn we er nog lang niet, maar het is een boeiende ontdekkingsreis.”

cross-media-cafeVoor meer informatie over de sociale televisie plannen van de omroepen, zijn bij Immovator meer artikelen te lezen. Op 27 april 2010 (a.s. dinsdagmiddag) is het iMMovator Cross Media Cafe in Hilversum volledig gewijd aan sociale televisie ontwikkelingen. Dat zal uitgebreid aandacht besteden aan de combinatie van twitter en TV, omroepen en Hyves en nieuwe mogelijkheden van ‘genetwerkte’ televisie. Nieuwsgierig? Toegang is gratis toegang na aanmelding.