Help! Je website daalt in de Google-zoekresultaten, wat nu?
Daar zit je dan. Je bent er met veel moeite in geslaagd om op die felbegeerde eerste plaats van de Google zoekresultaten te komen en dan daalt je website opeens naar de tweede plaats. En vervolgens naar de derde plaats. Is er reden voor paniek? Nee. Is er reden voor actie? Absoluut.
Adem in, adem uit
Ga niet bij de pakken neerzitten en bedenk dat SEO een marathon is, geen sprint. Het feit dat je nu even geen koploper bent, wil nog niets zeggen. Stroop je mouwen op en laat aan Google zien waarom jouw website wel degelijk op die eerste plaats hoort.
It ain’t over till the fat lady sings!
Kijk eerst eens even waarom jouw website op deze zoekterm voorbij is gestreefd. En zorg er vervolgens voor dat je je website verbetert. Ik leg hieronder de basisbeginselen van jouw weg terug naar de top uit.
1. Kijk naar je concurrenten
Als je website in de zoekresultaten van Google is gedaald, dan heeft de zoekmachine besloten dat concurrerende websites beter aan de specifieke zoekvraag voldoen. Daarom is het belangrijk om eerst zo objectief mogelijk naar die concurrerende websites te kijken:
- Bieden ze betere content?
- Hebben deze websites een hogere domeinautoriteit?
- Hebben deze websites een kortere laadtijd?
- Zijn deze websites gebruikersvriendelijker?
Als je daar je conclusies uit hebt getrokken, is er werk aan de winkel.
2. Verbeter je SEO-titel en meta-omschrijving
Als het gros van de mensen op de vierde webpagina in het zoekresultaat klikt omdat deze titel en meta-omschrijving het meeste aanspreken, concludeert Google daaruit dat deze website het beste antwoord op de zoekvraag geeft. Hierdoor zal deze website in de zoekresultaten gaan stijgen.
Het kan goed zijn dat een concurrerende website om die reden jouw plekje in heeft genomen. Nu is dat op zich geen groot probleem. Zodra het klikgedrag verandert, zal de concurrerende website weer op de oude positie terug worden gezet.
Toch kan het geen kwaad om het heft in eigen handen te nemen en te controleren of jouw titel en meta-omschrijving wel aantrekkelijk genoeg zijn. Test eventueel een tijdje een andere titel en meta-omschrijving en kijk of dit resultaat heeft.
Tip: actieve zinnen met een call-to-action in de meta-omschrijving doen het altijd goed. Denk bijvoorbeeld eens aan ‘Bekijk onze tips’, ‘Lees hier waarom deze methode zo goed werkt’ of ‘Bespaar nu op je aansluitkosten’. (Bekijk voor meer tips dit onderzoek naar de ultieme titel en meta description, red.)
3. Herschrijf de belangrijkste content
Focus op de unique selling points van jouw bedrijf. Wat maakt jouw producten of diensten beter dan die van je concurrenten? Waarom wil jouw doelgroep met jou in zee gaan? Zet dat centraal en herschrijf de content.
Geef antwoord op de vragen van je doelgroep, los hun probleem op en doe dat op een originelere en aantrekkelijkere manier dan je concurrenten. Let er daarbij wel op dat je dat aan het begin van je content meteen vertelt. Lang niet iedereen heeft het geduld om eerst een hele inleiding met voorbeelden te lezen voordat er uiteindelijk een conclusie komt.
4. Verhoog je domeinautoriteit
Er is ook een redelijke kans dat je website in de zoekresultaten is gedaald omdat er concurrenten met een hogere domeinautoriteit ten tonele zijn verschenen. Download de gratis MozBar en ga na hoeveel domeinautoriteit en pagina-autoriteit je concurrenten hebben.
Ben je voorbijgestreefd door websites met een hogere domeinautoriteit? Dan is het tijd om aan linkbuilding te gaan doen.
Let er wel op dat je niet te veel nadruk op enkel links van websites met een hoge autoriteitsscore legt. Bouw een sterk en natuurlijk linkprofiel op met een mix waarin je ook nofollow-links en links van webpagina’s met een lagere autoriteitsscore verwerkt.
5. Controleer bestaande backlinks
En als je dan toch op het gebied van backlinks bezig bent, bekijk dan ook welke backlinks jouw website inmiddels heeft. Het is namelijk niet ongewoon dat je in de zoekresultaten zakt omdat je website in de loop van de tijd te veel slechte backlinks heeft verzameld.
In zo’n geval staan websites met een lagere domeinautoriteit en minder backlinks hoger in de zoekresultaten, omdat Google het linkprofiel van die andere websites aantrekkelijker vindt.
John Mueller (Webmaster Trends Analist bij Google) vertelde onlangs in een interview met Search Engine Journal dat je dergelijke slechte backlinks meteen moet verwijderen en dan moet gaan duimen dat er geen permanente schade is opgelopen.
6. Controleer de snelheid van je website
Google wil zijn gebruikers goede zoekresultaten voorschotelen. En trage websites leveren volgens Google geen goed zoekresultaat op. Controleer dus of je geen ontzettend trage website hebt. Er zijn een aantal handige gratis tools die je daarbij kunnen helpen:
Sla hierbij vooral de resultaten van de snelheid op mobiele apparaten niet over, want steeds meer mensen gebruiken Google op hun mobiele telefoon. Die snelheid is voor Google dus minstens net zo belangrijk als de resultaten van de snelheid op een desktop.
Alle tools vermelden op welke vlakken je de snelheid van je website kunt verbeteren. In 95% van de gevallen staat het aanpassen van de afbeeldingsindeling met stip op 1. Hiermee krijg je een betere compressie en kunnen afbeeldingen met minder dataverbruik sneller worden gedownload.
Blijkt nu dat je website een prima laadsnelheid heeft? Dan kan het zijn dat de verschillen tussen jouw website en die van de concurrent zo klein zijn dat de iets snellere laadtijd van de concurrerende website de doorslag geeft voor een hogere positie. Ga in zo’n geval dus vooral de snelheid vergelijken en verbeteren om daarmee het voordeel terug te pakken.
7. Ga na of je website wel gebruiksvriendelijk is
Kijk eens kritisch naar de gebruiksvriendelijkheid van je website. Bij een redelijk eenvoudig onderwerp moet het voor de bezoekers in één oogopslag duidelijk zijn wat de website te bieden heeft. Bij ingewikkelde materie mag er iets langer naar een antwoord op de zoekvraag worden gezocht, maar het mag niet te ingewikkeld worden.
Let op dat je belangrijke informatie niet over verschillende dia’s in een slider verdeelt. Bijna niemand heeft het geduld om rustig alle dia’s te bekijken. Sliders hebben sowieso nauwelijks toegevoegde waarde, vaak maken ze een website alleen maar trager.
Bied een overzichtelijke menustructuur met duidelijke titels. Het moet voor iedereen direct duidelijk zijn wat je op de onderliggende pagina’s kunt verwachten. Het komt nog maar zelden voor dat mensen op hun gemakje op een website gaan browsen. Ze zijn ergens naar op zoek en willen in een oogwenk bediend worden.
Voorkomen is altijd beter dan genezen
Als je nu met je belangrijkste zoektermen op een hoge plaats in de zoekresultaten staat, is dat geen reden om achterover te leunen. Je zult die plek met hand en tand moeten verdedigen. Controleer regelmatig of je nog dezelfde positie in handen hebt en of er geen concurrenten in je nek staan te hijgen met potentiële betere content.
Dit doe je met name door:
- continue een oog op de websites van je concurrentie te houden
- altijd aan de domeinautoriteit en backlinks van de website te werken
- regelmatig het gedrag van de bezoekers op je website te monitoren
Het voorkomen van een daling in de zoekresultaten is namelijk altijd beter dan je plekje terug veroveren nadat je bent gedaald!
Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.