Social distance tool geeft inzicht in 1,5 meter samenleving
Databedrijf Argaleo heeft een online ‘social distance’ Tool ontwikkeld waarmee gebruikers inzicht krijgen in de capaciteit van de buitenruimte. De Nederlandse samenleving zal de komende maanden rekening moeten houden met social distancing, juist in de publieke buitenruimte. “Het gaat letterlijk om de verdeling van de schaarse ruimte” zei minister-president Mark Rutte op de persconferentie van 14 april j.l. De laatste weken duiken beelden op van drukte in parken, rijen voor de bouwmarkt en samenscholing van jongeren. Het is voor autoriteiten lastig om te bepalen wat wel en niet kan. Wat is de afmeting van het park? Hoe groot mag de wachtrij zijn? Hoeveel mensen kunnen er veilig op het plein? De tool geeft antwoord op deze lastige vragen.
De tool is beschikbaar in een 3D digitale kaart van Nederland, een zogenaamde Digital Twin. De gebruiker zoomt in op het beoogde gebied en tekent een vlak in de 3D kaart. In bijvoorbeeld een park of een trottoir voor de supermarkt. Het geeft dan zowel de oppervlakte als de capaciteit in aantal personen aan. In de berekening wordt rekening gehouden met de anderhalve meter regel.
De tool wordt beschikbaar gesteld aan professionals in het domein van de openbare orde en veiligheid. Denk hierbij aan Veiligheidsregio’s, Gemeenten en Politie. In samenwerking met de autoriteiten en specialisten wordt de tool doorontwikkeld om nog beter te ondersteunen bij de uitdagingen van deze partijen.
De informatie in de Digital Twin is verzameld uit vele openbare landelijke kaarten en bronnen. Dit levert een actueel en precies beeld van elke omgeving en locatie. Denk aan voetpaden, pleinen, fietspaden maar ook gebouwen en de functie hiervan. Met kleuren en een legenda wordt de functie van de gebouwen weergegeven, hierdoor zie je direct of het bijvoorbeeld een winkel of publiek pand betreft. Omdat het een webapplicatie is, is de tool zeer toegankelijk en schaalbaar.
Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.
Lees de Frankwatching-artikelen over Alle artikelen.