Innovatie

Social media: zorg voor toegevoegde waarde

0

En weer een artikel over social media…..De spoeling wordt dunner, de inhoud verrommelt. We zijn lang niet allen literaire of visuele goden. Wat moet er gebeuren om social media niet te laten verworden tot een communicatiehype? Het devies is: zorg voor toegevoegde waarde.

Voorbeeld Twitterbericht anno 2010

@Freek 9.15 uur: ik sta op: 9: 20: ik zit aan het ontbijt @Hannekebio 9:32 mijn tanden weer gepoetst met die felgroene tandenborstel 10.02: weer jeuk op mijn hoofd gehad joh vannacht..

Tja, daar valt niet veel aan toe te voegen….

Ook het praten over social media is zo langzamerhand saai aan het worden. Als je ‘per ongeluk’ eens lid wordt van zo’n marketing nieuwsgroep op LinkedIn weet je wat ik bedoel (Waar zit die “ik meld me af-button”?).

Social media = Here to stay

social_media_dirty

Is er dan sprake van het verval van de social media? Ik denk het niet. Zo gaat het altijd, we zijn door eerste fase heen. Een fase waarin de early adopters en de early majority nog vooral identiteit ontleent aan hippe innovaties. We staan nu aan de vooravond van de echte nuttige toepassingen. Een medium wat zo laagdrempelig is en met zo’n potentieel groot bereik is here to stay. Niet voor niets blijkt uit de jaarlijkse Top of  Flop sessie van VEA Evolve dat adverteerders, media- en reclamebureaus zich in 2010 massaal gaan storten op de social media (…deden ze dat dan nog niet?).

Geen flauwekul meer

Dat de mediavorm krachtig is bij social media behoeft geen nadere toelichting. De toekomst van social media hangt veeleer af van de inhoud. Geen flauwekul, geen ditjes en datjes, geen colportage. Onze hersenen zijn niet gek. belmeniet160Tussen al die berichtjes speuren we naar dat ene interessante. Dat wat iets toevoegt, waar we op welke manier dan ook wat aan hebben. Dat hoeft niet alleen verrijkend te zijn voor onze eigen kennis en beeldvorming maar kan soms louter nuttig zijn omdat men zich ermee kan profileren. Men ontleent dan identiteit aan het verzenden van een bepaald bericht (en hoeft de inhoud niet zelf te bedenken…).

Anyhow, een interessant bericht geeft meer kans op reactie en interactie. Er ontstaat contact, dynamiek, beweging. Interessante berichten worden binnen een bepaalde kring met vaak een overeenkomstig  profiel doorgestuurd. Dat is vervolgens op zichzelf weer interessant voor anderen (iedereen heeft het er over…?! Wat is dat?) En zo groeit het….

Het sleutelwoord is toegevoegde waarde.

 

Wat heeft toegevoegde waarde?

20090729_da1_20090623_1618_325 ft1 bumble bee in flight at clover flower head (web crop)(r+mb id@576)De zoektocht naar toegevoegde waarde zal menig marketeer niet onbekend zijn. Is dat niet precies waar alles om draait in marketing? Zorgen dat je hebt wat de mensen willen? Om te weten te komen waarom mensen geïnteresseerd kunnen zijn in je berichten dien je te weten welke behoeften er zijn waar je aan kan appelleren. Dat is dan je toegevoegde waarde.

Belangen en behoeften van de internetter

Ik realiseer me terdege dat dit thema zeer omvangrijk is. Vanuit zowel psychologisch als filosofisch invalshoek zijn kilometers boeken geschreven over wat ons drijft. Ik volsta derhalve op de ‘2010-manier’ met een korte opsomming, een lijstje. Het gebruik van een lijstje appelleert overigens ook aan een behoefte van de internetter: lijstjes zijn immers hap- en scanbare brokken die snel ‘opneembaar’ zijn. Dat is makkelijk en dus waardevol (zie meer daarover hieronder).

Wat zoekt men zoal via internet?

  • Juiste en nuttige informatie
  • Vermaak en entertainment (incl. sex)
  • ‘Vrienden’ maken en/of contact met mensen met dezelfde interesse(s)
  • Discussie of interactie over bepaalde onderwerpen

Als de social media aan geen van de eerdergenoemde behoeften voldoen voegt het niets toe en is het zinloos. Sterker nog, dan zal het leiden tot irritatie en raakt men minder geïnteresseerd in alle vervolgberichten van dezelfde afzender.

“Obama trekt mensen uit hun luie stoel”

Maar alleen met het beantwoorden aan de behoeften ben je er nog niet. PHP3071218_PDoor de informatie-overload op het internet is het noodzakelijk om pakkende titels en koppen te gebruiken. Trek de ‘luie-op-de-bank zittende-internetter’ direct naar je artikel toe. Verleid naar de inhoud.

Hieronder staat (weer een lijstje) een aantal tips weergegeven waarmee je gegarandeerd zorgt voor die catch. Overigens zijn dit tegelijkertijd richtlijnen die in het algemeen gelden om aandacht te genereren en die ook gelden voor de verdere inhoud van het bericht.

‘De catch: de 12 aandachttrekkers’:

  1. Humor, absurdisme, afwijking
    Humor zorgt voor de catch. Een afwijkende invalshoek kan een boodschap in het oog doen springen. De voorbeelden hiervan zijn er legio (vraag het maar aan reclamemakers).
  2. Innovaties
    Als iets waarbij iedereen een bepaalde verwachting heeft voortaan anders is, is er sprake van een innovatie. Dit valt op en trekt de aandacht. Een trein die kan vliegen heeft altijd nieuwswaarde.
  3. Primeurs
    De eerste keer dat een gebeurtenis zich voordoet is interessanter dan de keren daarna. Het bericht: “1e bezoek Obama aan NL Koningshuis” heeft meer waarde dan wanneer het een 8ste bezoek betreft.
  4. Experts en beroemde personen
    Het is altijd beter als iemand anders je boodschap uitdraagt zodat je niet beticht kunt worden van op-de-borstklopperij (iets waar vooral de Nederlander erg gevoelig voor is).
    Dit werkt nog beter als een expert of een beroemdheid dit doet (zoals ook in de kop van deze paragraaf) Het wordt dan een soort ambassadeur: “ de consumentenbond beveelt aan….” of: “Ook Suarez speelt graag op ons kunstgras…”.
  5. Cijfers en procenten
    Mensen laten zich makkelijk overtuigen door cijfers. Cijfers dringen snel door tot het bewustzijn en geven het gevoel dat het klopt, dat er garantie is op de juistheid van de informatie. Dezelfde boodschap kan meer impact krijgen door het cijfermatig te formuleren: “65 % meer bezoekers van de website van Frankwatching door artikel over social media”… trekt beter dan “bezoekersaantallen Frankwatching stijgen met meer dan de helft door….”.
  6. Exotisch
    Denk aan de kop: “Bakkerij ’t Bolleke groot succes op de Chinese markt”. Niemand kan het echt controleren maar als je in het buitenland groot bent zal het wel goed zijn en trek je zeker de aandacht. Big in Japan!
  7. Sex
    Say no more…it sells!
  8. Maatschappelijke grote dreigende thema’s
    Dit appelleert aan onze oerangsten en daar worden we als vanzelf door aangetrokken (will to survive): “de aarde vergaat!”
  9. Trends en hypes
    Per definitie is een trend of hype nieuw en is het interessant of heeft het op zijn minst nieuwswaarde.
  10. Voordeel, voorrang, voorkeur (DM-techniek)
    Een beetje goedkoop maar wel effectief is het appelleren aan de hebzucht van de mens. Als we ergens voordeel uit kunnen halen zullen we het niet nalaten: “Vandaag kans op gratis iPod
  11. Motion en graphics
    1 (bewegend) beeld zegt vaak meer dan 1000 woorden. Dat is handig om sneller de aandacht te trekken. Bovendien werkt het zo dat mooie, interessante, schokkende maar vooral grappige filmpjes of afbeeldingen sneller worden doorgezonden.
  12. Lijstjes….
    Voor sommige mensen is het prettig om overzichtelijk de informatie geordend te zien staan. Zonder al te veel begrijpend lezen (en dus in korte tijd) kan men met behulp van turflijstje, things to do-list, tips & tricks, etc… aan de slag. Het heeft bovendien een lagere drempel om door te sturen als een lang artikel.

Tot slot…

Social media heet niet voor niets social, je zult zelf actief moeten zijn in het onderhouden van je contacten. Net als in de echte wereld. Als mensen geen reactie krijgen voelen ze zich niet serieus genomen en weg is de verbinding. Reageer en communiceer sowieso met volgers. Dit zal ook anderen opvallen waardoor het balletje kan gaan rollen…

Als je een reactie op dit artikel plaatst beloof ik daar op te reageren.