SEO

Nieuwe nofollow-regels van Google: dit betekenen ze voor SEO

0

Google introduceert twee nieuwe linktypes, waarmee de zoekmachine links beter hoopt te identificeren. De link met nofollow heeft een update gekregen. Heeft dit invloed op linkbuilding? Alles wat je moet weten over de nieuwe richtlijnen en de invloed op jouw SEO, lees je in dit artikel.

Voor als je het hebt gemist: op 10 september 2019 wijzigde Google de richtlijnen rondom de identificatie van links. Het was lang zo dat een (betaalde) uitgaande link een ‘nofollow-attribuut’ meekrijgt. Dat is nu veranderd.

Twee nieuwe linktypes

Google introduceert twee nieuwe linktypes, namelijk: rel=”sponsored” en rel=”ugc”. Daarmee hoopt Google beter te kunnen identificeren wanneer iets een gesponsorde of een door gebruikers geplaatste (user generated) link is.

Als Google de waarde van links anders gaat interpreteren, zou dat grote invloed kunnen hebben op linkbuilding. Voor ik daar verder op inga, laten we eerst kijken wat deze linktypes precies inhouden en waar ze vandaan komen.

Waarom is deze update nodig?

Google introduceerde het nofollow-linkattribuut 15 jaar geleden om forum-spam tegen te gaan. Het werd daarna al snel ook een indicator om gesponsorde (betaalde) links te identificeren. Ook zoekmachines als Yahoo en Bing accepteren de waarde.

Dit waren de regels tot nu toe

Normale link (wordt soms ‘dofollow’ genoemd)

Attribuut: geen
Wat is het: Alle ‘normale’ links die Google volgt en die dus ook linkwaarde meegeven, je hebt geen rel-attribuut nodig.

Voorbeeld: <a href=“https://www.booming.nl”>Wat is een “nofollow”-link?</a>

Nofollow

Attribuut: rel=”nofollow”
Wat was het: Alle links die op een of andere manier gesponsord of door gebruikers geplaatst waren, en die dus niet door zoekmachines gevolgd moesten worden.

Voorbeeld: <a href="https://www.booming.nl"  rel="nofollow">Wat is een "nofollow"-link?</a>

Nu, 15 jaar later, vond Google het tijd om de nofollow-link voor het eerst een update te geven.

Tot nu toe gebruikte Google geen enkele link met een nofollow-attribuut als signaal voor het zoekalgoritme, hoewel het wel als signaal gebruikt kon worden voor onnatuurlijk gedrag. Het werd verplicht dit attribuut te gebruiken bij betaalde en door gebruikers geplaatste links.

Uit angst voor een penalty hebben bijna alle links van forums, blogreacties en sites als Wikipedia een nofollow-attribuut meegekregen, waardoor de informatie over deze links verloren gaat – terwijl dit wel interessant kan zijn voor het Google-algoritme.

nofollow-link in code.

Daarom was het tijd voor verandering.

Om beter te begrijpen wat deze update precies inhoudt, duiken we eerst wat verder in de nofollow-link zelf.

Zo werd de nofollow-link tot nu toe gebruikt

Tot dusver geloofden de meeste SEO-specialisten dat nofollow-links op deze manier werkten:

  • Niet gebruikt voor crawlen en indexering (Google volgde ze niet)
  • Niet gebruikt voor ranking, zoals bevestigd door Google

Er is veel discussie geweest over het tweede punt. Uit ervaring hebben we gemerkt dat nofollow-links tot op zekere hoogte wel degelijk minimale invloed leken te hebben op het Google-algoritme en kunnen bijdragen aan een natuurlijk linkprofiel. Of dit nu waar was of niet, het statement van Google is nu veranderd.

Sinds de wijziging zegt Google alle linkattributen – sponsored, UGC en nofollow – te gebruiken als ‘hints’ om te bepalen welke links uitgesloten moeten worden van het algoritme.

Dit houden de nieuwe linkregels in

Sponsored

Attribuut: rel=”sponsored”
Wat is het: Gebruik het sponsored-attribuut om links te identificeren die zijn gemaakt als onderdeel van een advertentie, sponsoring of andere afspraken voor compensatie.

Voorbeeld: <a href=”https://www.booming.nl”  rel=”sponsored”>Wat is een “nofollow”-link?</a>

UGC

Attribuut: rel=”ugc”
Wat is het: Ugc staat voor user generated Content, dus content geplaatst door gebruikers. Dit attribuut wordt gebruikt voor links binnen user generated content, zoals reacties en forumposts.

Voorbeeld: <a href="https://www.booming.nl"  rel="ugc">Wat is een "nofollow"-link?</a>

Nofollow

Attribuut: rel=”nofollow”
Wat is het: Gebruik dit attribuut als je wil linken naar een pagina, maar deze op geen enkele manier waardering wil geven, en dus ook geen linkwaarde wil meegeven.

Voorbeeld: <a href="https://www.booming.nl"  rel="nofollow">Wat is een "nofollow"-link?</a>

Je kunt de verschillende attributen ook combineren, bijvoorbeeld nofollow en sponsored.

Voorbeeld: <a href="https://www.booming.nl" rel="sponsored, nofollow">Wat is een "nofollow"-link?</a>

Vanaf 1 maart 2020 gaat Google nog iets verder, en gebruikt het platform alle linkattributen ook als ‘hint’ voor crawling en indexatie, wat betekent dat Google de links zou kunnen volgen om pagina’s te indexeren.

Wat betekent dit voor SEO?

Nu is de vraag wat de effecten hiervan zullen zijn op SEO. Natuurlijk is hier geen definitief antwoord op te geven. Ik kan alleen het inzicht van Booming en mijn eigen inzichten delen.

  • Het Google-algoritme is een computer en die moet getraind worden. Hoe meer informatie erin gestopt wordt, hoe beter het patronen kan herkennen en daar waarde aan kan toekennen.
  • Met de nieuwe linkattributen krijgt het algoritme extra informatie, waarmee het links beter kan definiëren. En daarmee wordt het algoritme getweakt en slimmer gemaakt.
  • Het algoritme kan daarmee alles wat op gesponsorde of user generated content lijkt beter herkennen, en dus ook links die niet goed zijn getagd in de juiste ‘bakjes’ gooien.
  • Google herkent zo beter of links wel of geen waarde moeten krijgen. De kans is klein, maar links in user generated content zouden hiermee iets belangrijker kunnen worden.

Het is nu nog onvoorspelbaar wat het effect van een dergelijke aanpassing precies zal zijn. Uiteindelijk wil Google zoveel mogelijk ‘linkspam’ uitsluiten en waardevolle links meetellen, om zo het beste resultaat voor de gebruiker te genereren. Het is nog onduidelijk of andere zoekmachines zoals Bing de nieuwe attributen over zullen nemen, dat is op dit moment nog niet het geval.

Ik heb andere SEO-specialisten gevraagd wat ze van deze wijziging vinden, dit is wat zij zeggen.

“Nofollow-linkattribuut werd verkeerd gebruikt”

Steven van Vessum, ContentKing

“Het is fascinerend dat Google deze wijziging wel door moest voeren vanwege het feit dat veel sites het nofollow-linkattribuut simpelweg verkeerd gebruikten. Veel sites pasten de nofollow namelijk vaak toe op alle uitgaande links (uit angst voor penalty’s), en daardoor ontwikkelde Google een blinde vlek voor deze links. En als te veel sites dit doen, dan moet Google met een te kleine dataset werken om de populariteit van sites te bepalen. Dan ga je gekke dingen zien in de SERPs, zoals websites die hoog scoren maar daar helemaal niet ‘horen’. Vandaar dat Google nu dus ook zegt: “We zien het nofollow-attribuut als een hint”, en daardoor kunnen ze weer beter de populariteit van sites bepalen.”

“Het zat er al een tijd aan te komen”

Jan-Willem Bobbink, Notprovided.eu

“Het zat er al een tijd aan te komen: enerzijds heeft Google geprobeerd op basis van hun eigen processen op grote schaal onnatuurlijke en betaalde links te identificeren. Een eerste poging om die analyse te verrijken was via de disavow-tool (SEO’s sturen zelf opvallende links in) maar dat heeft schijnbaar niet de gewenste resultaten opgeleverd. Door nu webmasters te belasten met het taggen van sites is er nieuwe toevloed van linkdata: vooraf gedefinieerde links in nette groepen, zodat de trainingsdata van Google gratis verrijkt is.

Anderzijds zijn er te veel links voorzien van een nofollow-directive, met als gevolg dat Google onvoldoende data binnenkreeg voor een representatieve weergave van het web. Er gaat voorlopig weinig veranderen omdat dit soort wijzigingen enkel door de grote publishers direct doorgevoerd worden. Dan is het wachten op platformen zoals WordPress die ook de nieuwe directives standaard gaan invullen bij specifieke configuraties. Hier en daar wellicht wat kleine verschuivingen in de zoekresultaten in niches waar relatief veel nofollow-links voor komen. Voor ons als SEO’ers zal de werkwijze hetzelfde blijven: regel zoveel mogelijk links zonder welke directive dan ook.”

“Hoe zullen tools hierop reageren?”

Beytullah Bulanik, Booming

“Ik ben benieuwd hoe tools als Majestic en publishers hierop zullen reageren. Er is een kans dat het lastiger wordt om dofollow-links te krijgen, omdat publishers er “rel=sponsored” op willen zetten – terwijl het onduidelijk is wat de waarde hiervan zal zijn.”

Effect op linkbuilding nog minimaal

We kunnen als SEO-specialisten alleen testen met de verschillende attributen om te ondervinden of zelf geplaatste links of gesponsorde links meer waarde meekrijgen dan hiervoor. Mijn advies blijft om zoveel mogelijk te focussen op ‘natuurlijke’ dofollow-links. We hoeven ons nog niet druk te maken. In mijn ogen zal het effect op linkbuilding de komende jaren nog minimaal zijn.

  • Ten eerste worden de linkattributen als ‘suggestie’ gebruikt, ze zullen wel wat waarde krijgen, maar niet direct enorme invloed hebben. Google zal de informatie voornamelijk gebruiken om het algoritme intelligenter te maken, en het niet direct als belangrijke rankingfactor zien.
  • Ten tweede gaat er tijd overheen voor publishers het attribuut daadwerkelijk gebruiken. Het zal nog wel een jaar duren, voordat het een beetje voet aan de grond krijgt.

Vooralsnog is het advies om je te blijven focussen op dofollow-links.

Wat denk jij dat deze verandering teweeg zal brengen?