Zo maak je indruk met je vacaturetekst
Vacatureteksten zijn nog steeds de meestgebruikte wervingsuiting in arbeidsmarktcommunicatie. Maar als ik eerlijk ben, ook vaak de slechtst uitgevoerde. Clichés, lange teksten, opsommingen met taken en vaak mist het elke vorm van beleving. Precies, dat kan anders! En anno 2019, met het oog op 2020, moet het ook echt anders. Ongeacht wat de economie in 2020 gaat doen (de arbeidsmarkt gaat weer een keer kantelen mensen), doelgroepgerichte teksten blijven zeker van belang.
Voordat je verder gaat lezen: bedenk nog even wat het doel is van die teksten die je vaak op de automatische piloot schrijft…. Je wil aandacht trekken, informeren, enthousiasmeren en met als uiteindelijke doel: gedrag beïnvloeden. Je wil dat iemand op de sollicitatieknop drukt. Maar om dat te bereiken moet je alles uit de kast halen in deze kandidatenmarkt. En dat doe je door indruk en vooral de juiste indruk te maken. We streven als recruiters niet naar veel sollicitaties, maar naar de juiste! Kwaliteit boven kwantiteit.
Ik leg je graag uit hoe je indruk maakt met je wervingsteksten en vond het wel tijd voor een nieuwe invalshoek die ik ook gebruik in mijn trainingen: IMPRESS.
Interactie
Stop alsjeblieft (per direct) met het domweg en lukraak zenden van vacatures. Die bulk en eenzijdige stroom naar de latente doelgroep werkt al lang niet meer. In 2020 word je gedwongen om je te richten op wat we al tijden proberen in marketing: conversational. Het uitlokken en aangaan van interactie met je doelgroep. Denk aan het gebruik van call-to-actions, jouw benaderbaarheid en bereikbaarheid en interactie aangaan op social media.
Mobiel
De kans dat jouw vacature als eerste op een mobiel wordt gelezen was 2019 al groot, maar de komende jaren is het de standaard. Zorg er vanaf nu dus voor dat jouw teksten 100 procent mobiel-proof zijn. Kijk eens goed naar de totale lengte. Op dit moment krijg je pijn van het scrollen bij de gemiddelde vacaturetekst. Let ook op actieve schrijfvormen, zinslengte, scanbaarheid en opbouw. Een mooi voorbeeld: RecruitNow werkt met uitklapbare alinea’s in hun mobiele vacatures.
Persoonlijk
Doelgroepgericht denken en handelen vormt natuurlijk al de basis van je werving en selectie. Bij het schrijven van een tekst moet je ook elke keer op de stoel van de kandidaat gaan zitten. Schrijf naar de kandidaat toe, in de juiste tone of voice en op basis van hun pullfactoren. Zet gepersonaliseerde content bovenaan jouw prioriteitenlijstje voor 2020.
Reviews
De tijd dat we geloofden in de perfecte corporate-geregisseerde content is al achter ons. De markt wordt steeds transparanter, de kandidaat steeds slimmer en de doelgroep steeds jonger. We zijn gewend om autoriteit en kennis te halen bij ervaringsdeskundige. Checken van reviews zijn de standaard bij het kopen van producten en belevenissen. Laat dus ook vooral jouw medewerkers (ervaringsdeskundige) aan het woord. Albert Heijn koppelt heel mooi al reviews van Glassdoor aan hun site. Heb jij de functionaliteit op je werkenbij-site niet? Dan kan het benoemen van een simpele quote in een vacaturetekst ook kan al impact hebben.
Eerlijk
Laten we eerlijk zijn, geen enkele functie of werkgever is perfect. Dus doe je ook niet zo voor in je vacaturetekst. Authenticiteit is een buzzwoord, maar nog wel onwijs belangrijk. Durf daarom een eerlijk beeld te schetsen. Neem bijvoorbeeld de lezer mee in de belevenissen op het werk. En durf ook te zeggen wat je niet te bieden hebt of wat je nog mist en juist zoekt bij je nieuwe collega.
Surprise
Wees onderscheidend, durf anders te zijn en verras zoals dit voorbeeld van Kaliber. Om door al die duizenden teksten die per maand online worden geplaatst te komen moet je wel opvallen. Toon eens wat lef!
Social
Gelukkig wedden we al lang niet meer op één paard en verspreiden we onze recruitmentcontent op verschillende (social) kanalen. Heel goed! Alleen overal dezelfde tekst gebruiken? Heel fout! Een vacaturetekst op Linkedin of een jobboard moet qua inhoud zo volledig zijn dat je alleen al door die woorden gaat solliciteren. Heel anders dan een tekst die op je werkenbij-website die wordt ondersteund met allemaal extra content (zoals video’s en referenties). Of wat dacht je van een ‘vacaturetekst’ op Instagram, dat is minimaal tekst en vooral beeld. En als laatste voorbeeld: het verschil van een tekst die je gebruikt om externe kandidaten te werven ten opzichte van een interne tekst die je plaatst op je intranet. Je snapt nu vast wat ik bedoel en neem vooral de moeite om je tekst per kanaal aan te passen. Het loont!
Indruk maken
Let’s impress! En heb jij leuke voorbeelden van goede, aantrekkelijke, effectieve vacaturetesten? Deel ze vooral onder dit artikel.