3 manieren om dé baan in contentmarketing te vinden
Hoera! De arbeidsmarkt trekt aan, er zijn weer volop vacatures. Ook in de communicatiebranche. Vooral op het gebied van contentmarketing, merkt Victor Groothoff van SchaalX. “Mensen die echt goed kunnen schrijven. Korte pakkende teksten en SEO-proof. En met beeld erbij”, aldus Groothoff. Maar waar zoek je op als je die leuke baan wil vinden? En hoe noem je jezelf zodat je goed gevonden wordt?
Meer banen in contentmarketing: klinkt goed. Een paar maanden geleden heb ik namelijk besloten om mijn eigen bedrijf op een lager pitje te zetten en weer op zoek te gaan naar een baan. Dus heb ik me ingeschreven bij verschillende werving- en selectiebureaus, en mijn cv en profiel op LinkedIn aangepast.
Ook heb ik een hele hoop alerts aangemaakt op Indeed en andere vacaturesites. Want ik weet niet zeker of die zoekbots slim genoeg zijn om met één term alles te coveren wat ik interessant vind, mijn mailbox is nu dus ontploft.
De zoektermen en functietitels in contentmarketing lijken eindeloos. Dus waar zoek je op als je een leuke baan wil vinden? En hoe noem je jezelf zodat je goed gevonden wordt? Ik doe webresearch, spreek recruiters en lees het boek Jobmarketing (aff.) van Aaltje Vincent. De 3 dingen waar je op moet letten bij solliciteren:
1. Beschrijf waar bedrijven op zoeken
Volgens Vincent zijn bedrijven op zoek naar een oplossing voor hun probleem. Dus moet je duidelijk maken waarom jij die oplossing bent. Recruiter Rose Brand-May bij Entopic bevestigt dit: “Ik ben voor onze bedrijven vaak op zoek naar iemand die X kan. Ze benaderen ons bijvoorbeeld voor een pagina die niet goed wordt bezocht, of ze willen een effectieve LinkedIn-campagne. Dan heb je iemand nodig die dat kan oplossen. Het helpt mij enorm als dat dan ook op je profiel staat.”
Lastig is wel dat je als werkzoekende met veel verschillende organisaties en bedrijven te maken hebt. En dus met 1001 potentiële problemen, die je lang niet altijd kent. Je zult dus moeten kiezen. Op je cv kun je je functietitel wel iedere keer aanpassen aan de baan. Maar op LinkedIn gaat dat niet. Tenminste, niet als je meerdere sollicitaties tegelijk hebt lopen.
Je ziet op LinkedIn ook wel dat mensen de kopregel gebruiken om te laten zien welke probleemoplosser ze zijn. ‘Helpt organisaties met het beter neerzetten van hun merk’, staat er dan bijvoorbeeld. Maar dat is niet zo handig qua vindbaarheid. Ook Vincent zegt in haar boek dat je daar beter je functietitel kunt opschrijven. Hoe je hun probleem oplost, beschrijf je in je brief of samenvatting op LinkedIn.
Maar hoe geef je jezelf nu een functietitel waar recruiters en werkgevers op zoeken? En waar zoek je zelf op? Brand-May pakt de functiewijzer erbij die ze bij Entopic gebruiken om vacatures op te stellen. Die bevat maar liefst 21 profielen op contentgebied: van copywriter tot communitymanager en contentcoördinator.
Wildgroei aan functietitels
Dit maakt het voor haarzelf wel helderder. Alleen gebruiken bedrijven en werkzoekenden vaak weer andere termen, die lang niet altijd overeenkomen. “Er is nogal een wildgroei aan functietitels binnen marketingcommunicatie. Veel mensen noemen zichzelf nu contentspecialist. (Deze staat overigens niet in de functiewijzer van Entopic. Wel vergelijkbare functies als contentmarketeer en contentstrateeg.) Maar ook dat is nog heel breed. Het is handig om op je LinkedIn-profiel dus ook je specialisatie te zetten”, aldus Brand-May.
Dan zou je in mijn geval zoiets krijgen als contentspecialist onderwijs. Of contentspecialist heldere teksten. Klinkt nog niet echt lekker eigenlijk. Vincent raadt aan goed de vacatureteksten te bekijken en de LinkedIn-profielen van collega’s. Om geschikte termen te vinden die je kunt gebruiken voor jezelf en je zoektocht.
Volgens Brand-May ben ik qua ervaring en wensen meer een contentadviseur. Dus mijn contentadvies: maak een leuke site over jezelf waar je relevante zoektermen op zet. En laat zo zien wat je kan (graphics, goede teksten, storytelling…).
2. Maak helder wat je kan
Soms zie ik op LinkedIn profielen die heerlijk overzichtelijk zijn. Iemand was copywriter bij bedrijf a, daarna bij bedrijf b en zoekt nu ook weer werk als copywriter. Maar wat als je verschillende soorten functies hebt gehad? Of wil?
Volgens Vincent moet je al je titels noemen, plus alle variaties. Dan is je vindbaarheid optimaal. Dat zou alleen in mijn geval nooit passen. Volgens Jolan Douwes, loopbaancoach bij MediaMovers, kun je het beste je functietitels noemen in volgorde van prioriteit. In je samenvatting laat je dan de rode draad zien of de vaardigheden die je daarvoor in huis hebt.
T-shaped professional
Op zich pas je met die verschillende functietitels en ervaring wel mooi in het profiel van de T-shaped professional. Dat die veelgevraagd wordt, valt ook uit dit rapport (pdf) op te maken.
Groothoff: “Je hebt niet meer een hele marketingafdeling waarin ieder zijn eigen specialisatie heeft en managers die de boel aansturen. In plaats daarvan werk je in een team aan een concreet project, bijvoorbeeld een nieuwe app. Als medewerker heb je je eigen verantwoordelijkheid, maar je moet wel kunnen snappen wat de anderen doen en nodig hebben.”
Maar hoe beschrijf je jezelf zo veelomvattend mogelijk, zonder dat het nietszeggende termen worden? Als tekstschrijver zeg ik: maak het concreet, zodat iemand dan een beeld erbij kan vormen. Dus niet educatiespecialist, maar docent Nederlands of bibliotheekmedewerker.
3. Hou vast aan wat je wil
Een banenzoektocht is intensief. Je steeds weer inleven in een potentiële nieuwe functie, de afwijzingen… Het is een voortdurende confrontatie met jezelf. Daarom is het belangrijk goed te weten en vast te houden aan wat je wil. Zodat je die continue stroom aan vacatures kan filteren.
Want als die baan eigenlijk niet bij je past, dan kun je beter je energie in iets anders steken. En met een functietitel die beschrijft wat jij wil, heb je ook meer kans de baan die daarbij past naar je toe te trekken.