Een virtual-reality-speeltuin: VR op de kinderafdeling van het ziekenhuis
Ziekenhuispatiëntjes, die soms niet eens uit bed mogen, kunnen straks toch buitenspelen. Er is namelijk een virtual-reality-speeltuin in de maak. Het heet PlaygroundVR. “VR laat kinderen een andere omgeving ervaren”, zegt Jason van Eunen, één van de vier makers. “En in een vrolijke, virtuele buitenspeelomgeving vergeten ze even dat ze ziek zijn.”
VR geeft patiënten zelfs zoveel afleiding dat ze daadwerkelijk minder pijn voelen tijdens nare behandelingen. Dat is al gebleken uit tests op de Spoedeisende Hulp en bij brandwondencentra. Die afleiding is ook welkom op de kinderafdeling van het ziekenhuis. Dat vinden de makers van PlaygroundVR althans. En het heeft meer voordelen. “In een VR-omgeving kunnen zieke kinderen wél vrij rondlopen, een toren beklimmen of spelen met virtuele ballen”, zegt Van Eunen. “En als één van de ouders of een kamergenootje ook een bril opzet, kunnen ze samen spelen. Dat spelen ontspant. Dankzij die ontspanning daalt de stress en dat verbetert het herstel weer.”
Steun
Jantje Beton, de speelambassadeur van Nederland, steunt het project. Ook psycholoog en speelonderzoekster Lisette van der Poel ziet de noodzaak van spelen in het ziekenhuis. “Kinderen verwerken ervaringen die indruk op ze maken meestal door te spelen. Soms spelen ze gebeurtenissen zelfs letterlijk na, maar meestal doen ze dat onbewust.” Daarom is spelen in het ziekenhuis van grote waarde. Want zo kunnen kinderen de dingen die ze voor en tijdens de opnamen meemaken, makkelijker een plekje geven. “Spelen helpt ze om fysiek en mentaal te herstellen.”
Patiëntjes van het Wilhelmina Kinderziekenhuis hebben de virtuele speeltuin al bezocht tijdens de Buitenspeeldag afgelopen juni. Het werd een groot succes en het ziekenhuis neemt de speeltuin eind dit jaar nog in gebruik.
Crowdfund
PlaygroundVR is een startup van vier jonge ondernemers, net afgestudeerd of nog student. Ook Freek Teunen is onderdeel van dit team. Hij kwam in 2018 al in het nieuws toen hij voor de Efteling de virtuele Droomvlucht ontwikkelde voor mindervaliden bezoekers. “Nu willen we patiëntjes in het ziekenhuis iets fijns laten beleven en dat kan met VR.” Maar er is nog wel geld nodig om de speeltuin helemaal speelklaar te maken. Daarom starten de mannen op 10 september een crowdfund. Het geld wordt gebruikt voor de ontwikkeling én om drie kinderafdelingen de speeltuin en VR-brillen (en andere hardware) cadeau te kunnen geven.
“Kinderafdelingen werken veel met fondsen en fundraisers. Wij nemen dat werk nu voor ze over”, zegt Teunen. “En VR is natuurlijk nog vrij nieuw. We hopen het op deze manier laagdrempeliger te maken voor ziekenhuizen.” Natuurlijk is de crowdfund ook een mooie manier om dit nieuwe project onder de aandacht te brengen, zoals een Kickstarter dat ook doet. En alle aandacht geeft de verdere ontwikkeling van VR weer een mooie boost.
In de toekomst
De makers zien nu al meer mogelijkheden met de virtuele speeltuin. Ook kinderen met een fysieke beperking zouden hiermee kunnen buitenspelen. Dat vraagt dan wel om een nieuw soort controller. De versies die nu standaard worden geleverd bij een VR-bril, en waar kinderen bijvoorbeeld een bal mee kunnen pakken en gooien, zijn te klein en gevoelig. Kinderen met een handicap hebben iets nodig wat grover werkt. Of misschien kan het zonder controller. “We kunnen bijvoorbeeld ook werken met een brein-computer interface of andere sensoren. Onze eerste ideeën staan al op papier”, zegt Van Eunen. “VR-brillen zijn natuurlijk ook nog volop in ontwikkeling en het is spannend om te zien welke nieuwe opties dat brengt.”
Dit bericht is geplaatst op ons open Business channel en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.